Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Άλυτο το μυστήριο της μονοκατοικίας που βάφτηκε με αίμα

Μυλωνογιαννη φονικο

Ποιο ήταν τελικά το κίνητρο της μυστηριώδους φονικής συμπλοκής σε μονοκατοικία στην περιοχή του Σκαλανίου με θύμα έναν 69χρονο Ανωγειανό και κατηγορούμενο έναν 67χρονο οικονομολόγο, καθηγητή των ΤΕΙ; Απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν κατάφερε να δώσει ούτε η Δικαιοσύνη μέσα από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, που στις 9 Μαρτίου οδηγείται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου.

Τόσο για την Ασφάλεια Ηρακλείου όσο και για το Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου η αιτία της φονικής συμπλοκής μεταξύ των δύο ανδρών παραμένει άγνωστη. Μυστήριο όμως παραμένει και η διασύνδεση των δύο ανδρών καθώς δεν προέκυψε από πουθενά ότι γνωρίζονταν μεταξύ τους. Ακόμα και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για το χρονικό διάστημα από 21 Αυγούστου 2016 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2016 (ημέρα της φονικής συμπλοκής) ήταν αδιέξοδη.

Τα αποτελέσματα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όχι μόνο δεν διαφώτισαν αυτή την ομιχλώδη υπόθεση, αλλά τη συσκότισαν ακόμα περισσότερο, καθώς δεν προέκυψε καμία απολύτως επικοινωνία μεταξύ των δύο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι καταθέσεις μελών της οικογένειας του θύματος που υποστηρίζουν ότι ουδέποτε άκουσαν το όνομα του οικονομολόγου από το στόμα του 69χρονου. Ως όνομα δηλαδή ήταν άγνωστο σε αυτούς. Ακριβώς τα ίδια ισχυρίζεται και ο κατηγορούμενος, ο οποίος επιμένει ότι έβλεπε τον 69χρονο πρώτη φορά μέσα στο σπίτι του το μοιραίο πρωϊνό.

«Το γεγονός ότι επρόκειτο για άνδρες 60-70 ετών, ο ένας εκ των οποίων (θύμα) ήταν σοβαρός οικογενειάρχης και ο κατηγορούμενος οικονομολόγος και καθηγητής ΤΕΙ, που δεν είχαν δώσει στο παρελθόν δείγματα επιθετικής συμπεριφοράς, δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με την  πραγματική αιτία του διαπληκτισμού τους» αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Και τότε τι συνέβη λοιπόν; Γιατί δύο άνθρωποι που φέρονται να μην γνωρίζονταν καθόλου έφθασαν σε αυτήν τη λυσσαλέα πάλη με τη γνωστή κατάληξη;

Ο 67χρονος οικονομολόγος, ο οποίος αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους τον περασμένο Μάϊο, από την αρχή ισχυρίζεται   ότι ο άγνωστος που μπήκε στο σπίτι του είχε σκοπό να τον ληστέψει και να τον σκοτώσει και ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν σήμερα νεκρός, καθώς δέχθηκε μαχαιριά στη γλώσσα και χρειάστηκε να νοσηλευθεί.  Ισχυρισμοί  ωστόσο που δεν έγιναν αποδεκτοί από το δικαστικό συμβούλιο αλλά ούτε και από  τους συγγενείς του θύματος, οι οποίοι πιστεύουν ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτήν την υπόθεση.

Ήταν ο ίδιος ο οικονομολόγος που στις 9 το πρωί της 20ής Οκτωβρίου του 2016 ειδοποίησε την Αστυνομία για το σοβαρό περιστατικό που είχε σημειωθεί μέσα στο σπίτι του. Αστυνομικοί που κατέφθασαν στον τόπο, βρήκαν τραυματισμένους τους δύο άνδρες. Ο 69χρονος ήταν πεσμένος στο πάτωμα σε άσχημη κατάσταση.

Το πάτωμα και τα ρούχα τους ήταν μέσα στο αίμα. Εκεί βρέθηκαν τρία ματωμένα μαχαίρια και μία ποιμενική ράβδος με γενετικό υλικό και των δύο ανδρών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο 69χρονος υπέκυψε στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε.

Με βάση τους ισχυρισμούς που έχει προβάλει ο  67χρονος οικονομολόγος, το περιστατικό εκτυλίχθηκε ως εξής: αντιλήφθηκε το θύμα, το οποίο έβλεπε για πρώτη φορά, έξω από τη μονοκατοικία του να ψάχνει έναν βοσκό με το όνομα Π… Ο 69χρονος ζήτησε από τον σπιτονοικοκύρη ένα ποτήρι νερό. Ο 67χρονος τον προσκάλεσε  στο σπίτι.

Μπαίνοντας μέσα ο 69χρονος τού ζήτησε και καφέ. Όταν ο οικονομολόγος έστρεψε την πλάτη του για να πάει στην κουζίνα, ο επισκέπτης τού επιτέθηκε με μία μαγκούρα. Ακολούθησε κατά τους ισχυρισμούς του πάλη, στη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να αμυνθεί με ό,τι έβρισκε μπροστά του. Κατά την απολογία του στην ανακρίτρια Ηρακλείου ο κατηγορούμενος άφησε να εννοηθεί ότι το θύμα είχε σταλεί από κάποιον άλλον στο σπίτι του.
Πηγή: Πατρίς

(φωτογραφία αρχείου)

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου: Εγγραφές σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

βρεφονηπιακοί σταθμοί

Τα νήπια να έχουν συμπληρώσει τα 2,5 χρόνια μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου και μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Τα βρέφη να έχουν συμπληρώσει τους 8 μήνες μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου.

Τα εγγραφόμενα βρέφη και νήπια προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιοχή του Δήμου Ηρακλείου στον οποίο κατοικούν, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα εγγραφής των βρεφών και νηπίων που διαμένουν σε όμορο Δήμο αν υπάρχει κενή θέση ή με την εγγραφή τους εξυπηρετείται οξυμένη κοινωνική ανάγκη των γονέων η οποία αιτιολογείται από τους ενδιαφερόμενους γονείς. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του ΦΕΚ 4249/τ.Β΄/2017 ‘‘Νέος πρότυπος κανονισμός λειτουργίας βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών’’.

Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά από 10 Μαΐου έως και 31 Μαΐου άρθρο 3 παρ.2 του ΦΕΚ 4249/τ.Β΄/2017. Διόρθωση της υποβληθείσας ηλεκτρονικής αίτησης επιτρέπεται μόνο μέχρι και την τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων δηλαδή μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης αυτόματα θα μοριοδοτείται και η αίτηση.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να αναρτηθούν (upload) στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος βάση πινάκων επιλογής.
Σημειώνεται ότι, η μοριοδότηση θα πρέπει να αποδεικνύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για παράδειγμα, όταν επιλεχθεί το κριτήριο «και οι 2 γονείς εργαζόμενοι» θα πρέπει να κατατεθούν βεβαιώσεις εργασίας ή αναγγελία πρόσληψης κλπ. ανα περίπτωση και των δύο γονέων.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών σύμφωνα με το άρθρο3 παρ. 5 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών ΦΕΚ 4249/τ. Β΄/5-12-2017, θα γίνει από επιτροπή η οποία θα ορισθεί από το Δ.Σ του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και θα αποτελείται από μέλη του Δ.Σ – Διοικητικό και παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών.

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών θα υπάρξει ανακοίνωση με τα οριστικά ή προσωρινά αποτελέσματα μοριοδότησης όπου οι αιτήσεις θα χαρακτηρίζονται ως πλήρεις όταν τα δικαιολογητικά που θα έχουν κατατεθεί είναι όσα ορίζονται βάσει της απόφασης του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Ως ελλιπείς όταν απουσιάζουν κάποια δικαιολογητικά - εκτός των φορολογικών δικαιολογητικών που σε αυτή την περίπτωση θα αποκλείονται - τα οποία θα μπορούν να τα προσκομίσουν για επανέλεγχο της αίτησης και τέλος ως αλλαγής μορίων όταν τα δικαιολογητικά που κατατίθενται δεν αποδεικνύουν την ηλεκτρονική μοριοδότηση. Η προθεσμία ημερών για την υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών θα ορίζεται με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται, εφόσον έχει εγκριθεί η υποβολή πρότασής στην ΕΕΤΑΑ για συμμετοχή του Οργανισμού στη δράση “Επαγγελματική και οικογενειακή ζωή” όπου ο οργανισμός θα είναι και ενήμερος για τις εγκεκριμένες θέσεις. Διαφορετικά θα υπάρχει σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού που θα ορίζει τη νέα ημερομηνία έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων τα οποία ανακοινώνονται μετά τα αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ.

Την ευθύνη υποβολής των αιτήσεων θα έχουν αποκλειστικά οι γονείς.

Όροι συμμετοχής στην διαδικασία:
Υποβολή «Αίτηση συμμετοχής - Δήλωση» - Όροι συμμετοχής
• Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο χρονικό διάστημα από 10 Μαΐου έως και 31 Μαΐου στη Διεύθυνση https://aitisi.dopafmai.gr
Καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των Αιτήσεων, ορίζεται η 31 Μαΐου και ώρα 23:59, βάσει του αποδεικτικού του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου, που δίνεται αυτόματα.
• Τα δικαιολογητικά συμμετοχής πρέπει να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
• Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι βασικό και υποχρεωτικό στοιχείο μοριοδότησης και θα πρέπει να αποδεικνύεται με σχετικό εκκαθαριστικό έντυπο. Όσες αιτήσεις δεν έχουν το απαραίτητο αποδεικτικό φορολογικό έντυπο θα απορρίπτονται.
Αιτήσεις μετά την παραπάνω ημερομηνία 31 Μαΐου και ώρα 23:59 δεν θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά

Αιτήσεις συνοδευόμενες από τα δικαιολογητικά, που θα κατατεθούν μετά την παραπάνω ημερομηνία (31 Μαΐου και ώρα 23:59) θα θεωρούνται ως εκπρόθεσμες και θα αξιολογούνται μόνο σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν οι θέσεις στα ΚΕΠΑ από τις εντός προθεσμίας αιτήσεις.
Κάθε ωφελούμενος/νη μπορεί να υποβάλει μια και μοναδική αίτηση ανά παιδί.

Ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ. θα αντλήσει στοιχεία που αφορούν στα συνολικά εισοδήματα, βάσει εκκαθαριστικού με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Στην περίπτωση κατά την οποία στο εκκαθαριστικό σημείωμα δεν περιλαμβάνονται και τα εισοδήματα του συζύγου ή του συντρόφου, τότε θα πρέπει να αναρτηθεί και το εκκαθαριστικό αυτό, ώστε να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και ο υπολογισμός του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος για την μοριοδότηση.
Οι αιτηθέντες θα πρέπει να διατηρούν το οποιοδήποτε επίσημο αποδεικτικό, που αφορά στην υποβολή της αίτησής τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων.

Με την αίτησή τους οι αιτούντες - ωφελούμενοι δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για την περαιτέρω επεξεργασία (από τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και της ΕΥΔ των 13 ΠΕΠ) των προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτηση, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, τα οποία τηρούνται για τους σκοπούς της υλοποίησης της διαδικασίας ένταξης των παιδιών στα ΚΕΠΑ, της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών για την αξιολόγησή του και της άσκησης του ελέγχου ως προς την υλοποίησή του.

Επίσης ότι ενημερώθηκαν και αποδέχονται τα απορρέοντα από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δικαιώματά τους ενημέρωσης, πρόσβασης, διόρθωσης, περιορισμού επεξεργασίας, εναντίωσης στην επεξεργασία και καταγγελίας στην αρμόδια εποπτική αρχή. Η επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων απλών και ευαίσθητων είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον και για την εκτέλεση των υποχρεώσεων και την άσκηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων στο τομέα του εργατικού δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας.

Για τη συμπλήρωση του σχετικού ηλεκτρονικού εντύπου Αίτησης Συμμετοχής, απαραίτητη είναι η γνώση από τους ενδιαφερόμενους όλων των όρων, διαδικασιών και στοιχείων συμμετοχής, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην παρούσα, τα οποία οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 89 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο - εστίαση: Σερβίρουν καφέ και φαγητό ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους

Εθελοντική Αιμοδοσία στις Αρχάνες