Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο - αγορά: Ένα στα τέσσερα εμπορικά καταστήματα δεν άνοιξε!

Image
λουκετα
 clock 14:07 | 18/01/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Εικόνες εγκατάλειψης κι ερήμωσης επικρατούν σε αρκετούς από τις πιο κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου καθώς πολλοί καταστηματάρχες έχουν ήδη οδηγηθεί σε λουκέτο ενώ πολλοί ετοιμάζονται να κλείσουν, αφού η όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να τους στηρίξει οικονομικά, φαίνεται πως πέφτει στο κενό!

Το μέγεθος, δηλαδή, του προβλήματος είναι ασύλληπτα μεγάλο, καθώς το εισόδημα και ο τζίρος των εν λόγω επιχειρηματιών ήταν ήδη συρρικνωμένος, όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση στη χώρα, με αποτέλεσμα η πανδημία και το παρατεταμένο λοκντάουν να επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά...

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπος Λεκάκης, ότι "μία στις τέσσερις επιχειρήσεις από σήμερα δεν θα ανοίξουν, παρά την προσπάθεια για επαναφορά της αγοράς σε μια κάποια κανονικότητα...με το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπό αυστηρές και πάλι προϋποθέσεις".

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Λεκάκης, ότι "πολλοί έχουν ήδη κλείσει αλλά παραμένουν τυπικά σε λειτουργία, αφού εισπράττουν χρήματα από κάποια εκ των Επιτρεπτέων Προκαταβολών ή άλλων κρατικών ενισχύσεων! Δηλαδή αρκετές επιχειρήσεις έχουν ουσιαστικά κλείσει, αφού δεν είναι πια βιώσιμες, αλλά παραμένουν ανοιχτές τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι οπότε και θα λήξει η προθεσμία που έχουν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις".

Παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για δανειοδότηση των επαγγελματιών του κλάδου, η κατάσταση για πολλά καταστήματα φαίνεται πως είναι μη αναστρέψιμη. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι οι οποίοι επέλεξαν να μην ανοίξουν σήμερα καθόλου!

Αρκεί μία σύντομη βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος… Σε Χρυσοστόμου, Έβανς, 1866, Καλοκαιρινού, Αργυράκη, Αγίου Μηνά οι επιγραφές “ενοικιάζεται” ή “κλείνουμε” είναι πιο συχνές από τα ανοιχτά καταστήματα...

Κλειστές πόρτες, κατεβασμένα ρολά και στοιβαγμένα τραπεζοκαθίσματα είναι συχνά το μόνο που αντικρίζει κανείς...

Και αυτό πλέον αποδεικνύει στην πράξη ότι πολλές επιχειρήσεις κρατήθηκαν ανοιχτές, με κάθε τρόπο, στην προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να ενισχυθούν από την κρατική επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, με την ευχή να τα καταφέρουν, αλλά δυστυχώς αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία όμως και βαθύ προβληματισμό είναι ότι ακόμη κι αυτές οι επιχειρήσεις που άνοιξαν, αλλά και όσες έκλεισαν, βρίσκονται αντιμέτωπες με συσσωρευμένα χρέη, είτε προς τράπεζες είτε προς το δημόσιο είτε προς τους προμηθευτές τους…

Δηλαδή, το επόμενο διάστημα, ακόμα κι όσοι λειτουργούν θα κληθούν να διαχειριστούν τις δυσβάστακτες οφειλές τους αφού ούτε και με τις ευεργετικές 40 ή και περισσότερες δόσεις θα μπορέσουν να βάλουν σε τάξη τις οφειλές τους…

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρο Χουστουλάκη, που μίλησε το πρωί στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βιωσιμότητα πολλών συναδέλφων του…

Επιπλέον, τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα κλειστά εστιατόρια, τα νυχτερινά καταστήματα και τις καφετέριες.

Θυμίζουμε ότι, για την εστίαση, είναι απολύτως “θολό” το τοπίο για το πότε τελικά θα ανοίξουν κανονικά, ενώ το “take away” που εφήρμοσαν πολλοί, δεν κατάφερε να ενισχύσει ουσιαστικά τα ταμεία τους, αυτή την περίοδο του λοκντάουν…

Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει μετρήσεων και μελετών, τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα ανοίξουν ακόμη και μετά την επιστροφή στην ομαλότητα…

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, στον εμπορικό τομέα είχαμε 362 νέες εγγραφές επιχειρήσεων ενώ καταγράφηκαν και 243 λουκέτα, στον κλάδο της μεταποίησης 275 νέες επιχειρήσεις και 138 λουκέτα, στον τουριστικό τομέα 121 νέες επιχειρήσεις και 34 διαγραφές ήδη λειτουργούντων γραφείων και στον τομέα των υπηρεσιών 389 νέοι επιχειρηματίες άνοιξαν το μαγαζί τους ενώ 210 έκλεισαν!

Δηλαδή για κάθε δύο νέες επιχειρήσεις, από τις συνολικά 1149, είχαμε κι ένα αντίστοιχο λουκέτο επί συνόλου 625.

Αν συγκρίνουμε με την εικόνα του “επιχειρείν” μία χρονιά πριν, δηλαδή κατά το 2019, θα διαπιστώσει κανείς ότι είχαμε αντίστοιχα 1253 νέες επιχειρήσεις ενώ 956 επιχειρηματίες έβαλαν λουκέτο! Μεγαλύτερη ήταν η απώλεια στον κλάδο των υπηρεσιών με 439 νέες εγγραφές και 373 διαγραφές, ενώ τόσο στον εμπορικό τομέα όσο και στον κλάδο της μεταποίησης, σχεδόν όσες νέες εγγραφές είχαμε άλλα τόσα λουκέτα καταγράφηκαν στην αγορά δείχνοντας την καθοδική τάση...

Eλένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κακοκαιρία: Έκλεισαν σχολεία - Λευκό τοπίο χωριά του νησιού (βίντεο)

Ηράκλειο: Ένα πάρκο... τσέπης στα χέρια των κατοίκων (Φώτο - βίντεο)

«Beloiannisz»: Ένα... ελληνικό χωριό στην καρδιά της Ουγγαρίας!

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis