Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - αγορά: Ένα στα τέσσερα εμπορικά καταστήματα δεν άνοιξε!

λουκετα

Εικόνες εγκατάλειψης κι ερήμωσης επικρατούν σε αρκετούς από τις πιο κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου καθώς πολλοί καταστηματάρχες έχουν ήδη οδηγηθεί σε λουκέτο ενώ πολλοί ετοιμάζονται να κλείσουν, αφού η όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να τους στηρίξει οικονομικά, φαίνεται πως πέφτει στο κενό!

Το μέγεθος, δηλαδή, του προβλήματος είναι ασύλληπτα μεγάλο, καθώς το εισόδημα και ο τζίρος των εν λόγω επιχειρηματιών ήταν ήδη συρρικνωμένος, όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση στη χώρα, με αποτέλεσμα η πανδημία και το παρατεταμένο λοκντάουν να επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά...

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπος Λεκάκης, ότι "μία στις τέσσερις επιχειρήσεις από σήμερα δεν θα ανοίξουν, παρά την προσπάθεια για επαναφορά της αγοράς σε μια κάποια κανονικότητα...με το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπό αυστηρές και πάλι προϋποθέσεις".

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Λεκάκης, ότι "πολλοί έχουν ήδη κλείσει αλλά παραμένουν τυπικά σε λειτουργία, αφού εισπράττουν χρήματα από κάποια εκ των Επιτρεπτέων Προκαταβολών ή άλλων κρατικών ενισχύσεων! Δηλαδή αρκετές επιχειρήσεις έχουν ουσιαστικά κλείσει, αφού δεν είναι πια βιώσιμες, αλλά παραμένουν ανοιχτές τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι οπότε και θα λήξει η προθεσμία που έχουν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις".

Παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για δανειοδότηση των επαγγελματιών του κλάδου, η κατάσταση για πολλά καταστήματα φαίνεται πως είναι μη αναστρέψιμη. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι οι οποίοι επέλεξαν να μην ανοίξουν σήμερα καθόλου!

Αρκεί μία σύντομη βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος… Σε Χρυσοστόμου, Έβανς, 1866, Καλοκαιρινού, Αργυράκη, Αγίου Μηνά οι επιγραφές “ενοικιάζεται” ή “κλείνουμε” είναι πιο συχνές από τα ανοιχτά καταστήματα...

Κλειστές πόρτες, κατεβασμένα ρολά και στοιβαγμένα τραπεζοκαθίσματα είναι συχνά το μόνο που αντικρίζει κανείς...

Και αυτό πλέον αποδεικνύει στην πράξη ότι πολλές επιχειρήσεις κρατήθηκαν ανοιχτές, με κάθε τρόπο, στην προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να ενισχυθούν από την κρατική επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, με την ευχή να τα καταφέρουν, αλλά δυστυχώς αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία όμως και βαθύ προβληματισμό είναι ότι ακόμη κι αυτές οι επιχειρήσεις που άνοιξαν, αλλά και όσες έκλεισαν, βρίσκονται αντιμέτωπες με συσσωρευμένα χρέη, είτε προς τράπεζες είτε προς το δημόσιο είτε προς τους προμηθευτές τους…

Δηλαδή, το επόμενο διάστημα, ακόμα κι όσοι λειτουργούν θα κληθούν να διαχειριστούν τις δυσβάστακτες οφειλές τους αφού ούτε και με τις ευεργετικές 40 ή και περισσότερες δόσεις θα μπορέσουν να βάλουν σε τάξη τις οφειλές τους…

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρο Χουστουλάκη, που μίλησε το πρωί στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βιωσιμότητα πολλών συναδέλφων του…

Επιπλέον, τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα κλειστά εστιατόρια, τα νυχτερινά καταστήματα και τις καφετέριες.

Θυμίζουμε ότι, για την εστίαση, είναι απολύτως “θολό” το τοπίο για το πότε τελικά θα ανοίξουν κανονικά, ενώ το “take away” που εφήρμοσαν πολλοί, δεν κατάφερε να ενισχύσει ουσιαστικά τα ταμεία τους, αυτή την περίοδο του λοκντάουν…

Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει μετρήσεων και μελετών, τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα ανοίξουν ακόμη και μετά την επιστροφή στην ομαλότητα…

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, στον εμπορικό τομέα είχαμε 362 νέες εγγραφές επιχειρήσεων ενώ καταγράφηκαν και 243 λουκέτα, στον κλάδο της μεταποίησης 275 νέες επιχειρήσεις και 138 λουκέτα, στον τουριστικό τομέα 121 νέες επιχειρήσεις και 34 διαγραφές ήδη λειτουργούντων γραφείων και στον τομέα των υπηρεσιών 389 νέοι επιχειρηματίες άνοιξαν το μαγαζί τους ενώ 210 έκλεισαν!

Δηλαδή για κάθε δύο νέες επιχειρήσεις, από τις συνολικά 1149, είχαμε κι ένα αντίστοιχο λουκέτο επί συνόλου 625.

Αν συγκρίνουμε με την εικόνα του “επιχειρείν” μία χρονιά πριν, δηλαδή κατά το 2019, θα διαπιστώσει κανείς ότι είχαμε αντίστοιχα 1253 νέες επιχειρήσεις ενώ 956 επιχειρηματίες έβαλαν λουκέτο! Μεγαλύτερη ήταν η απώλεια στον κλάδο των υπηρεσιών με 439 νέες εγγραφές και 373 διαγραφές, ενώ τόσο στον εμπορικό τομέα όσο και στον κλάδο της μεταποίησης, σχεδόν όσες νέες εγγραφές είχαμε άλλα τόσα λουκέτα καταγράφηκαν στην αγορά δείχνοντας την καθοδική τάση...

Eλένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κακοκαιρία: Έκλεισαν σχολεία - Λευκό τοπίο χωριά του νησιού (βίντεο)

Ηράκλειο: Ένα πάρκο... τσέπης στα χέρια των κατοίκων (Φώτο - βίντεο)

«Beloiannisz»: Ένα... ελληνικό χωριό στην καρδιά της Ουγγαρίας!

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση Κουράκη - Πέτσα: Δεσμεύσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ

Κουράκης Πέτσας

Με τον  Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα, αρμόδιο για τα θέματα αυτοδιοίκησης συναντήθηκε την Παρασκευή 23 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γ. Κουράκης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΣ κ. Μιχ. Σταυριανουδάκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης όπου συζητήθηκαν τα γενικότερα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Κρήτης, ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και ζήτησε από τον κ. Υπουργό να εξεταστεί η δυνατότητα ώστε ΟΛΟΙ οι Δήμοι του νησιού μας να εντάξουν νέα, σημαντικά έργα στο πρόγραμμα αυτό.

Ποια ζητήματα έθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης

Επίσης ο κ. Κουράκης έθεσε τα ζητήματα της οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ που λόγω της πανδημίας υφίστανται σημαντική απώλεια εσόδων, της πρόσληψης προσωπικού σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης (όπως διοικητικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες), καθώς και το θέμα της καθυστέρησης που υπάρχει στην τεχνική βοήθεια των Δήμων μέσω της ΕΕΤΑΑ και την ίδρυση γραφείων στην Κρήτη.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ζήτησε ακόμη από τον κ. Υπουργό την επαναφορά της ρύθμισης για εξόφληση χρεών προς τους Δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Ο Πρόεδρος  της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών από τους Δήμους, όπου η εφαρμογή για πρώτη φορά φέτος του ΠΔ 71/2020 δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους ΟΤΑ. Για το λόγο αυτό η ΠΕΔ Κρήτης έχει προτείνει είτε την αναστολή του ΠΔ, είτε την οικονομική ενίσχυση των Δήμων προκειμένου να είναι εφικτή η άμεση εκκίνηση των απαραίτητων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Εκλογικός νόμος και νέες μεταρρυθμίσεις

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση που θα έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, αλλά και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση όπως ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των δυο αυτοδιοικητικών βαθμών και του κεντρικού κράτους, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, την οικονομική ενδυνάμωση των ΟΤΑ και άλλα ζητήματα. Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

 Ο Γ. Κουράκης τόνισε στον κ. Υπουργό ότι ο ουσιαστικός διάλογος για τα παραπάνω ζητήματα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να αναβαθμιστεί ουσιαστικά, και να αποκτήσει τον αναπτυξιακό και παραγωγικό ρόλο που έχουν ανάγκη οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες.

Οι απαντήσεις του Στέλιου Πέτσα

Ο κ. Πέτσας αναφορικά με το «Αντ. Τρίτσης» επεσήμανε  στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης ότι έχει υπόψη του, τη μέχρι σήμερα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος 1» και δεσμεύτηκε να δείξει την απαραίτητη ευελιξία για την ένταξη έργων των Δήμων της Κρήτης στο πρόγραμμα Τρίτσης.

Ο κ. Υπουργός για το ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης της ΕΕΤΑΑ προς τους Δήμους ενημέρωσε τον κ. Κουράκη ότι θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ίδρυση παραρτήματος-γραφείων της εταιρείας στην Κρήτη, ενώ ως προς το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία για την εξεύρεση λύσης.

Στα ζητήματα της θεσμικής μεταρρύθμισης της αυτοδιοίκηση δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσει ο διάλογος, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι όλες οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται από το Κράτος προς τους ΟΤΑ θα πρέπει να συνοδεύονται και από τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

Στην Κρήτη ο Υπουργός

Τέλος ο κ. Κουράκης προσκάλεσε τον κ. Υπουργό  να επισκεφτεί την Κρήτη το επόμενο διάστημα προκειμένου να συζητηθούν από κοντά και από κοινού με τους αιρετούς του νησιού μας, τα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Κρήτης και τον ευχαρίστησε για την  συνεργασία που είχαν.Ο κ. Πέτσας αποδέχτηκε την πρόσκληση και δήλωσε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα επισκεφτεί την Κρήτη, μετά από σχετική συνεννόηση και για τον καθορισμό της ημερομηνίας.

Τι δήλωσε για τη συνάντηση ο Γιάννης Κουράκης

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον κ. Πέτσα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα την ευκαιρία να θέσω στον κ. Πέτσα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Κρήτης την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση ανταποκρινόμενη στο ρόλο της στάθηκε αρωγός στους πολίτες καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις στήριξης. Σήμερα όμως, που ξεκινά η σταδιακή επαναφορά σε συνθήκες κανονικότητας, οι ΟΤΑ έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ουσιαστική στήριξη από πλευρά πολιτείας, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους. Με την επίσκεψη του κ. Πέτσα στην Κρήτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε διεξοδικά όλα τα θέματα που απασχολούν  σήμερα την αυτοδιοίκηση του νησιού μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας σε Λαμπρινό: Εξαιρείται η αντικατάσταση του δικτύου ΔΕΥΑΗ από το πλαφόν του "Α.Τρίτσης"

"Όχι" από την ΕΤΑΔ για παραχώρηση δημόσιων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου

Πέτσας: Πλατφόρμα για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους