Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ημερίδα με θέμα τις περιοχές Natura 2000 στο Μαλεβίζι

Νατουρα
 clock 10:55 | 13/02/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Στα πλαίσια των δράσεων επικοινωνίας του έργου ‘’LIFE Natura2000 Value Crete’’ το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) οργανώνει ημερίδα με θέμα «Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου (Ελευθερίου Βενιζέλου 194, Γάζι) στις 10.00.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες από τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας. Η θεματολογία που θα καλυφθεί αφορά στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 σε εθνικό επίπεδο αλλά και στην Κρήτη, τα κοινωνικο - οικονομικά οφέλη που μας προσφέρει απλόχερα η φύση και η άγρια ζωή, ενώ θα παρουσιαστεί και το παράδειγμα φυσικών οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, τα οποία χρήζουν άμεσης διαχείρισης και προστασίας. Παράλληλα, η Περιβαλλοντική Ομάδα του Ενιαίου Λυκείου Γαζίου θα παρουσιάσει τον υγρότοπο της περιοχής τους, την οικολογική του αξία και τα αγαθά που προσφέρει στην τοπική κοινωνία.
 
Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο:
 
10.00 - 10.15: Προσέλευση - εγγραφές συμμετεχόντων
10.15 - 10.45: Χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη και τον Πρόεδρο ΔΕΥΑΜ Φίλιππο Σαββάκη
10.45 - 11.00: Ελισάβετ Γεωργοπούλου, Δρ. Βιολόγος (Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης): «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»
1.00 - 11.15: Τάνια Πλουμή, Περιβαλλοντολόγος MSc (Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης): «Κοινωνικο-οικονομικά οφέλη από το Φυσικό Περιβάλλον»
11.15 - 11.45: Σταύρος Ξηρουχάκης, Δρ. Βιολόγος - Ορνιθολόγος (Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης): «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες της Άγριας Ζωής»
11.45 - 12.00: Διάλειμμα
12.00 – 12.30:   Νικόλαος Κοτσυφός, Σύμβουλος Επενδύσεων: «Επιχορηγούμενα Προγράμματα και Δυνατότητες Χρηματοδότησης»  
12.30 - 13.00: Παρουσίαση από την Περιβαλλοντική Ομάδα του Ενιαίου Λυκείου Γαζίου: «Ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός, ο Αλμυρός μας περιμένει»
13.00 - 13.30: Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος, διευθυντής Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας: «Στρούμπουλας - Κέρη - υγρότοπος Αλμυρού: οικολογική κατάσταση, αξία και διαχειριστικές προκλήσεις στη σημαντικότερη προστατευόμενη περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου»
13.30 - 14.00: Ερωτήσεις - Ανοικτή συζήτηση
  
Επιπλέον, έκθεση φωτογραφίας από περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κρήτης είναι τοποθετημένη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και σε κοινόχρηστους χώρους του Δημαρχείου Μαλεβιζίου στο Γάζι έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2017.
 
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη, δίνοντας έμφαση στα οφέλη που έχει ο άνθρωπος από τις εν λόγω προστατευόμενες περιοχές. Διακρίνεται σε 3 θεματικές ενότητες: ορεινά, παράκτια και αγροτικά οικοσυστήματα.

Μέσα από αυτές αναδεικνύονται δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στη φύση, καθώς και προτάσεις ορθών πρακτικών εκμετάλλευσης της όπως: οικοτουρισμός, αγροτική ανάπτυξη με σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, όπως επίσης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στόχοι της είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για το σημαντικό ρόλο που κατέχουν οι συγκεκριμένες περιοχές σε σχέση με το επίπεδο ζωής και την οικονομία, όχι μόνο των πολιτών που κατοικούν και δραστηριοποιούνται εντός ή πλησίον των περιοχών αυτών, αλλά και του νησιού στο σύνολό του.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis