Κρήτη

Ηράκλειο

Ημερίδα ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Πολιτιστική Κληρονομιά

Ημερίδα «Ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου στις 9:30 το πρωί στη αίθουσα «Ανδρόγεω» στο Ηράκλειο με διοργανωτές τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, το δήμο Ηρακλείου, το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης» και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κρήτης. 
Η ημερίδα απευθύνεται σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης (δήμους και κοινότητες, αναπτυξιακές εταιρείες κτλ.), σε εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σε ενώσεις αποδήμων Κρητών, στα τοπικά λαογραφικά, ιστορικά κ.ά. μουσεία και αρχεία της Κρήτης καθώς επίσης και σε όσους ασχολούνται με την αποτύπωση και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων της Κρήτης.
Όπως είναι γνωστό η χώρα μας από το 2006 έχει κυρώσει τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τη σύμβαση η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
εκδηλώνεται στις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, στις τέχνες του θεάματος, στις κοινωνικές πρακτικές, στις τελετουργίες και στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την
παραδοσιακή χειροτεχνία.
Στην ημερίδα θα αναλυθούν οι δυνατότητες που παρέχει η
Σύμβαση για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων της Κρήτης, καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Επίσης, το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τη συνεργασία του Εthnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας, θα γίνει προβολή επιλεγμένων εθνογραφικών φιλμ, που σχετίζονται με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού & Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης (Δ.Ε.Π.Τ.Α.Η ΑΕ Ο.Τ.Α), Πλαστήρα &Ρωμανού, Ηράκλειο, 17.30 μ.μ. -21.00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. 
-http://www.ethnofest.gr/el/ : Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου
Αθήνας.
Περισσότερες πληροφορίες για τη σύμβαση Προστασίας της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στους παρακάτω συνδέσμους:
- http://ayla.culture.gr/ : Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (Intangible Cultural Heritage)
- http://www.unesco.org/culture/ich/ : UNESCO- Intangible Cultural Heritage 

Κρήτη

Ηράκλειο

ΔΕΥΑΗ: Με δάνειο η αποπληρωμή του χρέους στον ΟΑΚ – Επί ποδός για να μην "διψάσει" το Ηράκλειο

έργα ΔΕΥΑΗ

Σημαντική βοήθεια στη ΔΕΥΑΗ αναμένεται να δώσει το δάνειο των 3 εκ. ευρώ μέσω των ΚΑΠ από το οποίο μέρος των χρημάτων θα δοθεί για την αποπληρωμή του χρέους που έχει η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Ηρακλείου προς τον ΟΑΚ, για την υδροδότηση από τον Αποσελέμη.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την Ελένη Μπουρμά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΟΑΚ, τονίστηκε η ανάγκη κάλυψης μέρους του χρέους προς τον Οργανισμό, αναλύθηκε όμως η δυσκολία που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, λόγω των οφειλών των δημοτών.

Ο κ. Βουρεξάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο τόσο στις νέες συνδέσεις του καινούργιου δικτύου όσο και στην αποκατάσταση των βλαβών στο ήδη υπάρχον, τονίζοντας πως η λειτουργία συνολικά της ΔΕΥΑΗ θα ενισχυθεί μόλις μπει σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο κομμάτι του δικτύου από Ούλωφ Πάλμε μέχρι Φορτέτσα που ουσιαστικά θα “ξεδιψάσει” τη Φορτέτσα αλλά και η μεγάλη γεώτρηση των Βασιλειών παρά τα προβλήματα που προέκυψαν με τον δήμο Αστερουσίων λόγω του Γιούχτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Δωρεάν «ηλεκτροκίνητη» μετακίνηση για τους πολίτες από τον Δήμο

Κρήτη - κορωνοϊός: Πρόστιμα σε καταστηματάρχες και πολίτες

"Μήπως η κόρη σου τά' θελε;" - 12χρονη κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον προπονητή της