Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ημέρα κατά της θανατικής ποινής - 44 χρόνια από την εκτέλεση Λυμπέρη στην Κρήτη

Image
λυμπέρης
 clock 15:10 | 10/10/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Σήμερα 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής. Στην Ελλάδα, η θανατική ποινή καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1993 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με υπουργό Δικαιοσύνης τον Γεώργιο Κουβελάκη.

Ονομάζεται θανατική ποινή γιατί  επιβάλλεται σε έναν εγκληματία από τις αρχές ενός κράτους, και έχει να κάνει με την αφαίρεση της ζωής του. Είναι η αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί και συχνά ονομάζεται «η εσχάτη των ποινών».

«Όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον καταργήσει την θανατική ποινή, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζεται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, και πολλά κράτη του μουσουλμανικού κόσμου» αναφέρει ο  ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης, Άρης Ροζάκης στο ekriti.gr. με αφορμή την ημέρα.

«Η τελευταία θανατική εκτέλεση στην Ελλάδα έγινε στην Κρήτη, την Παρασκευή 25 Αυγούστου 1972, όταν ο 27χρονος τότε Βασίλης Λυμπέρης θανατώθηκε γιατί είχε κάψει ζωντανούς, την γυναίκα του, την πεθερά του και τα δυο ανήλικα παιδιά του. Ήταν η τελευταία μέρα των σκληρών ποινών στην Ελλάδα", επισημαίνει ο κ. Ροζάκης.

Από τότε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε δεν επιβάλλουν την εσχάτη των ποινών, ο νομικός πολιτισμός δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται την θανατική ποινή, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε οπισθοδρόμηση των αρχών και του σωφρονιστικού συστήματος.

Ωστόσο ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, διαχωρίζει τις ποινές στην χώρα μας για τα βαριά εγκλήματα, κάνοντας λόγο για ειδική πρόληψη και γενική πρόληψη των ποινών.

"Η πρώτη πρόληψη αφορά τον σωφρονισμό του κατηγορούμενου, ο οποίος θα πρέπει θεωρώ να βελτιωθεί με ποιο σύγχρονα μέσα και περισσότερα προγράμματα ψυχολογικής στήριξης και αποκατάστασης και ο δεύτερος τύπος πρόληψης αφορά τον παραδειγματισμό του κόσμου, μέσα από την εκάστοτε ποινή και εκεί πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις νομικού χαρακτήρα για το καλό του σωφρονιστικού συστήματος. Ο εκσυγχρονισμός είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητος για τον πολιτισμό του νομικού συστήματος και πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα. Η σκληρότητα δεν είναι λύση στις δική μας χώρα, αλλά ο σωφρονισμός της ψυχής του εκάστοτε κατηγορούμενου", ολοκληρώνει ο κ. Ροζάκης.

Σε 152 χώρες σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία δεν είναι πλέον σε ισχύ η θανατική ποινή.

Μάρα Μπέκα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis