Κρήτη

Ηράκλειο

Η τοποθέτηση Μαμουλάκη στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

μαμουλακης χαρης.jpg

Το σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» συζητήθηκε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, αναφερόμενος στη ΔΕΗ, τόνισε ότι η εταιρεία έχασε πολλές χιλιάδες καταναλωτών μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγιά της, ενώ σημείωσε πως τα έσοδα της εταιρείας από τις ΝΟΜΕ (δημοπρασίες πώλησης ρεύματος σε ιδιώτες παρόχους) έφτασαν τα 2 δις € (έναντι 1,5 δις που προβλέπονται από την «μικρή ΔΕΗ» που προωθεί η κυβέρνηση ΝΔ).

Αναφερόμενος στη ΔΕΠΑ, ανέδειξε το γεγονός ότι με το σχέδιο της Κυβέρνησης δημιουργούνται πολίτες «δυο ταχυτήτων» και εξαφανίζεται κάθε έννοια ισόρροπης ανάπτυξης, αφού «προτεραιοποιείται» ό,τι ο ιδιώτης επιθυμεί. Τόνισε επίσης το αμφίβολο της συνέχισης μεγάλων projects που ωρίμασαν τα προηγούμενα (EAST MED, το IGB, το FSRU), καθώς και το αντίκτυπο της κυβερνητικής πολιτικής στις εργασιακές σχέσεις των 200 και πλέον εργαζομένων της ΔΕΠΑ.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη:

Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, ήθελα να περιοριστώ στη σύντομη τοποθέτησή μου σε θέματα που άπτονται της ΔΕΠΑ, με τρεις υποκατηγορίες, εν προκειμένω, αλλά θα κάνω και μια σύντομη αναφορά σε αυτά που άκουσα, σιωπών, από τον κ. Χατζηδάκη, προηγουμένως.

Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στην απόσβεση και στην αυτοχρηματοδοτούμενη δομή και δράση της εθελουσίας εξόδου που επιχειρείται, αλλά, μάλλον, δεν έχετε αντιληφθεί ότι οι τρέχουσες εξελίξεις σας ξεπερνούν, μιας και υπάρχουν τριάντα επτά χιλιάδες χαμένοι πελάτες με τα πρόσφατα μέτρα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Αυτά έχουν τεράστια, τρέχουσα, απτή και άμεση επίπτωση και είναι, πραγματικά, δύσκολο να κατανοήσουμε πως, πραγματικά, θα υπάρξει αυτή η αυτοχρηματοδότηση όταν ματώνει, κυριολεκτικά, η επιχείρηση ήδη από τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Αναφέρατε τον όρο - μάλιστα ως νέος κοινοβουλευτικός δεν σας κρύβω ότι δεν ακούστηκε πολύ καλά στα αφτιά μου - «ζουρλομανδύας ο ν.4412/2016». Ένας νόμος ψηφισμένος από το 2016, με πολλές τροποποιητικές εγκυκλίους, αλλά ένας νόμος σωστός, ένας νόμος που θωρακίζει το δημόσιο συμφέρον και τώρα πηγαίνετε να τον προσπεράσετε και λίγο άκομψα εκτιμώ, για να προχωρήσουν οι προμήθειες της Δ.Ε.Η.. Το να αναφέρεστε, δε, στο ότι η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ είναι σύμφωνη,  αυτό είναι τελείως  ετερόκλητο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε διαβάσει το ΕΣΕΚ;

Τυγχάνει να είμαι μηχανικός κα έχω ενσκήψει στο πρόβλημα αυτό. Σας άκουσα με πολλή προσοχή  για τα θέματα της απολιγνιτοποίησης, που είπατε ότι δεν αναφέρονται. Μα, το ΕΣΕΚ εδράζεται σε αυτή τη λογική και σας προτείνω, πραγματικά,  να το διαβάσετε ενδελεχώς. Αξίζει τον κόπο γιατί είναι ένα κείμενο που όχι απλώς εναρμονίζεται με τις κοινοτικές οδηγίες αλλά είναι και ένα κείμενο δομημένο, ένα εργαλείο πολύ σημαντικό για την επόμενη μέρα.

Τώρα, τα μαθηματικά είναι αμείλικτα. Για τις ΝΟΜΕ, είτε το θέλετε είτε όχι, έχουν εισρεύσει στα ταμεία 2 και πλέον δισεκατομμύρια. Για τη μικρή Δ.Ε.Η., που θα θέλατε να φέρετε, η εκτίμηση είναι 1,5 δισεκατομμύρια. Μάλιστα, αναστρέφω και λίγο το ερώτημα. Εσείς δεν είστε που ψηφίσατε τις ΝΟΜΕ; Όχι μόνο τις φέρατε το 2014, αλλά και όταν ήρθαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχω την αίσθηση ότι ψηφίστηκαν. Διαψεύστε με εάν κάνω λάθος…

Πάω λίγο στη ΔΕΠΑ, που για θέματα που την αφορούν ήθελα, καταρχάς, να αναφέρω τρεις άξονες:

Πρώτον, για την αστοχία, όπως εκτιμούμε, της κάλυψης του δικτύου. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το infrastructure scale, δηλαδή το κομμάτι των υποδομών, είναι αρκετά κοστοβόρο σε τέτοιου είδους ανάπτυξης δικτύων. Άρα, εκ των πραγμάτων, ο ιδιώτης που νομοτελειακά θα έρθει και θα επενδύσει στη ΔΕΠΑ, θα αποφύγει διά ροπάλου να επεκτείνει το δίκτυο σε καίριες περιοχές, όπως είναι η δυτική Αθήνα, το δυτικό λεκανοπέδιο, όπως είναι οι ορεινές περιοχές της χώρας, όπου εκεί εντάσσονται, εκεί εστιάζονται οι ενεργειακές ανάγκες που μια δομή φυσικού αερίου δημιουργεί.

Δημιουργείτε, λοιπόν, πολίτες δύο ταχυτήτων, κύριε Υπουργέ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Διότι με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη, δεν αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πολιτών, αλλά, τουναντίον, πηγαίνουμε και προτεραιοποιούμε αυτό που ο ιδιώτης επιθυμεί.

Δεύτερος άξονας, που κατά την άποψή μου είναι εξίσου σημαντικός, είναι όλα αυτά τα μεγάλα projects που έχουν ωριμάσει τα προηγούμενα χρόνια. Θα τα έλεγα λογική του PCI, project common interest, όπως είναι το EAST MED, το IGB, το FSRU.

Projects τα οποία, πραγματικά, είναι οραματικά για τη χώρα και θέλω να πιστεύω ότι και εσείς πολιτικά επιθυμείτε την επέκτασή τους, αλλά πώς; Με τη ΔΕΠΑ τη συγκεκριμένη; Τι συμβαίνει με αυτήν, αν θέλετε, την κατηγοροποίηση της ΔΕΠΑ; Υπάρχει ένα αμφίβολο περιβάλλον και ποιο είναι αυτό το αμφίβολο περιβάλλον, κύριε Υπουργέ;

Όταν δεν έχεις δημιουργήσει και θωρακίσει τη μετάβαση στην επόμενη εποχή για να διεκδικήσεις τα έργα, αντιλαμβάνεστε ότι έγκειται μια μεγάλη δυσκολία. Έχουν γίνει έργα σοβαρά, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση μελετητικής ωριμάνσεως και, φυσικά, ante portas το κατασκευαστικό σκέλος.

Ο τρίτος άξονας, που είναι εργασιακής χροιάς αλλά και πρακτικής. Πλέον των 200 εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, περίπου 80 μόνιμοι και περίπου 150 οι λεγόμενοι εργολαβικοί της ΔΕΠΑ, ειδικά η δεύτερη κατηγορία καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το γνωρίζουμε όλοι. Όταν, λοιπόν, δημιουργηθεί αυτό το περιβάλλον που εκ των πραγμάτων θα αποχωρήσουν, πώς θα εξασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση και το operational scale, την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και μάλιστα με συνθήκες που θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι και οι κατάλληλες δυνατές;

Σας ευχαριστώ.

Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Με τελεφερίκ στον δημοφιλή αρχαιολογικό προορισμό

Δικταίον Άντρον

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, πραγματοποιώντας μια σειρά ραντεβού συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών –Οικονομικών, Δημήτρη Τζιράκη.

Ο Γιάννης Στεφανάκης επισκέφθηκε στο γραφείο της, το βράδυ της Τετάρτης, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για μια σειρά από νευραλγικά ζητήματα που σχετίζονται με το σπήλαιο του Δία ,το Δικταίον Άντρον ,στο Ψυχρό ,αλλά και για τη γενικότερη πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά του Οροπεδίου Λασιθίου ,με φόντο τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνάντηση με την Υπουργό συμμετείχε και ο γνωστός αρχιτέκτονας της Αμφίπολης, Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής

Μεταξύ των προτάσεων που έθεσε η Υπουργός και η οποία τίθεται ήδη σε προτεραιότητα είναι η δημιουργία επίγειου τελεφερίκ που θα συνδέσει την είσοδο του Δικταίου με την πλατεία Ευρώπης, και θα διευκολύνει τη μετάβαση των επισκεπτών λαμβάνοντας ως πρώτη προτεραιότητα τους επισκέπτες ΑμΕΑ. Ακόμη, προτάθηκε και συζητήθηκε εκτενώς η ψηφιοποίηση του μυθολογικού αλλά και ιστορικού υλικού που θα φιλοξενείται στο κτήριο Ξενία στους πρόποδες του μυθολογικό σπηλαίου του Δία.

Οι συνεχιζόμενες αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Πλάτης, και του Δικταίου, τυγχάνουν της αμέριστης και έμπρακτης στήριξης της Υπουργού στις διαδικασίες καθώς και του επιστημονικού ενδιαφέροντός της ,ήδη από το 2016, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την κα. Μενδώνη για την έμπρακτη συμβολή της και την αξιέπαινη προσφορά της στην ανάδειξη του Μινωικού Πολιτισμού ,και προσκάλεσε τόσο την ίδια όσο και τον Δρα. Μιχάλη Λεφανζή στο Οροπέδιο Λασιθίου,.

Επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού με τον Γενικό Γραμματέα, κο. Διδασκάλου, και τον γνωστό αρχιτέκτονα της ΔΑΑΜ , Δρα. Μιχάλη Λεφαντζή , σε μια συνάντηση προετοιμασίας στο πλαίσιο της καθόδου του Γενικού στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, ώστε μαζί με την επίσκεψη στο αεροδρόμιο Καστελίου να ακολουθήσει η επίσκεψη στο Δικταίον Άντρον και την Πλάτη, δια την περαιτέρω ανάδειξη στο μέλλον του βασικότερου αρχαιολογικό χώρου της Κρήτης μετά την Κνωσό ,που,όπως και αυτή, ισαπέχει από το καινούριο αεροδρόμιο της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της 2ήμερης επίσκεψης του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών ,Θοδωρή Λιβάνιο, και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τη χρηματοδότηση των μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και κατασκευής αποχετευτικών δικτύων του Δήμου (Τζερμιάδων κ.λπ.).

Επίσης, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας, οι αναπλάσεις οικισμών, καθώς και η γενικότερη ενίσχυση του Δήμου με τακτικό μόνιμο προσωπικό, ζήτημα που η τωρινή Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιλύσει.