Κρήτη

Ηράκλειο

Οι γυναίκες της Μεσαράς για τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας

ΟΓΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε το παράρτημα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, του Δήμου Μεσαράς, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Δήμο Φαιστού, καταγγέλοντας  για τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα ιατρικής πρόληψης και περίθαλψης στο Δημόσιο σύστημα Υγείας: 

"Ο πρόσφατος εντοπισμός κρουσμάτων covid και στον δήμο Φαιστού έρχεται να επιβεβαιώσει, για ακόμη μια φορά, ότι οι ανάγκες μας για δωρεάν Δημόσια Υγεία δεν μπορούν να περιμένουν! Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται, όπως προβάλλει η κυβέρνηση -και συνεπικουρεί με τις δηλώσεις της η δημοτική αρχή - στην ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού.

Ο λαός ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε με την εφαρμογή των μέτρων της καραντίνας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων, η κυβέρνηση όμως δεν αξιοποίησε την περίοδο αυτή για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας! Οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας στον δήμο Φαιστού, οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, στο Πολυδύναμο Ιατρείο Τυμπακίου και στα Αγροτικά Ιατρεία, σε προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, συχνά ακόμη και σε αναλώσιμα (!), οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία στον Νομό Ηρακλείου, που αναδείχθηκαν με έντονο τρόπο την περίοδο της πανδημίας δεν προέκυψαν τώρα. Πρόκειται για μια ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της οξυμένης κατάστασης, που ήδη βίωναν οι ασθενείς πριν την πανδημία με τεράστιες καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση επισκέψεων, εξετάσεων, χειρουργείων κλπ.

Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν προέκυψε λόγω κορωνοϊού, αλλά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις, που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετατρέποντας την Υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας στη δημόσια και δωρεάν Υγεία για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, για τα κέρδη των λίγων. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνοι μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα.

Είναι η ίδια πολιτική που μας καταδικάζει στην ανεργία, στην αδυναμία να έχουμε σταθερό εισόδημα, στη μισοδουλειά, στο κλείσιμο των μικρομάγαζων για να αβγατίζουν τα κέρδη των λίγων, που βλέπουμε τα δικαιώματά μας να διαλύονται. Είναι η ίδια πολιτική που πετάει στις νέες μητέρες, στα νέα ζευγάρια, πατώντας στο ευαίσθητο θέμα του παιδιού, την ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας στα σχολεία. Που έκανε ατομική ευθύνη του γονέα αν και πότε θα πηγαίνει το παιδί σχολείο, λόγω πανδημίας. Η ίδια πολιτική που έκανε θέμα επιλογής του γονιού αν και πότε το παιδί θα κάνει τον απαραίτητο εμβολιασμό, αν και πότε το παιδί θα κάνει όλες τις απαραίτητες για την ηλικία του ιατρικές εξετάσεις κ.τ.λ.

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τη διαχείριση της πανδημίας. Δεν πήρε όμως μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την κάλυψη των 30.000 οργανικών θέσεων υγειονομικών που είναι κενές, για να ανοίξουν τα δεκάδες νοσοκομεία που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες με βάση τον πληθυσμό της χώρας 3.500 κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Αντίθετα, διευκόλυνε τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας να αυξήσουν τα κέρδη τους, έκανε σουρωτήρι τα υγειονομικά πρωτόκολλα ανάλογα με τις απαιτήσεις των αεροπορικών εταιρειών και εφοπλιστων, των τουριστικών ομίλων.

Τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της ατομικής υγιεινής, η ευθύνη του καθένα μας να γίνει ασπίδα στην εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι όντως κρίσιμο να συνεχιστούν. Δεν έχουμε ακόμα ξεμπερδέψει με τον ιό που απειλεί την υγεία μας και έχει φέρει και σοβαρές ανατροπές στην ίδια την ουσία της ζωής μας.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα αναστείλουμε τις διεκδικήσεις μας για την κάλυψη των κενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κάλυψη που είναι αναγκαία είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει πανδημία. Απαιτούμε:
- Να γίνουν άμεσα με ευθύνη της κυβέρνησης δωρεάν μαζικά τεστ, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους εργασίας σε όλο τον δήμο.
- Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους μεγάλους χώρους εργασίας για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
- Άμεσα να καλυφθούν τα τεράστια κενά του Κέντρου Υγείας Μοιρών και του Πολυδύναμου Ιατρείου Τυμπακίου, όπως και των Νοσοκομείων στον Νομό, με επαρκές μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνικό εξοπλισμό, με κρατική χρηματοδότηση.
- Να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τα όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία στον δήμο μας.

Να έρθουν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί, να προσληφθεί επαρκές μόνιμο προσωπικό πλήρους ωραρίου στην καθαριότητα, να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, για να
εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, να εξασφαλιστούν ασφαλή κτίρια για όλους τους μαθητές."

Κόσμος

Πάνω από 8.000 νέα κρούσματα στη Γαλλία - 1.648 στην Ιταλία

κορωνοϊός πανδημία

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν την Τρίτη 8.051 νέα κρούσματα Covid-19 για τις τελευταίες 24 ώρες, με τον απολογισμό να αυξάνεται κατακόρυφα από τα 4.070 της Δευτέρας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία από επιπλοκές της νόσου Covid-19 αυξήθηκε κατά 85, στους 31.893 έναντι 81 χθες Δευτέρα.

Το σύνολο των λοιμώξεων από νέο κορωνοϊό ανέρχεται σε 550.690.

Στην Ιταλία...

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ισπανία διαγνώσθηκαν 1.648 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 24 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Χθες τα κρούσματα ήταν 1.494 και 16 οι θάνατοι. Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα όμως, πραγματοποιήθηκαν 40.000 περισσότερα τεστ.

Συνολικά, 3.048 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και 271 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Παράλληλα, 47.311 άνθρωποι βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Οι περιφέρειες που σήμερα παρουσιάζουν περισσότερα κρούσματα είναι η Καμπανία με μεγαλύτερη πόλη την Νάπολη (286), η ευρύτερη περιοχή της Ρώμης (219) και η Λομβαρδία (203).

Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι το υπουργείο Υγείας της Ρώμης πρόκειται σύντομα να δώσει το αναγκαίο «πράσινο φως» για την διεξαγωγή γρήγορων τεστ (με απάντηση μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά) στα σχολεία της χώρας, όπως γίνεται και στα αεροδρόμια. Ο στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να περιοριστεί, όσο περισσότερο γίνεται, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, η διάδοση του ιού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.