Κρήτη

Ηράκλειο

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Λαικη συσπέιρωση

Μεανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου καταδικάζει τη στάση της Δημοτικής αρχής, αναφορικά με το ζήτημα ένταξης των νηπίων στο πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής αγωγής: 

"Πληροφορηθήκαμε από τα …ΜΜΕ ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου ζητά από την υπουργό Παιδείας την
εξαίρεση του Δήμου από το Πρόγραμμα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Πρόκειται για μια ακόμα
πράξη του άθλιου παιχνιδιού μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα σε δημοτική αρχή – κυβέρνηση, σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να βρει το πρώτο κουδούνι τα νηπιαγωγεία έτοιμα, από πλευράς στέγης, εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας.

Αυτό το παιχνίδι, που αποκάλυπτε και κατάγγελλε η «Λαϊκή Συσπείρωση», επιδίωκε να αρπάξει τη
συναίνεση γονιών και εκπαιδευτικών στην εξαίρεση του Δήμου από την Προσχολική Αγωγή, στη βάση της λογικής των «τετελεσμένων», της λογικής ότι «πιο υπεύθυνο είναι να μην πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα παρά να πραγματοποιηθεί με ελλείψεις».

Ο δήμος προσπαθεί να δείξει την κυβέρνηση ως μοναδική υπαίτια για μια πολιτική με την οποία συμφωνεί και υλοποιεί μέχρι κεραίας, ενώ το υπουργείο ζητά να βρεθεί προσωρινή «λύση», στοιβάζοντας νήπια σε αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και βιβλιοθήκες! Από τις 32 αναγκαίες αίθουσες, έχει γίνει διαγωνισμός μόλις για τις 22 από την ΚΤΥΠ και ο δήμος είχε αναλάβει την εγκατάσταση 10. Αυτή τη στιγμή, ομολογείται ότι μόλις 11 (!) αίθουσες διατίθενται με κατάλληλο εξοπλισμό και χώρους αλλά ακόμα και αυτές με άγνωστο το που θα βρεθεί το αναγκαίο προσωπικό (ελπίζουμε πως δεν θα το «κλέψουν» από άλλες δομές).

Με ευθύνη δημοτικής αρχής - κυβέρνησης, εκατοντάδες οικογένειες που τους απαγορεύτηκε να στείλουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, περιμένοντας την ένταξη του Δήμου στο Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωγής, βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο!

Πολιτικές ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις που σχεδίασαν την εφαρμογή και υλοποιούν το Πρόγραμμα Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με σοβαρές ελλείψεις και υποβαθμισμένους όρους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –των οποίων οι βουλευτές αυτές τις μέρες κόπτονται για την εφαρμογή του Προγράμματος– νομοθέτησε τα γνωστά «προκάτ» σε σχολικές αυλές (που τώρα ονομάστηκαν «οικίσκοι»), αλλά μείωσε και κατά 50 εκ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ανέγερση σχολείων το 2019, ενώ και η κυβέρνηση ΝΔ έκανε αντίστοιχη μείωση κατά άλλα 50 εκ. ευρώ το 2020.

Από καιρό η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτούσε «Εδώ και τώρα να βρεθεί λύση από δημοτική αρχή και
κυβέρνηση, με ενοικίαση αιθουσών και επίταξη χώρων δημοτικών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών!
Κανένα νήπιο εκτός δομών, εδώ και τώρα γενναία χρηματοδότηση από το κράτος για κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας!»

Η δημοτική αρχή, αντί -από την πρώτη στιγμή- να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα
μπορούσαν να τοποθετηθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι μαζικοί φορείς γονέων και
εκπαιδευτικών, προτίμησε -δίνοντας βάση στα λεγόμενα της κεντρικής διοίκησης- να κάνει ενημερωτικές συσκέψεις και να ψάχνει μπαλώματα, με όσους συμφωνούν με τις γενικότερες πολιτικές κατευθύνσεις.

Ζητάμε να συγκληθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα
που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και οι οικογένειές τους με το άνοιγμα των σχολείων, μεταξύ των οποίων και το πρόβλημα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής."

Κρήτη

Ηράκλειο

Ξανθός: Ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα

ανδρέας ξανθός

Δήλωση Α. Ξανθού Βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την επίσκεψη του Σ. Πέτσα:

Συνηθίζεται οι επισκέψεις των Υπουργών σε ένα Νομό και οι εξαγγελίες αναπτυξιακών έργων να δημιουργούν θετικές προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες. Ελπίζουμε λοιπόν η σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στο Ρέθυμνο να συμβάλλει στη γρήγορη κάλυψη ενός σημαντικού χρηματοδοτικού κενού που είχε προκύψει την τελευταία διετία για την περιοχή μας.

Και κυρίως ελπίζουμε ότι, μετά την καταγέλαστη και αποτυχημένη προσπάθεια του πρώην Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου να απαξιώσει αρχικά και στη συνέχεια να οικειοποιηθεί για μικροκομματικούς και πελατειακούς λόγους το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΣΥΡΙΖΑ μετονομάζοντας το σε «Α. Τρίτσης», θα σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση έργων που έχουν σχεδιαστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού «εργαλείου» όπως ο «Φιλόδημος». Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τη διετία 2017-2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσαν, πέραν της τακτικής χρηματοδότησης μέσω ΚΑΠ, τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου με περίπου 60 εκ ευρώ για αναπτυξιακά έργα ζωτικής σημασίας. Ενώ, αντίθετα, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ενισχύσει τους ίδιους Δήμους με το πενιχρό ποσό των 14 εκ ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 5 εκ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση έργων που η αξιολόγησή τους είχε ολοκληρωθεί αλλά λόγω των πρόωρων εκλογών δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» (κτίριο Φιλαρμονικής και ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου). Και το κυριότερο, λόγω των οργανωτικών αλλαγών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υπήρξε μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των δρομολογημένων έργων την προηγούμενη διετία,, η οποία πήγε πίσω το αναπτυξιακό έργο των ΟΤΑ.

Ακριβώς γι’ αυτό, θεωρούμε πολύ ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα ότι η Κρήτη θα αποκτήσει υποδομές που θα την καταστήσουν «ναυαρχίδα» της ανάπτυξης. Ευχόμαστε πραγματικά η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να έχει συνειδητοποιήσει τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος και να μην αμφισβητήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που είχε προηγηθεί και την επιτυχημένη «αρχιτεκτονική»  του προγράμματος «Φιλόδημος». Εμείς από την πλευρά μας, όπως έχουμε δηλώσει εξαρχής, δεν πρόκειται να συρθούμε σε μια ανεύθυνη και παλαιοκομματικού τύπου αντιπολίτευση, που αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αγωνίες των ανθρώπων. Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με πολιτικό έλεγχο αλλά και με θετικές προτάσεις στην πρόοδο και ευημερία του τόπου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας: Προς χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» τα μεγάλα έργα του Δήμου Ηρακλείου

ΠΕΔ Κρήτης - Πέτσας: Έργα, στήριξη και μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον υπουργό

Πέτσας από Λασίθι: Προς αντιμετώπιση το θέμα της υποστελέχωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση