Κρήτη

Ηράκλειο

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

περιφερειακό συμβούλιο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 16 Οκτώβρη, η στάση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, ήταν άκρως αντιδραστική και εχθρική για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της Κρήτης.
Αρνήθηκαν συζήτηση (!) για το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» της κυβέρνησης της ΝΔ. Ενώ το εργατικό –λαϊκό κίνημα παλεύει ενάντια στον σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, οι παρατάξεις των κ. Αρναουτάκη (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και κ. Μαρκογιαννάκη (ΝΔ) απέδειξαν για άλλη μια φορά τη στρατηγική τους σύμπλευση με τα κόμματα που υπηρετούν.
Επιπλέον, επιβεβαίωσαν την αποστροφή τους στο δημοκρατικό διάλογο : Ό,τι δεν τους αρέσει, δεν το συζητούν !
Αντίθετα, αποδείχνοντας τη «φιλία» τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα -πέρα από την έχθρα για τον λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του - αποδέχτηκαν ψήφισμα φορέων που προβάλλουν τα αιτήματα επιχειρηματικών κύκλων, αντίθετα με τις διεκδικήσεις του εργατικού –λαϊκού κινήματος. Δηλαδή ζητούν τη… μείωση του ΕΝΦΙΑ για κάποιες επιχειρήσεις, αντί για την κατάργησή του, ζητούν την ένταξη επιχειρήσεων της Κρήτης στο «μεταφορικό ισοδύναμο», αντί για τη δραστική μείωση των εισιτηρίων των επιβατών και οχημάτων κατά 50% στα πλοία και την άμεση κρατική επιδότηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων για την κάλυψη του κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων τους.
Αυτά που είναι αιτήματα πολλών σωματείων, πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση να μπουν σε ψηφοφορία και δεν έγινε δεκτό.
Ακόμα πήραν απόφαση να συμμορφωθούν στον εκβιασμό της κυβέρνησης να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να τα έχει η κυβέρνηση στο χέρι όποια στιγμή θέλει, με την απειλή να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση. Η Λαϊκή Συσπείρωση το καταψήφισε.
Η περιφρόνηση στις λαϊκές ανάγκες και την κάλυψή τους, φάνηκε από την απάντηση που δόθηκε στην ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης, με δεδομένες τις περσινές καταστροφές και την απώλεια ανθρώπων.
Η περιφερειακή αρχή για να δικαιολογηθεί για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας επικαλέστηκε ευθύνες της κυβέρνησης, ατομικές ευθύνες διαφόρων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλα παρόμοια.
Στην πραγματικότητα φάνηκε ότι πέρα από τις αποκαταστάσεις των περσινών καταστροφών, που κι αυτές γίνονται με ελλείψεις και καθυστέρηση, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, για την προστασία της λαϊκής περιουσίας και των ανθρώπων από πλημμύρες, και ο όποιος καθαρισμός ρεμάτων και οι όποιες αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο είναι «σταγόνα στον ωκεανό».
Εξ άλλου παραδέχτηκαν ότι σε περίπτωση επανάληψης τέτοιων καιρικών φαινομένων «δεν μας σώζει τίποτα».
Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, έδειξε πως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και πως η έκταση των καταστροφών θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης. Οι υποδομές που καταστράφηκαν στην Κρήτη ήταν ασυντήρητες για χρόνια, ενώ δε δικαιολογούνται τέτοιας έκτασης καταστροφές σε σχετικά πιο πρόσφατες κατασκευές.
Αναφέρθηκε σε μελέτη – σχέδιο Υπουργείου, που από το 2017 μιλούσε για τον κίνδυνο καταστροφών από πλημμύρες στην Κρήτη. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δε λήφθηκε κανένα μέτρο, αλλά υπήρχε εφησυχασμός και αδιαφορία κυβερνήσεων και Περιφέρειας για την ανθρώπινη ζωή, αντίθετα με το ζωηρό ενδιαφέρον τους για την επιχειρηματικότητα, την τουριστική ανάπτυξη, κτλ.
Τόνισε πως έργα υποδομής για τον λαό δεν είναι προτεραιότητα του κράτους διότι αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο και γι αυτό η ΕΕ δεν τα εγκρίνει ως επιλέξιμα έργα.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τράβηξε μαχαίρι, μετά το τροχαίο

μαχαιρωμα

Αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στις 11 περίπου το βράδυ στο Ηράκλειο, όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο με οδηγό έναν 38χρονο, τραυμάτισε μία 26χρονη, η οποία κινούνταν πεζή στο δρόμο, μαζί με έναν 35χρονο.

Επικράτησε αναστάτωση και όταν ο 35χρονος ζήτησε τον λόγο από τον οδηγό του αυτοκινήτου, ο δεύτερος φέρεται να τράβηξε μαχαίρι και να τον τραυμάτισε στον μηρό.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο, συνέλαβαν τον 38χρονο, ενώ τόσο η γυναίκα όσο και ο άλλος άνδρας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, χωρίς να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τρεις γνωρίζονταν και είχαν προσωπικές διαφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Οι νεαροί πιάστηκαν στα χέρια - Αναστάτωση από τη συμπλοκή

Κρήτη - κορωνοϊός: Σε λειτουργία οι 27 κλίνες ΜΕΘ της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος

Καιρός στην Κρήτη: Βοριαδάκι και 38 βαθμοί στον νότο - ΒΙΝΤΕΟ