Πολιτική

Φορέντζα - Παπαδημούλη προτείνει για την προεδρία της Ευρωβουλής η Αριστερά

παπαδημουλης

Την ιταλίδα ευρωβουλευτή Ελεονόρα Φορέντζα προτείνει για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), με αντιπρόεδρο τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. 

H Ελεονόρα Φορέντζα εξελέγη στις ευρωεκλογές με το συνδυασμό της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» (Lista Tsipras-L'Altra Europa) και αυτοπροσδιορίζεται «φεμινίστρια, κομμουνίστρια και Νοτιοευρωπαία». 

Την υποψηφιότητά των Φορέντζα-Παπαδημούλη πρότεινε με ομόφωνη απόφαση της στις 7 Δεκεμβρίου η ευρωομάδα της GUE/NGL και παρουσίασε επισήμως με συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, σήμερα Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι και τώρα εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014.

Αύριο αναμένεται η ανακοίνωση του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ενώ οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα του ιταλού ευρωβουλευτή Τζάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την αποχώρησή του από την Ευρωβουλή για να επιστρέψει αφ΄ενός στην γερμανική πολιτική σκηνή εν όψει των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο του επόμενου έτους και αφ΄ετέρου επειδή αυτό προέβλεπε η άτυπη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για εκ περιτροπής ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά το ήμιση δηλαδή της πενταετούς θητείας από τους σοσιαλιστές και στο υπόλοιπο διάστημα από τους χριστιανοδημοκράτες. Μία συμφωνία που προφανώς δεν έχει καμία ισχύ μετά την υποψηφιότητα Πιτέλα, αλλά που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να ισχύει πλέον, δεδομένου ότι οι επικεφαλής του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντίσοιχα, προέρχονται από τους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος και άρα οι σοσιαλιστές δεν θα επέτρεπαν και το τρίτο βασικό θεσμικό όργανο της Ένωσης στα δικά του ΕΛΚ. 

Πολιτική

Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

κινημα αλλαγης

Με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ εισηγείται να γίνουν εκλογές για τη νέα ηγεσία το Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, η ΕΔΕΚΑΠ προτείνει να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος στις 5/12 και ο δεύτερος στις 12/12.

Την απόφαση θα κληθεί να επικυρώσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ που συνεδριάζει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου. Επίσης στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις: Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.

Η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε επίσης:

Να ορίσει Νομαρχιακές Επιτροπής συντονισμού - εν είδη εφορευτικών επιτροπών ανά τη χώρα.
Να ορίσει ως αντίτιμο για την ψηφοφορία μέλους ή φίλους το ποσό των 3 ευρώ για τον πρώτο γύρο και 1 ευρώ για τον β' γύρο.
Οσοι ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή θα κληθούν να ψηφίσουν και την δεύτερη Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Στήνονται σκηνές για 2.500 ανθρώπους και για το Συντονιστικό Κέντρο

Ηράκλειο-σεισμός: Μεγάλη ανταπόκριση των Κρητικών για φιλοξενία σεισμόπληκτων

Σεισμός στο Ηράκλειο: 90 καταλύματα για τους πληγέντες - Επαφές Κικίλια με ξενοδόχους

ESPA BANNER