Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Χερσόνησος: Επανέρχονται στο θέμα της υδροδότησης του ξενοδοχείου - Η απάντηση του Δημάρχου

Image
χερσόνησος
 clock 16:56 | 10/02/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Για παράνομη σύνδεση ξενοδοχείου με το δίκτυο αποχέτευσης κατηγορεί τη δημοτική αρχή Χερσονήσου, η παράταξη Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον, σημειώνοντας ότι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, είναι δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης.

Η ανακοίνωση των Πολιτών για την Κοινωνία και το Περιβάλλον

Στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι μεγαλοξενοδόχος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Μαστοράκη, σύνδεσε παράνομα το ξενοδοχείο του στο δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής.
Η «αποκάλυψη» αυτή ήταν όπως παραδέχτηκε στο Δ.Σ. και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ ήταν εντελώς τυχαία. Χθες, μετά από παρέλευση μεγάλου χρόνου, η δημοτική αρχή ενημέρωσε επιτέλους το Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Απ’ όσα ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και από αυτά που αναφέρονται στη σχετική με το θέμα απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ, επιβεβαιώνεται η συγκεκριμένη πράξη και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της. Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση κατονομάστηκε ότι το εν λόγω ξενοδοχείο είναι το Σειρήνες στην περιοχή των Μαλίων και ο Δημοτικός Σύμβουλος είναι ο κ. Νικηφόρος Λαμπρινός.
Η συγκεκριμένη πράξη δημιουργεί κατά τη γνώμη μας τεράστιο θέμα τόσο για τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο Χερσονήσου όσο και για τον ίδιο τον κ. Νικηφόρο Λαμπρινό. Δυστυχώς, αποδείχτηκε ότι δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης δεν τηρεί τους κανόνες που η δημοτική αρχή του τόπου του έχει θεσπίσει και προβλέπονται από το νόμο, δεν πράττει όσα η δημοτική αρχή απαιτεί από τον κάθε δημότη να πράξει.
Πέραν από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χερσονήσου για ένα τόσο σοβαρό θέμα, φαίνεται ότι και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ επιφύλαξε μια πολύ ιδιαίτερη μεταχείριση στον ξενοδόχο δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης. Όπως ανάγλυφα περιγράφεται στην απόφαση 110/2015 της ΔΕΥΑΧ, ενώ η υπηρεσία εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ αναλυτικά και τεκμηριωμένα ενημέρωσε για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος (χρέωση των τελών χρήσης για τα χρόνια που διαρκεί σύνδεση, τις αναφερόμενες στο νόμο λοιπές συνέπειες και την ενδεχόμενη επιβολή προστίμου) τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αντιμετώπισαν με περίσσεια λεπτότητα του Συνάδελφό τους δημοτικό σύμβουλο. Αποφάσισαν να χρεώσουν τα τέλη του 2015 μόνο και το 50% των τελών για τα έτη 2010 – 2014, χωρίς να διευκρινίζουν αν πρόκειται για τα τέλη χρήσης ή αν είναι πρόστιμο. Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ πάσχει. Αν επιβληθεί τέλος μόνο για το 2015, επιβάλλεται και πρόστιμο, αν ορίζεται από το νόμο. Αν η χρήση ήταν και για προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να γίνουν περικοπές.
Και απ’ ότι φάνηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο από την τοποθέτηση του κου Λαμπρινού, αλλά και από την τοποθέτηση του τεχνικού Προϊσταμένου της ΔΕΥΑΧ, η σύνδεση έγινε τουλάχιστον από το 2010, πριν την ασφαλτόστρωση του δημοτικού δρόμου, μπροστά από το ξενοδοχείο.
Η υπόθεση αυτή όμως, δεν αποκάλυψε μόνο θέμα παράνομης αποχέτευσης, αλλά ανέδειξε και άλλο, εξίσου σοβαρό, θέμα ύδρευσης του ξενοδοχείου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΔΕΥΑΧ, το ιδιαίτερα μεγάλο ξενοδοχείο Σειρήνες δεν καταναλώνει σχεδόν καθόλου νερό από το δημοτικό δίκτυο και οι τέσσερεις παροχές ύδρευσης που έχει παρουσιάζουν σχεδόν μηδενικές καταναλώσεις.
Όμως ουδείς από την δημοτική αρχή ενδιαφέρθηκε να ελέγξει τον τρόπο ύδρευσης ενός μεγάλου ξενοδοχείου της περιοχής, ουδείς από τη δημοτική αρχή ασχολήθηκε για τη νομιμότητα της λειτουργίας της πηγής υδροδότησης του ξενοδοχείου του δημοτικού της συμβούλου. Με άλλα λόγια, η δημοτική αρχή Χερσονήσου αποδέχεται ως φυσιολογικό και λογικό το να μην χρεώνει έστω και ένα ευρώ το χρόνο για ύδρευση ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή της. Και αρνείται να ερευνήσει το θέμα γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητά της.
Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» έγκαιρα είχαμε προτείνει στην ΔΕΥΑΧ να προλάβει περιπτώσεις όπως η παραπάνω. Πριν από ένα περίπου χρόνο, κατά την συζήτηση των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης, είχαμε προτείνει τόσο με επιστολή μας στη ΔΕΥΑΧ, αφού δεν συμμετέχομε με εκπρόσωπό μας στο διοικητικό της συμβούλιο, όσο και κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου να ασχοληθεί ενεργά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των μηδενικών καταναλώσεων από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Και είχαμε καταθέσει και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των θεμάτων της αποχέτευσης. Αν υιοθετούσε τις προτάσεις αυτές, η ΔΕΥΑΧ θα εξασφάλιζε έσοδα που σήμερα διαφεύγουν και συνεπώς θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μεγάλες αυξήσεις στην ψήφιση των τιμολογίων της. Δυστυχώς η ΔΕΥΑΧ δεν έπραξε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά επέμεινε στην τιμολογιακή της πολιτική με αυξήσεις της τάξης του 20%.
Προτείνομε στην Δημοτική Αρχή και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ να επανεξετάσουν γενικά το θέμα ύδρευσης και άρδευσης. Να αφήσει τους εγωισμούς, και να επανεξετάσει γενικά το θέμα.
Έτσι, ίσως οδηγηθεί σε μικρότερες αυξήσεις κατά την επικείμενη νέα συζήτηση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΧ, για τους δημότες, και να πληρώσουν εκείνοι που πραγματικά είναι ωφελημένοι από την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ.

Η απάντηση του Δημάρχου Γιάννη Μαστοράκη

Αναφορικά με τη σύνδεση ξενοδοχειακής μονάδας στο αποχετευτικό δίκτυο, στην περιοχή των Μαλίων, η οποία διαπιστώθηκε από έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Χερσονήσου, στα τέλη Αυγούστου του 2015, ενημερώνουμε ότι:
 
Από αρχές Σεπτεμβρίου έχουν καταλογιστεί και ρυθμιστεί τα αναλογούντα στη ξενοδοχειακή μονάδα τέλη σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, συνολικού ύψους 102.671 ευρώ, και έκτοτε η ξενοδοχειακή μονάδα αποχετεύεται με την έγκριση της ΔΕΥΑΧ.
 
Επιπλέον, με βάση την 110/2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ έχουν προσδιοριστεί και καταλογιστεί τα παρακάτω:
τα τέλη χρήσης αποχέτευσης για ολόκληρο το 2015, με το υπολογισμό της τεκμαρτής κατανάλωσης, σύμφωνα με το ΠΔ 43/2002 (350 λίτρα νερού ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχείο 4*), συνολικού ύψους 27.717 ευρώ, και
πρόστιμο για αυθαίρετη χρήση αποχετευτικού δικτύου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσω ενός παραμετρικού μηχανισμού, συνολικού ύψους 69.669 ευρώ.
 
Αναδρομικότητα για χρήση του αποχετευτικού δικτύου τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με βάση το αδιευκρίνιστο του χρόνου σύνδεσης και χρήσης, τα προσκομισθέντα στοιχεία λειτουργίας του Βιολογικού της ξενοδοχειακής μονάδας και τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από τη ΔΕΥΑΧ.
 
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΥΑΧ αντέδρασε άμεσα και αντικειμενικά, στο πλαίσιο της ισότιμης αντιμετώπισης όλων ανεξαιρέτως των καταναλωτών, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία.
 
Στη 2η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου (9/2/2016), στο πλαίσιο ενημέρωσης, το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά και δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις και απαντήσεις. 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis