Κρήτη

Ηράκλειο

H Περιφέρεια Κρήτης προωθεί την Κυκλική Οικονομία

img_4706.jpg

Την υλοποίηση ενός νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Κυκλική Οικονομία "SCREEN" ξεκινά η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με δώδεκα ευρωπαϊκούς εταίρους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Περιφέρειες, Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.

Το  SCREEN,  (Synergic CirculaR Economy across European regioNs -Συνέργειες γα την Κυκλική Οικονομία στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες) αποτελεί Πρόγραμμα του Ανταγωνιστικού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Horizon 2020, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πραγματοποιεί την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του στις Βρυξέλλες.

Στοχεύει σε δράσεις για την μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία στις Περιφέρειες της ΕΕ, μέσα από
τον προσδιορισμό και την υλοποίηση επιχειρησιακών συνεργιών Έρευνας και Καινοτομίας, σε συμφωνία με τις προτεραιότητες των περιφερειακών στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης στο πλαίσιο του  Horizon 2020 και τα διαρθρωτικά-επενδυτικά ταμεία της ΕΕ. Προωθεί επίσης την ενίσχυση της οικολογικής καινοτομίας και των  οριζόντιων  επιχειρηματικών μοντέλων σε διάφορες αλυσίδες αξίας, δεδομένου ότι  η αποδοτικότητα των πόρων είναι µία από τις βασικές πρωτοβουλίες της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και  απασχόλησης µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων.

img_4704.jpg

img_4704.jpg, by chara

Η μετάβαση σε µια κυκλική οικονοµία απαιτεί τη συµµετοχή και δέσµευση πολλών διαφορετικών οµάδων ανθρώπων, φορέων χάραξης πολιτικής και επιχειρηματιών. Ειδικά οι επιχειρήσεις μπορούν να επανασχεδιάσουν ολόκληρες «αλυσίδες αξίας», µε σκοπό την αποδοτικότητα των πόρων και την κυκλικότητα των υλικών-προϊόντων. Έτσι, η κυκλική οικονοµία µπορεί να δημιουργήσει νέες αγορές συµβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση και τη βελτίωση της απασχόλησης.  

Δεδομένου ότι η τόνωση της κυκλικής οικονοµίας απαιτεί εκτεταµένη στήριξη σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ειδικότερα, μέσω του Προγράμματος SCREEN θα επιτευχθούν:
α) Η υποστήριξη της συμμετοχής των Περιφερειών στο Χρηματοδοτικό Πλαίσιο Horizon 2020 με μια εναρμονισμένη προσέγγιση και κοινή τακτική των Περιφερειών και με βάση τα κοινά σημεία των Στρατηγικών τους Έξυπνης Εξειδίκευσης, και η ενθάρρυνση της δημιουργίας ισχυρών σχημάτων Περιφερειών για τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, με έργα που σχετίζονται με την υλοποίηση της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης κάθε Περιφέρειας
β) Η ενθάρρυνση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε σχέση με την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των προγραμμάτων Horizon 2020.
Εξάλλου, η Περιφέρεια Κρήτης έχει ξεκινήσει σημαντικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για την Κυκλική Οικονομία. Πρόσφατα διοργάνωσε στην Κρήτη το επιτυχημένο Συνέδριο  "Κυκλική Οικονομία-Νησιωτικότητα-Εδαφική Συνοχή" με τη συνυπογραφή διακήρυξης από τις Νησιωτικές Περιοχές της Μεσογείου με σκοπό την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα την Κρήτη, με την υποστήριξη της Γεν Δ/νσης Περιβ/ντος της ΕΕ.

Επιπλέον, παρακολουθεί τις σχετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συζητήσεις, όπως το πρόσφατα Διεθνές Φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία στην Γαλλική Περιφέρεια Reunion, αλλά και την Ημερίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου "Κυκλική οικονομία: ένα οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος" που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τις πρωτοβουλίες αυτές, την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  SCREEN αλλά και με λοιπές νέες δράσεις που σχεδιάζει, η Περιφέρεια Κρήτης είναι παρούσα στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις και ευκαιρίες χρηματοδότησης, αξιοποιώντας παράλληλα κάθε δυνατότητα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού της Προγράμματος, δεδομένου ότι η μετάβαση από την γραμμική στη κυκλική οικονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση στην ατζέντα των περιβαλλοντικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αθλητικά

Κύπελλο Ελλάδας: Το πρόγραμμα των αγώνων του πρώτου γύρου (20-21/1)

klirosh_kipelou.jpg

Διήμερο κυπέλλου Ελλάδας ακολουθεί την Τετάρτη (20/1) και την Πέμπτη (21/1), με την διεξαγωγή των έξι όλων και όλων αγώνων που συνθέτουν το πρόγραμμα του πρώτου γύρου. Υπενθυμίζουμε πως στη φετινή διοργάνωση θα πάρουν μέρος μόνο οι 14 ομάδες της Super League 1, οπότε θα αναμετρηθούν έξι ζευγάρια σε διπλούς αγώνες και όσοι πάρουν την πρόκριση θα περάσουν στην προημιτελική φάση, όπου έχουν ήδη προκριθεί άνευ αγώνα ο Παναθηναϊκός και η Λαμία !

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης

Τετάρτη (20/1)

Βόλος - ΟΦΗ (15.00)

Άρης - Αστέρας Τρίπολης (15.00)

ΠΑΟΚ - ΑΕΛ (17.15)

Παναιτωλικός - Ολυμπιακός (19.30)

ΑΕΚ - Απόλλων Σμύρνης (21.30)

Πέμπτη (21/1)

ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος (19.30)

* Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν το τριήμερο 2-4 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΟΦΗ: Η αποστολή για τους αγώνες με Βόλο (20/1) και Παναθηναϊκό (23/1)

ΕΙΟ: «Έπεσαν οι μάσκες για την άλωση της Ομοσπονδίας»