Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Γιατί δεν έγινε αισθητός ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ σε όλη την Κρήτη

Σεισμογράφος
 clock 20:40 | 02/05/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Παρά τη μεγάλη ένταση της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το μεσημέρι, αυτή δεν έγινε αισθητή στο σύνολο της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης από το νησί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.

Ο κ. Φασουλάς διευκρίνισε ότι ο σεισμός ήταν πάνω στην αφρικανική πλάκα, στα ιζήματα που καλύπτουν τη Μεσόγειο, τα οποία συμπιέζονται όσο η Μεσόγειος κλείνει.

«Λογικά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί κάποια δόνηση ισχυρότερη από αυτή που καταγράφηκε λίγο πριν από τις τέσσερις σήμερα το μεσημέρι, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο σεισμό και επιφανειακό, ο οποίος πάντως λόγω της απόστασης από την Κρήτη, δεν έγινε αισθητός σε μεγαλύτερο μέρος του νησιού» συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάς.

Οι μετασεισμοί

Μέχρι αυτήν την ώρα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν σημειωθεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις. Οι ισχυρότερες από αυτές ήταν στις 16:33, που καταγράφηκε -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών- δόνηση 5 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 121 χλμ νότια της Άρβης και στις 19:44, οπότε καταγράφηκε δόνηση 4,8 βαθμών με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 62 χλμ νοτιοανατολικά της Άρβης.

Μικρότερες σεισμικές δονήσεις της τάξης των 4 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι, επίσης, ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis