Κρήτη

Ηράκλειο

Ερώτηση Βαρδάκη προς τον Υπουργό Υγείας για τα φάρμακα

Σωκράτης Βαρδάκης

Με αφορμή τις καταγγελίες των φαρμακοποιών του Ηρακλείου, που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στις μεγάλες ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Βαρδάκη Σωκράτη, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Οι ελλείψεις αφορούν ακόμα και γενόσημα, όπως και άλλα υγειονομικά υλικά. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό, όχι μόνο στον κλάδο αλλά και στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, σε τοπικά ΜΜΕ, δυσκολεύονται να καλύψουν το πελατολόγιό τους και να εκτελέσουν τις παραγγελίες του 15νθημέρου, ενώ παρατηρούν ότι σε ολοένα και περισσότερα σκευάσματα υπάρχει πλέον η ένδειξη «περιορισμένη επάρκεια», που είναι και προάγγελος έλλειψης από την αγορά.

Ως αιτίες αυτής της έλλειψης ονοματίζουν την εξαγωγική πολιτική που ακολουθούν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην αγορά η πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα, σε υπόμνημα που επέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου στον ίδιο τον Υπουργό, κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην 7η Υ.Π.Ε., στην οποία και κλήθηκαν να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων προβλημάτων του κλάδου, θίγεται και το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων που παρατηρείται.

Στο υπόμνημα προτείνεται η συνεργασία του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιο πρόβλημα δημιουργήθηκε και τον περασμένο Αύγουστο (2019), όταν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου με επιστολή προς τον Υπουργό υγείας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα. Τότε παρά τις διαβεβαιώσεις για επίλυση του προβλήματος, από την πλευρά του Υπουργείου είχαμε φτάσει στον Ιανουάριο του 2020 να υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων, τόσο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών (Φ.Σ.Α.), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.) όσο και από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.ΟΚ).

Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπιστούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες καταγγέλλονται. Ταυτόχρονα, τον καλούν να δώσει απάντηση για το αν προτίθεται να προχωρήσει στον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μην εμποδίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.

Κρήτη

Ένωση Πεζών: Πρόσκληση σε βουλευτές και Περιφερειάρχη Κρήτης σε σύσκεψη για το κρασί

ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ.jpg

Η Ένωση Ηρακλείου και η Ένωση Πεζών προσκαλούν τους Βουλευτές Ηρακλείου και τον Περιφερειάρχη Κρήτης να παραστούν σε σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα στον κλάδο του οίνου: 

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 στις 19.30 στα κεντρικά γραφεία της ΕΑΣΗ στη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων 146 στο Ηράκλειο, προκειμένου να εκτεθούν τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο οίνου και πλήττουν οικονομικά τους φορείς, όπως το μέτρο της απόσταξης κρίσης, το οποίο τρέχει το Υ.Α.Α.Τ. 

"Δεδομένου ότι η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος συγκομιδής και το μέγεθος των Οργανώσεών μας είναι κρίσιμο μέτρο για την ομαλή λειτουργία του κλάδου και την ορθή εφαρμογή της απόστασης, η παρουσία σας και η συνδρομή σας κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη", αναφέρεται σε ανακοίνωση.