Κρήτη

Ηράκλειο

Επιμένει στην παραίτησή του ο Δημήτρης Γεωργόπουλος - Σάλος για την προκήρυξη

δημήτρης γεωργόπουλος

Επιμένει στην παραίτησή του, με δήλωσή του στο Ράδιο Κρήτη, ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ κ.Δημήτρης Γεωργόπουλος από τη θέση του συντονιστή των ΜΕΘ όλης Κρήτης, εξαιτίας της προκήρυξης για τη στελέχωση της νέας ΜΕΘ, που αποκλείει που τους εξειδικευμένους Εντατικολόγους και επιτρέπει τους ανειδίκευτους γιατρούς να τη στελεχώσουν.

"Δεν τίθεται θέμα αποδοχής ή όχι της παραίτησής μου. Προσέφερα εθελοντικά τις υπηρεσίες μου ως συντονιστής και επιμένω στην παραίτησή μου", είπε ο κ. Γεωργόπουλος.

Το θέμα της προκήρυξης και των όρων αυτής, έχει προκαλέσει σάλο στο Ηράκλειο.

Χθες η 7η ΥΠΕ Κρήτης δεν είχε κάνει δεκτή την παραίτηση ενώ έδωσε διευκρινήσεις μετά τις έντονες αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητα για το ζήτημα που δημιουργήθηκε.

Μπορμπουδάκη: Η προκήρυξη απευθύνεται σε ειδικευμένους γιατρούς

Διευκρινήσεις για την προκήρυξη της στελέχωσης της νέας μονάδας του ΠΑΓΝΗ, έδωσε η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη. Όπως είπε, η προκήρυξη απευθύνεται σε ειδικευμένους και όχι ανειδίκευτους γιατρούς- με εξαίρεση σε αναισθησιολόγους και παθολόγους - οι οποίοι ενδέχεται να έχουν και εξειδίκευση στην Εντατικολογία, και αυτοί θα είναι που θα προτιμηθούν.

Εξήγησε ότι η εξαίρεση αναισθησιολόγων και παθολόγων είναι απαραίτητη, σε διαφορετική περίπτωση, νοσοκομεία της Κρήτης θα αποδυναμωθούν και έδωσε ως παράδειγμα αυτό του Αγίου Νικολάου, όπου οι γιατροί με τη συγκεκριμένη ειδικότητα θα αδράξουν την ευκαιρία για να μεταταγούν στο ΠΑΓΝΗ…

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, η ειδικότητα του αναισθησιολόγου είναι δυσεύρετη όχι μόνο σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό. Ιδιαίτερα αισθητό, όπως πρόσθεσε, είναι το έλλειμμα αυτό στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου ήδη τα τακτικά χειρουργεία εκτελούνται με δυσκολία.

 

Κρήτη

Κρήτη: Οργή για τη στείρωση των ζώων - Δημιουργείται γραμμή καταγγελιών

σκυλια γατες

Σφοδρές αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Πρόκειται για μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να περιοριστεί η αέναη δημιουργία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είτε λόγω εγκατάλειψης είτε λόγω ανεξέλεγκτων γεννήσεων, με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Παράλληλα, επιχειρείται να καθοριστούν σαφώς οι υποχρεώσεις που έχει ο ιδιοκτήτης προς το ζώο το οποίο αποφασίζει να υιοθετήσει, καθώς και το τι συνιστά παραμέληση ή κακοποίηση ζώου, ενώ τα πρόστιμα που προβλέπονται για τη μη τήρηση της νομοθεσίας είναι εξαιρετικά υψηλά.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η υποχρέωση στείρωσης για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς –για την οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση– προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1/9/2023, ενώ τα αναλογούντα διοικητικά πρόστιμα θα τεθούν σε ισχύ ένα χρόνο αργότερα, την 1/9/24.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου έχει προβλεφθεί ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ζώων να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι εντός των ορίων των οποίων βρίσκονται τα ζώα.

Οι δήμοι, για τους οποίους προβλέπεται σχετική χρηματοδότηση, θα πρέπει να λειτουργούν καταφύγια για αδέσποτους σκύλους και γάτες, οι προδιαγραφές των οποίων ορίζονται επίσης με σαφήνεια.

Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι κάθε ζώο που υιοθετείται, υποχρεωτικά θα καταγράφεται στο μητρώο ζώων και ιδιοκτητών.

Παράλληλα, δημιουργείται γραμμή καταγγελιών, όπως και μητρώο παραβατών, στο οποίο θα καταγράφονται όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση των διατάξεων του νόμου και θα αποκλείονται από τη δυνατότητα να υιοθετήσουν ζώο για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Η συνολική ευθύνη για την άσκηση της πολιτικής για τα ζώα συντροφιάς, τον συντονισμό και την εποπτεία του συστήματος περνά πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει πολύ υψηλά διοικητικά πρόστιμα για τα περιστατικά κακοποίησης ζώου, από 30.000 έως 50.000 ευρώ, αδίκημα που μετατρέπεται πλέον σε κακούργημα, ενώ αντίστοιχα είναι και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για εγκατάλειψη νεογέννητων σκυλιών και γατιών.

Τα πρόστιμα αποτελούν έσοδο των δήμων και διατίθενται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των δαπανών των καταφυγίων και των δημοτικών κτηνιατρείων.  

Οι επικριτές του νομοσχεδίου εστιάζουν κυρίως στη διάταξη της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, διεκδικώντας το δικαίωμα στην «αρτιμέλεια» του συντρόφου τους ή και στην αναπαραγωγή του.

Για ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και για αδυναμία ελέγχου, που οδηγεί στη λάθος απόφαση της οριζόντιας στείρωσης , έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

Ξεκαθάρισε ότι αυτή η λογική της οριζόντιας στείρωσης θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα…

Τον κίνδυνο να αφανιστούν ολόκληρες ράτσες σκύλων, όπως τα κρητικά λαγωνικά, επισήμανε, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κρητικών λαγωνικών, Νίκος Ανετάκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πρόχειρα και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα, πολλά από τα οποία, όπως είπε, φθάνουν τα όρια της διαστροφής. “Επειδή, δηλαδή, δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάποιους ανεύθυνους, επιβάλλουμε τη στείρωση;”, αναρωτήθηκε.
Και ο εκπαιδευτής σκύλων, όμως, κ. Βασίλης Σαρρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι “τρελό” και “λάθος” να επιβάλλεται η στείρωση, επειδή αδυνατούμε να ελέγξουμε τα αδέσποτα ζώα. “Ποιοι δημιουργούν άραγε τα αδέσποτα; Πώς μπορούμε να σταματήσουμε το θέμα αυτό”;

Εξέφρασε, όμως, το φόβο ότι μπροστά στο υψηλό κόστος για τη στείρωση, πολλοί ιδιοκτήτες ενδεχομένως να εγκαταλείψουν τα ζώα τους στους δρόμους...

Κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό, θα πραγματοποιηθoύν, την ερχόμενη Κυριακή σε όλη την Κρήτη. Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο αλλά και στα Χανιά.

Σε διαδικτυακό κάλεσμα αναφέρεται:

"Την Κυριακή 16/5 θα γίνει παγκρήτια διαμαρτυρία για το νέο νομοσχέδιο. Ρεθυμνιωτες Χανιώτες θα μαζευτούμε στις 12 έξω από τα Δικαστήρια και Λασίθι Ηράκλειο στο Ηράκλειο. θα είναι και τηλεοπτικά κανάλια εκεί και θα βγει και σχετική αφίσα. Ενημερώστε όσους γνωστούς έχετε και μπορούν να έρθουν. Παιδιά ,φίλους κλπ. Και εαν μπορούν με τα σκυλια τους. Αν δεν έχει κόσμο θα μας γύρισει μπούμερανγκ όλο αυτό, οπότε τον νου σας . ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!! "

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην αύξηση της ανεργίας

Κρήτη - κορωνοϊός: Αναρρώνει ο 35χρονος που εμβολιάστηκε και παρουσίασε θρόμβωση