Κρήτη

Ηράκλειο

Ενημερωτική ημερίδα με αφορμή την ημέρα της γυναίκας

ημερα γυναικας

Η καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (ή Διεθνούς Ημέρας των Δικαιωμάτων των Γυναικών) το 1977 αποτέλεσε συμβολική αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο της θεμελιώδους σημασίας της αρχής της ισότητας των φύλων και των αγώνων των γυναικών, ιδίως τον προηγούμενο αιώνα, για πραγματική ισότητα.

Η ισότητα των δικαιωμάτων γυναικών και ανδρών υποτίθεται ότι αποτελεί αυτονόητη αρχή και απαραίτητη προϋπόθεση για ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη. Ωστόσο, παρά τη ρητή αποτύπωσή της σε πλήθος νομικών κειμένων, η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι ακόμα υφίστανται πολλά προβλήματα στο ζήτημα αυτό.

Κοινό συμπέρασμα ερευνών που έχουν διεξαχθεί είναι ότι οι ανισότητες που παραδοσιακά υπήρχαν σε βάρος των γυναικών συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλούς επιμέρους τομείς (π.χ. εργασία, φτώχεια, έμφυλη βία κ.ά.), ενώ είναι γεγονός ότι οι γυναίκες υφίστανται δυσμενέστερα τις συνέπειες της κρίσης που βιώνουμε στην παρούσα περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισότητα των φύλων απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της οποίας έχει ιδρυθεί ειδικός φορέας που ασχολείται με το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων  (European Institute for Gender Equality – EIGE) εδρεύει στο Βίλνιους της Λιθουανίας και ασχολείται με έρευνες, υποβολή προτάσεων και συγκέντρωση και διάχυση σχετικού χρήσιμου υλικού (http://eige.europa.eu).
 

αφίσα γυναίκες

αφίσα γυναίκες, by mpeka

Σύμφωνα με τον Επικαιροποιημένο Δείκτη Ισότητας των Φύλων του EIGE για το 2017 (με στοιχεία του 2015), ένα εργαλείο με ερευνητικά δεδομένα για την αξιολόγηση της κατάστασης στον τομέα της ισότητας των φύλων, η ΕΕ εμφανίζει βαθμολογία 66,2 %. Μάλιστα, η χώρα μας, παρά τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, δυστυχώς σημειώνει τη χαμηλότερη επίδοση και βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των χωρών της ΕΕ με βαθμολογία μόλις 50%.

Οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι ακόμα υπολείπεται μεγάλη απόσταση μέχρι την επίτευξη πλήρους ισότητας των φύλων. Ακριβώς για τούτο τον λόγο κρίνεται επιβεβλημένο να συνεχιστεί ή και να ενταθεί η προσπάθεια όλων, ώστε να επέλθει μια σαφής βελτίωση των δεδομένων και της υφιστάμενης κατάστασης.

Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, είναι ανάγκη να στηριχθούν πολύπλευρα και στοχευμένα οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, που σε μερικές περιπτώσεις αποτελούνται κατά αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό από γυναίκες. Περαιτέρω, πρέπει να καταπολεμηθούν πιο αποτελεσματικά οι στερεοτυπικές αντιλήψεις για τους ρόλους των φύλων, που δρουν ανασταλτικά, προκειμένου οι γυναίκες να αποκτήσουν μια ισότιμη θέση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Αρωγό στην προσπάθεια ανάδειξης και αντιμετώπισης των έμφυλων ανισοτήτων και στήριξης των γυναικών αποτελεί το Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στο οποίο ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο (ΣΚ) Ηρακλείου.

Το ΣΚ Ηρακλείου ξεκίνησε στο Ηράκλειο τον Απρίλιο του 2012  και πλέον συνεχίζει τη λειτουργία του μέσω του ΠΕΠ Κρήτης, υπό τη διοίκηση και  επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
 
 Υπενθυμίζεται ότι το ΣΚ Ηρακλείου απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.τ.λ.) ή οποιοδήποτε είδος ή μορφή βίας και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του (εξειδικευμένη πληροφόρηση, εργασιακή συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη), οι οποίες καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής διαδικασίας.
 
Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Ηρακλείου
Διεύθυνση: Στενημάχου 3, 71305 Θέρισος, Ηράκλειο Κρήτης
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλέφωνο: 2810 341387
Fax: 2810 341387
E-mail: irakleio@isotita.gr
 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 20 νέα κρούσματα στο νησί

κορωνοϊός - νοσοκομεία

248 τα νέα κρούσματα - 14 θάνατους - 296 διασωληνωμένους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.

Στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού και συγκεκριμένα:

7 νέα κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου, 9 στο Ρέθυμνο, 3 στα Χανιά και 1 στο Λασίθι.

Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και την Κυριακή 20 Ιουνίου, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων κoρωνοϊού:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 18
ΑΝΔΡΟΥ 1
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 11
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 3
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 14
ΕΥΒΟΙΑΣ 3
ΗΛΕΙΑΣ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 7
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 21
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2
ΚΑΒΑΛΑΣ 3
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 33
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2
ΚΙΛΚΙΣ 2
ΚΟΖΑΝΗΣ 6
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1
ΚΩ 4
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 16
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΜΥΚΟΝΟΥ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 21
ΠΑΡΟΥ 2
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 11
ΠΕΛΛΑΣ 3
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 9
ΡΟΔΟΥ 4
ΣΑΜΟΥ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 2
ΧΑΝΙΩΝ 3
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4

Διαβάστε επίσης:

Καλάβρυτα: Δεν σχετίζεται ο θάνατος της 55χρονης με το εμβόλιο της Pfizer

Φθιώτιδα: Νεαρός αγρότης καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του