Κρήτη

Ηράκλειο

Ενημέρωσε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο για το δίκτυο ύδρευσης στο Ηράκλειο

image1-4.jpg

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης επισκέφτηκε σήμερα το πρωί το Δημαρχείο Ηρακλείου και ενημέρωσε από κοινού τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη σχετικά με το πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα που αφορά στο δίκτυο ύδρευσης Ηρακλείου, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα στον ίδιο τον βουλευτή Ηρακλείου στην Ολομέλεια της Βουλής από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση στα πλαίσια επίκαιρης ερώτησης και άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Νίκος Ηγουμενίδης παρέδωσε τα επίσημα πρακτικά της Βουλής στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση, όχι απλώς έχει λάβει την απόφαση, αλλά ότι δρομολογεί το έργο και αίρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, βάζοντας σε πραγματική τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή έργο στο Ηράκλειο που αφορά στην καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των πολιτών του Ηρακλείου.

Στη σημερινή συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι: Ηλίας, Λυγερός επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ηράκλειο-Ενεργοί πολίτες», Γεώργιος Μανταλάκης, δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου και μέλος της παράταξης «Ηράκλειο-Ενεργοί πολίτες», Κάρολος Σλάβικ, εκπρόσωπος Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλαος Φακουρέλης, Πρόεδρος ΔΕΥΑΗ, Γρηγόριος Μακαρόνας, εκπρόσωπος Δημοτικής παράταξης » Ανοιχτοί Ορίζοντες», Χάρης Παπαματθαιάκης, Γενικός Δ/ντης ΔΕΥΑΗ, Πόπη Τζαβλάκη, υπεύθυνη μελετών-τεχνικών έργων ΔΕΥΑΗ, και Ευγενία Στυλιανού, μέλος ΔΣ της ΔΕΥΑΗ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ορισμένες τεχνικές πλευρές του έργου, ενώ ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε πλευρές των επίσημων ανακοινώσεων από το αρμόδιο Υπουργείο που αφορούν κυρίως στο χρηματοδοτικό σκέλος, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα είναι δίπλα σε Δήμο και Περιφέρεια σε όλο το στάδιο υλοποίησης του έργου, ώστε να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια που προκύψουν.

Όπως σημειώθηκε και στη Βουλή από τον αρμόδιο Υπουργό: «Για πρώτη φορά, για ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο, έχουμε ένα πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο εμπλέκει όλους τους βαθμούς της Διοίκησης -Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, Κεντρικό Κράτος- τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στη χρηματοδότηση αυτού του έργου. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το σημαντικό. Σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε», αλλά και ότι «το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πώς ο σωστός σχεδιασμός, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ο καθένας στον βαθμό και το κομμάτι που του αναλογεί, μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση τόσο σημαντικών έργων για τις τοπικές κοινωνίες».

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Open Mall: Αντιδράσεις για την "αδράνεια του δήμου Ηρακλείου"

μικρη εβανς

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το θέμα που ανάδειξε το ekriti.gr  για το ισχυρό ενδεχόμενο ο δήμος Ηρακλείου να μπει σε “επιτήρηση” από τη Διαχειριστική Αρχή, αναφορικά με το project του ανοικτού εμπορικού κέντρου – Open Mall, για το οποίο υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά η πρόοδος στα υποέργα - με ευθύνη του δήμου- είναι μηδενική.

Όπως πρόεκυψε από το ρεπορταζ, ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ένα χρόνο μετά το πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμβασιοποίηση υποέργου με αποτέλεσμα τo 1,5 εκ ευρώ με τo οποίo χρηματοδοτείται να βρίσκονται στον … αέρα.

Θα ήταν μεγάλη ζημιά για την πόλη του Ηρακλείου και τον εμπορικό κόσμο αν ο δήμος δεν κατάφερνε να διεκπεραιώσει το έργο” είπε στο ekriti ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμαντάκης συμπληρώνοντας ότι “Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για το Ηράκλειο αλλά και όπου αλλού στην Κρήτη έχουν βγει αντίστοιχα προγράμματα. Θα ήταν μεγάλο το πλήγμα εάν δε γίνει- ειδικότερα μέσα στην ειδική συνθήκη της πανδημίας που έχει γονατίσει το λιανικό εμπόριο . Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αβελτηρία από τη μεριά του δήμου. Σίγουρα, λόγω κόβιντ πολλά έργα πήγαν πίσω, ωστόσο ο δήμος θα ήταν καλό- για την αγορά και την τοπική οικονομία να κινηθεί πιο γρήγορα στην κατεύθυνσή δημιουργίας του ” τόνισε.

Θέση στο θέμα έλαβε και το Επιμελητήριο Ηρακλείου που είναι συνδικαιούχος της δράσης και χρηματοδοτείται με 268.065 ευρώ, για εργασίες που σχετίζονται κυρίως με τις όψεις των 89 καταστημάτων που θα συμπεριλαμβάνονται στην περιοχή παρέμβασης. Το σχόλιο του προέδρου του Επιμελητηρίου Μανωλη Αλιφιεράκη ήταν ότι “Το πρότζεκτ εμείς ως Επιμελητήριο το τρέχουμε από τη δική μας μεριά κανονικά. Από και πέρα πρέπει να συνεργαζόμαστε με τον δήμο. Περιμένουμε να προχωρήσει και ο δήμος στο κομμάτι που του αναλογεί”.

Να θυμίσουμε ότι ο δήμος καλείται- εαν θέλει πραγματικά να προχωρήσει το πρότζεκτ- να δρομολογήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για μια σειρά από απαιτητικά από τεχνικής άποψης έργα που θα είναι και αρκετά χρονοβόρα όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων κοινής ωφελείας αλλά και οι εργασίες της αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης και κατασκευής συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων στην περιοχή παρέμβασης.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου επιλέχθηκε να αναπτυχθεί σε τμήμα του ιστορικού εμπορικού κέντρου εντός των βενετσιάνικων τειχών της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή που περικλείουν οι οδοί: Ζωγράφου – Χατζ. Γιάνναρη –Έβανς (μικρή) – Αβέρωφ και οι οδοί Γιαννιτσών, Τσικριτζή και Θεοδοσάκη

ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - Νέος ΒΟΑΚ: Σήραγγες 40 χλμ και νέες γέφυρες από Νεάπολη έως Χανιά!

Καββαθάς στο Ράδιο Κρήτη: Γιατί ζητούμε να μην ανοίξει η εστίαση

Ηράκλειο: Πληρώνεται τη σύνταξή της μετά από παρέμβαση του “Ράδιο Κρήτη”!

Διαγράφεται το πρόστιμο στον Κρητικό που μετέφερε την πεθερά του στο νοσοκομείο