Κρήτη

Ηράκλειο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για τους μαθητές Λυκείου

soroptimistikos.jpg

 

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου «Αρετούσα» οργανώνει τριήμερο  εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για μαθητές Λυκείου,  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί από εξειδικευμένους εκπαιδευτές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», που προσκλήθηκε για το σκοπό αυτό.
 
Το Πρόγραμμα, με τίτλο «Κάντο σωστά»,  θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 3 έως την Τετάρτη 5 Απριλίου τ.έ., στο 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου στην Κηπούπολη και απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ τάξεως Λυκείου.
 
Η εκπαίδευση θα γίνει σε δύο ομάδες των 100 μαθητών κάθε μέρα και θα περιλαμβάνει  θεωρητική εκπαίδευση-ομιλία από εισηγητές του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς» διάρκειας δύο διδακτικών ωρών και στη συνέχεια πρακτική άσκηση με χρήση προσομοιωτών και βιωματικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου διάρκειας επίσης δύο ωρών.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν με βάση τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς για θέματα πρόληψης των τροχαίων, σύμφωνα με τα πρότυπα που δημιουργήθηκαν από το ΙΟΑΣ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος AVENUE for Traffic Safety.
 
Το  Ινστιτούτο  Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»  αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς Φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC), του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ) και Συμβουλευτικό Όργανο του ΟΗΕ (UN Consultative Status)  για θέματα οδικής ασφάλειας. Έχει δε τιμηθεί με το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας κατ΄εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
 
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος αυτού, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία από τον προσομοιωτή ανατροπής αυτοκινήτου, τον προσομοιωτή πρόσκρουσης, τη ζυγαριά συσχέτισης βάρους-ταχύτητας και τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης και να υιοθετήσουν σωστές πρακτικές οδηγικής συμπεριφοράς.
 
Το πρόγραμμα των εκπαιδεύσεων αυτών έχει καταρτισθεί με την ευγενική συνεργασία του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, το οποίο  ο Όμιλός μας ευχαριστεί από καρδιάς.
 
Ευχαριστούμε θερμά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»,  που μας εμπιστεύεται  ως συνεργάτες του σε διάφορες δράσεις του.  

​Επίσης ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για τη χορηγία της,  τις Μινωικές Γραμμές για την υποστήριξή τους στη μεταφορά του προσωπικού και του εξοπλισμού στο Ηράκλειο, το ξενοδοχείο Άτριον , καθώς και τις καλλιτέχνιδες Ελένη Σφακιανάκη, Ρένα Τουτουντζάκη και Πάτρα Φαρσάρη για προσφορά των εσόδων συναυλίας τους για το σκοπό αυτό.
 
Ο Όμιλός μας ευελπιστεί , με τη δράση αυτή, να συμβάλει  στην ενημέρωση των  μαθητών, ώστε να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες αντιλήψεις στους νέους μας, για τη μείωση της μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων στον τόπο μας.

Κρήτη

Νεκρός βρέθηκε ο Κρητικός πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης -Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος

φωτο αρχείου

Νεκρός βρέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου . Αργότερα και καθώς τα ίχνη του χάθηκαν, η σύζυγός του, η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές.

Το σκάφος εντοπίστηκε νωρίτερα από τις λιμενικές Αρχές, αλλά δεν βρέθηκε σε αυτό ο άτυχος 77χρονος. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχε η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

 

 

 

 

 

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η απόδραση και η προσπάθεια διαφυγής στη Γιουγκοσλαβία

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 8 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί

Ηράκλειο: Μυστήριο με ανθρώπινο σκελετό - Βρέθηκε θαμμένος σε χωράφι

Κρήτη: Οριστικό λουκέτο σε επιχειρήσεις εστίασης