Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Εγκαινιάστηκε η μονάδα αφαλάτωσης του Δήμου Ηρακλείου

Image
μονάδα αφαλάτωσης
 clock 15:19 | 12/10/2020 writer icon newsroom ekriti.gr

Την μονάδα αφαλάτωσης (απογύψωσης κατά κυριολεξία), στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ στην περιοχή της Φοινικιάς, εγκαινίασε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη, του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Γιώργου Βουρεξάκη, του Αντιπροέδρου Γιάννη Δεικτάκη, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού και στελεχών της ΔΕΥΑΗ. 

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα αντίστροφης ώσμωσης από την ΔΕΥΑΗ, με δυνατότητα παραγωγής 2.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως, η οποία θα ενισχύσει σταδιακά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις ανάγκες υδροδότησης των περιοχών: Μαλάδων, Ζερβού Μετόχι, κάμπου Αγίου Σύλλα και Φοινικιάς.

Ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Η νέα μονάδα αφαλάτωσης στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ παράγει νερό πολύ καλής ποιότητας, το οποίο θα πηγαίνει σε περιοχές που έχουν ανάγκη και αποτελεί σημαντική ενίσχυση για το υδρευτικό δίκτυο της πόλης. 

Με τα έργα που ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία, όπως οι νέες γεωτρήσεις, αλλά και με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, την αντικατάσταση χιλιάδων υδρομέτρων και κυρίως την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου, προχωράμε στον σχεδιασμό μάς ώστε το διαχρονικό πρόβλημα της λειψυδρίας στο Ηράκλειο να αμβλυνθεί ουσιωδώς, έως ότου επιλυθεί οριστικά». 

Αμέσως μετά την παρουσίαση της μονάδας, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τον κάμπο του Αγίου Σύλλα προκειμένου να συνομιλήσει με τους κατοίκους για την σπουδαιότητα αυτού του νέου έργου, καθώς και για να πραγματοποιήσει αυτοψία στον βιολογικό που κατασκευάζεται εκεί. 

Μονάδα Αφαλάτωσης /Αντίστροφης Ώσμωσης

Η μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης ώσμωσης στη θέση Φοινικιά, ημερήσιας ονομαστικής δυναμικότητας 2.000 m³,  θα επεξεργάζεται και θα προμηθεύει τη Δ.Ε.Υ.Α. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με 360.000 m³ πόσιμο νερό εντός χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών ανά έτος, με δυνατότητα άμεσης επέκτασης λειτουργίας και στους υπόλοιπους έξι. 

Η σχετική σύμβαση έχει διάρκεια τρία χρόνια και η συνολική ποσότητα που θα προμηθευτεί η ΔΕΥΑΗ θα ανέλθει σε 1.080.000 m³ πόσιμου νερού.

 

 

Η εγκαταστημένη μονάδα αφαλάτωσης βασίζεται στην τεχνολογία σύγχρονων πολυμερικών μεμβρανών επιλεκτικού διαχωρισμού. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, εξ ολοκλήρου στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Αναδόχου, SYCHEM A.E. στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους ενώ ο εξοπλισμός και τα υλικά κατασκευής των επιμέρους σταδίων επεξεργασίας χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα, είναι πιστοποιημένα βάσει αυστηρών προτύπων διαχείρισης και συμμορφώνονται με τα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα πρότυπα για χρήση σε εφαρμογές πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η λειτουργία της μονάδας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια επεξεργασίας:

Προκατεργασία

• Άντληση του προς επεξεργασία νερού από δύο γεωτρήσεις πλησίον της μονάδας στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού ΒΙΟ1 και ΒΙΟ2 (μέσης παροχής  m3/h 80 και 60 m3/h  αντίστοιχα) και προσωρινή αποθήκευση του σε δεξαμενή χωρητικότητας 80 m³ αφού πρώτα πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη χλωρίωση του. 

• Προώθηση του μέσα από πολυστρωματικά φίλτρα θολότητας – αιωρούμενων σωματιδίων – αποσιδήρωσης – απομαγγανίωσης, ως πρώτο στάδιο φίλτρανσης. 

• Περαιτέρω φίλτρανση, υψηλότερης απόδοσης, διαμέσου ειδικών φίλτρων σάκου. 

Σύστημα αντίστροφης ώσμωσης

• Μέσω πολυβάθμιας ανοξείδωτης φυγοκεντρικής αντλίας οδηγείται, υπό υψηλή πίεση, εντός των σύγχρονων μεμβρανών αντίστροφης ώσμωσης (Reverse Osmosis)  όπου και πραγματοποιείται  ο διαχωρισμός και η απομάκρυνση των αλάτων που υπάρχουν στο τροφοδοτούμενο νερό, με τη μορφή ιόντων, καθιστώντας πλέον, πόσιμο το παραγόμενο νερό. 

Μετακατεργασία

• Το αφαλατωμένο νερό οδηγείται εντός ειδικών πολυστρωματικών φίλτρων όπου πραγματοποιείται αύξηση σκληρότητας και διόρθωση της τιμής του pH του.

• Ελεγχόμενη χλωρίωση του.

• Προσωρινή αποθήκευση σε δεξαμενή 40 m³ από όπου μέσω διπλού πιεστικού συστήματος διοχετεύεται προς διάθεση στο τελικό δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου. 

Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με σύστημα αυτόματης έκπλυσης των μεμβρανών αλλά και συστήματος χημικού καθαρισμού αυτών με σκοπό τη βέλτιστη μακροχρόνια συντήρηση της.

Η εγκατάσταση αφαλάτωσης στη θέση Φοινικιά συνδέεται άμεσα και με το κέντρο ελέγχου της ΔΕΥΑΗ που βρίσκεται επίσης στη Φοινικιά αλλά και με το κέντρο ελέγχου στη ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου, την έδρα της εταιρείας SYCHEM (Ανάδοχος του έργου), με σκοπό να υπάρχει τηλεπαρακολούθηση - τηλεέλεγχος.  

Το παραγόμενο νερό από τη μονάδα αφαλάτωσης είναι πόσιμο άριστης ποιότητας, που θα επιβεβαιώνεται από τακτικούς ελέγχους και αναλύσεις όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η ποιότητα του παραγόμενου νερού υγειονομικά και χημικά καλύπτει τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού, ήτοι, την Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ1(δ)/ΓΠ οικ.67322/2017 (ΦΕΚ 3282/Β/19-9-2017) περί «Ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis