Κρήτη

Ηράκλειο

Εγκαίνια για το ιστορικό σχολείο στις Μελέσες (φωτογραφίες)

Σχολείο Μελεσών

Ανήμερα των Τριών Ιεραρχών εγκαινιάστηκε το ιστορικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μελεσών το οποίο ανακατασκευάστηκε και αναβαθμίστηκαν συνολικά οι κτιριακές υποδομές του σχολικού συγκροτήματος.

Το έργο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε με 2,1 εκ. από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 (ΕΣΠΑ), και σήμερα έγινε ο αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου Βιάννου κ. Ανδρέα, παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, της δημόσιας εκπαίδευσης, γονέων και μαθητών.

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, με την παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, του Δημάρχου Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, Περιφερειακών, Δημοτικών Συμβούλων.

Γυμναστικές επιδείξεις της δεκαετίας του 1970 στο σχολικό συγκρότημα
Γυμναστικές επιδείξεις της δεκαετίας του 1970 στο σχολικό συγκρότημα

Ο θεμέλιος λίθος του ιστορικού σχολείου μπήκε το 1969 και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον ευεργέτη της περιοχής Κώστα Μαλιώτη, ο οποίος ως ομογενής στις ΗΠΑ δεν ξέχασε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του και την δεκαετία του 1960 προχώρησε σε οικονομική δωρεά προκειμένου να κατασκευαστεί το εξατάξιο τότε σχολείο.

Αμέσως μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό από τον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, χαιρετισμούς απεύθυναν, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου Στέλλα Μακρυγιαννάκη, οι διευθυντές του Λυκείου Νίκος Δρακάκης, του γυμνασίου Βαγγέλης Μπουνάκης, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που ευχαρίστησαν δημόσια την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, αλλά και τον Δήμαρχο για την ένταξη και ολοκλήρωση του έργου μέσω ΕΣΠΑ.

Δωρεά σχολικού λεωφορείου από Κώστα Μαλιώτη τη δεκαετία του '60.
Δωρεά σχολικού λεωφορείου από Κώστα Μαλιώτη τη δεκαετία του '60.

 

«Για την Περιφέρεια Κρήτης η επένδυση στην εκπαίδευση είναι επένδυση στο μέλλον. Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη η αξία της οποίας έχει διάρκεια και προστιθέμενη αξία. Πραγματικά είμαστε υπερήφανοι όταν οι μικροί μαθητές της προσχολικής ηλικίας βρίσκονται σε ασφαλείς και σύγχρονους χώρους, όταν οι μαθητές των δημοτικών αποκτούν πρόσβαση στη γνώση μέσα από αναβαθμισμένες σχολικές αίθουσες και βέβαια όταν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, προετοιμάζονται για την Ανώτατη Εκπαίδευση μέσα σε σύγχρονα εκπαιδευτήρια» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης προσθέτοντας: «Τα παιδιά μας είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που έχουμε και η ελπίδα μας για το μέλλον. Επενδύοντας στην Παιδεία, επενδύουμε στον πολιτισμό. Οι σχολικές μονάδες ανήκουν στα έργα που μας κάνουν ιδιαίτερα περήφανους, γιατί υπηρετούν την Παιδεία και στεγάζουν τη μόρφωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους εκπαιδευτικούς, τους καθηγητές που καθημερινά επιτελούν το έργο τους, ξεπερνώντας δυσκολίες, γνωρίζοντας όμως ότι το λειτούργημά τους είναι άξιο συγχαρητηρίων».

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του ιστορικού σχολείου
Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του ιστορικού σχολείου

Το έργο

Στο σχολικό συγκρότημα έγιναν εργασίες αναβάθμισης-συμπλήρωσης των υποδομών των κτιρίων και ειδικότερα στην στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ενεργειακή αναβάθμισή του Γυμνασίου- Λυκείου. Συγκεκριμένα έγιναν οι παρακάτω εργασίες αποκατάστασης:

Οι εργασίες αποκατάστασης που έγιναν για την κατάλληλη λειτουργία του σχολείου είναι:

1. Στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και χρήση επισκευαστικών για την αποκατάσταση στοιχείων σκυροδέματος που δεν ενισχύονται πχ πλάκες.

2. Ανακατασκευή της υπάρχουσας σκάλας με προδιαγραφές κατά ΝΟΚ.

3. Ανακατασκευή των WC και WC-ΑΜΕΑ.

4. Αντικατάσταση υδραυλικών συστημάτων

5. Αντικατάσταση ηλεκτρολογικών συστημάτων

6. Βελτίωση της πρόσβασης ΑμεΑ

7. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου:

i. Θερμομόνωση των δομικών στοιχείων του κελύφους, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης.

ii. Αντικατάσταση κουφωμάτων.

iii. Αντικατάσταση παλιών λαμπτήρων με λαμπτήρες υψηλής απόδοσης και χαμηλής ισχύος.

iv. Συστηματική συντήρηση και έλεγχος των μονάδων κεντρικής θέρμανσης. Μόνωση όλων των σωληνώσεων της θέρμανσης.

v. Τοποθέτηση-αναβάθμιση των διατάξεων αυτόματου ελέγχου στο σύστημα θέρμανσης.

vi. Εφαρμογή στεγανοποίησης και συστήματος αποστράγγισης για τον περιορισμό της υγρασίας σε χώρους που εφάπτονται για το έδαφος.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου: Εγγραφές σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

βρεφονηπιακοί σταθμοί

Τα νήπια να έχουν συμπληρώσει τα 2,5 χρόνια μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου και μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Τα βρέφη να έχουν συμπληρώσει τους 8 μήνες μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου.

Τα εγγραφόμενα βρέφη και νήπια προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιοχή του Δήμου Ηρακλείου στον οποίο κατοικούν, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα εγγραφής των βρεφών και νηπίων που διαμένουν σε όμορο Δήμο αν υπάρχει κενή θέση ή με την εγγραφή τους εξυπηρετείται οξυμένη κοινωνική ανάγκη των γονέων η οποία αιτιολογείται από τους ενδιαφερόμενους γονείς. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 του ΦΕΚ 4249/τ.Β΄/2017 ‘‘Νέος πρότυπος κανονισμός λειτουργίας βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών’’.

Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά από 10 Μαΐου έως και 31 Μαΐου άρθρο 3 παρ.2 του ΦΕΚ 4249/τ.Β΄/2017. Διόρθωση της υποβληθείσας ηλεκτρονικής αίτησης επιτρέπεται μόνο μέχρι και την τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων δηλαδή μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης αυτόματα θα μοριοδοτείται και η αίτηση.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να αναρτηθούν (upload) στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος βάση πινάκων επιλογής.
Σημειώνεται ότι, η μοριοδότηση θα πρέπει να αποδεικνύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για παράδειγμα, όταν επιλεχθεί το κριτήριο «και οι 2 γονείς εργαζόμενοι» θα πρέπει να κατατεθούν βεβαιώσεις εργασίας ή αναγγελία πρόσληψης κλπ. ανα περίπτωση και των δύο γονέων.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών σύμφωνα με το άρθρο3 παρ. 5 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών ΦΕΚ 4249/τ. Β΄/5-12-2017, θα γίνει από επιτροπή η οποία θα ορισθεί από το Δ.Σ του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και θα αποτελείται από μέλη του Δ.Σ – Διοικητικό και παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών.

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών θα υπάρξει ανακοίνωση με τα οριστικά ή προσωρινά αποτελέσματα μοριοδότησης όπου οι αιτήσεις θα χαρακτηρίζονται ως πλήρεις όταν τα δικαιολογητικά που θα έχουν κατατεθεί είναι όσα ορίζονται βάσει της απόφασης του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Ως ελλιπείς όταν απουσιάζουν κάποια δικαιολογητικά - εκτός των φορολογικών δικαιολογητικών που σε αυτή την περίπτωση θα αποκλείονται - τα οποία θα μπορούν να τα προσκομίσουν για επανέλεγχο της αίτησης και τέλος ως αλλαγής μορίων όταν τα δικαιολογητικά που κατατίθενται δεν αποδεικνύουν την ηλεκτρονική μοριοδότηση. Η προθεσμία ημερών για την υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών θα ορίζεται με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται, εφόσον έχει εγκριθεί η υποβολή πρότασής στην ΕΕΤΑΑ για συμμετοχή του Οργανισμού στη δράση “Επαγγελματική και οικογενειακή ζωή” όπου ο οργανισμός θα είναι και ενήμερος για τις εγκεκριμένες θέσεις. Διαφορετικά θα υπάρχει σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού που θα ορίζει τη νέα ημερομηνία έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων τα οποία ανακοινώνονται μετά τα αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ.

Την ευθύνη υποβολής των αιτήσεων θα έχουν αποκλειστικά οι γονείς.

Όροι συμμετοχής στην διαδικασία:
Υποβολή «Αίτηση συμμετοχής - Δήλωση» - Όροι συμμετοχής
• Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο χρονικό διάστημα από 10 Μαΐου έως και 31 Μαΐου στη Διεύθυνση https://aitisi.dopafmai.gr
Καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των Αιτήσεων, ορίζεται η 31 Μαΐου και ώρα 23:59, βάσει του αποδεικτικού του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου, που δίνεται αυτόματα.
• Τα δικαιολογητικά συμμετοχής πρέπει να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
• Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι βασικό και υποχρεωτικό στοιχείο μοριοδότησης και θα πρέπει να αποδεικνύεται με σχετικό εκκαθαριστικό έντυπο. Όσες αιτήσεις δεν έχουν το απαραίτητο αποδεικτικό φορολογικό έντυπο θα απορρίπτονται.
Αιτήσεις μετά την παραπάνω ημερομηνία 31 Μαΐου και ώρα 23:59 δεν θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά

Αιτήσεις συνοδευόμενες από τα δικαιολογητικά, που θα κατατεθούν μετά την παραπάνω ημερομηνία (31 Μαΐου και ώρα 23:59) θα θεωρούνται ως εκπρόθεσμες και θα αξιολογούνται μόνο σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν οι θέσεις στα ΚΕΠΑ από τις εντός προθεσμίας αιτήσεις.
Κάθε ωφελούμενος/νη μπορεί να υποβάλει μια και μοναδική αίτηση ανά παιδί.

Ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ. θα αντλήσει στοιχεία που αφορούν στα συνολικά εισοδήματα, βάσει εκκαθαριστικού με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Στην περίπτωση κατά την οποία στο εκκαθαριστικό σημείωμα δεν περιλαμβάνονται και τα εισοδήματα του συζύγου ή του συντρόφου, τότε θα πρέπει να αναρτηθεί και το εκκαθαριστικό αυτό, ώστε να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και ο υπολογισμός του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος για την μοριοδότηση.
Οι αιτηθέντες θα πρέπει να διατηρούν το οποιοδήποτε επίσημο αποδεικτικό, που αφορά στην υποβολή της αίτησής τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων.

Με την αίτησή τους οι αιτούντες - ωφελούμενοι δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για την περαιτέρω επεξεργασία (από τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και της ΕΥΔ των 13 ΠΕΠ) των προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτηση, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, τα οποία τηρούνται για τους σκοπούς της υλοποίησης της διαδικασίας ένταξης των παιδιών στα ΚΕΠΑ, της διενέργειας ερευνών και της εκπόνησης μελετών για την αξιολόγησή του και της άσκησης του ελέγχου ως προς την υλοποίησή του.

Επίσης ότι ενημερώθηκαν και αποδέχονται τα απορρέοντα από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δικαιώματά τους ενημέρωσης, πρόσβασης, διόρθωσης, περιορισμού επεξεργασίας, εναντίωσης στην επεξεργασία και καταγγελίας στην αρμόδια εποπτική αρχή. Η επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων απλών και ευαίσθητων είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον και για την εκτέλεση των υποχρεώσεων και την άσκηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων στο τομέα του εργατικού δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας.

Για τη συμπλήρωση του σχετικού ηλεκτρονικού εντύπου Αίτησης Συμμετοχής, απαραίτητη είναι η γνώση από τους ενδιαφερόμενους όλων των όρων, διαδικασιών και στοιχείων συμμετοχής, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην παρούσα, τα οποία οι γονείς θα πρέπει να δηλώνουν ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 89 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο - εστίαση: Σερβίρουν καφέ και φαγητό ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους

Εθελοντική Αιμοδοσία στις Αρχάνες