Κρήτη

Ηράκλειο

Εγκαίνια για το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη Χερσόνησο

deap9.jpg

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα Μαλίων η τελετή αγιασμού και η έναρξη εργασιών του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) Χερσονήσου «Στέφανος Ξανθουδίδης» με την πρώτη, εναρκτήρια διάλεξη από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του ΔΕΑΠ, ομότιμο καθηγητή, κ. Απόστολο Παπαϊωάννου. 

deap.jpg

deap.jpg, by gpapadakis

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης χαρακτήρισε το νεοσύστατο πολιτισμικό φορέα ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της δημοτικής του θητείας. «Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι στη γνώση, τη μόρφωση, την αυτογνωσία μέσα από ένα καινοτόμο πολιτισμικό φορέα, ένα σύγχρονο θεσμό παιδείας και δια βίου μάθησης που έχει κύριο μέλημά του την ποιότητα και επίκεντρο το δημότη. Τα προγράμματα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης απευθύνονται σε όλους με στόχο να προσφέρουν ένα ευρύ πρόγραμμα μορφωτικών δραστηριοτήτων για να μπορεί καθένας να κάνει τις επιλογές του σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του. Επιθυμία μας είναι το Δημοτικό Πανεπιστήμιο να είναι ευέλικτο, τα γνωστικά αντικείμενα να διευρύνονται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Υιοθετούμε αυτό το πρωτοποριακό μοντέλο μάθησης αναλογιζόμενοι την προστιθέμενη αξία που φέρει για την ευρύτερη κοινωνία. Θεωρούμε ανεκτίμητες τις υπηρεσίες που παρέχει στην κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και στην προσωπική ζωή καθενός που έχει επιλέξει να συμμετέχει» ανέφερε στο χαιρετισμό του, ενώ ευχαρίστησε δημόσια το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου που ομόφωνα στήριξε αυτή την πρωτοβουλία.
Στη συνέχεια ο καθηγητής, κ. Παπαϊωάννου στο χαιρετισμό του ανέφερε: « Με το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο ο Δήμος Χερσονήσου εγκαινιάζει με  τους δημότες του ένα διαρκή διάλογο, μια καινοτόμα πρόταση στην εκπαίδευση,  πραγματικό κοινωνικό παράδειγμα της δια βίου μάθησης.  Η αναζήτηση νέων κατευθυντήριων αρχών στο επίπεδο της πολιτιστικής πολιτικής, οι νέες προοπτικές για την επιστημονική εκπαίδευση, η συμμετοχή στη γνώση, η ανάπτυξη σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, όπως άλλωστε αναφέρθηκε, προσδίδουν στο εγχείρημα αυτό ξεχωριστή σημασία και το καθιστούν, πέρα από την αναγκαιότητά του, ιδιαίτερα επίκαιρο.
Με την πεποίθηση αυτή, η εδραίωση ενός τέτοιου θεσμού θα αποτελέσει ελπιδοφόρο μέσο έκφρασης των εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης μέσα από μια νέα προοπτική μαθησιακής ανασυγκρότησης» υπογράμμισε.

deap7.jpg

deap7.jpg, by gpapadakis

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, κ.κ. Γεράσιμος, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου με «το Ποτάμι» Σπύρος Δανέλλης, ο πρώην πρύτανης Παν/μίου Κρήτης Μιχάλης Ταρουδάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης, οι αντιδήμαρχοι κκ. Εμμανουήλ Πλευράκης, Σπύρος Κατσαμποξάκης, Ευθύμιος Μουντράκης, Εμμανουήλ Κουλούρας, Κωνσταντίνος Παρλαμάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ,  Νίκος Αργυράκης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Θανάσης Καλαϊτζάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ. Χερσονήσου, Δέσποινα Πλευράκη, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου. Εξαιτίας της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου υπήρχε ταυτόχρονη αναμετάδοση της εκδήλωσης σε γιγαντοοθόνη σε αίθουσα του δευτέρου ορόφου του δημοτικού καταστήματος.

deap2.jpg

deap2.jpg, by gpapadakis

Οι εγγεγραμένοι σπουδαστές ανέχονται ήδη στα πεντακόσια πενήντα (550) άτομα και οι συνθήκες εκκίνησης του φιλόδοξου αυτού μορφωτικού εγχειρήματος της δημοτικής αρχής είναι ιδανικές, καθώς έχει υποστηριχθεί πλήρως από τους ίδιους δημότες, τους τελικούς αποδέκτες αυτής της προσπάθειας. Έδρα του ΔΕΑΠ έχει οριστεί η Δημοτική Ενότητα Μαλίων και έμβλημά του οι περίφημες «Μέλισσες», το πασίγνωστο κόσμημα της μινωϊκής περιόδου. Βεβαίωση παρακολούθησης θα χορηγείται σε όσους συμπληρώσουν οκτώ παρουσίες από τον κύκλο των δέκα μαθημάτων με τη λήξη του τριμηνιαίου προγράμματος σπουδών.
Τα μαθήματα ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στις 11.00 πμ στην έδρα του ΔΕΑΠ – δημοτικό κατάστημα Μαλίων και στις 16.00 μ.μ. στην αίθουσα της πρώην αγγλικανικής εκκλησίας στις Γούρνες (πρώην αμερικ. βάση). Να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν δίδακτρα και δεν αμείβεται κανείς από τους διδάσκοντες, οι οποίοι είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές και εκπαιδευτικοί. 

Κρήτη

Νοσοκομεία Κρήτης: Έφτασαν τους 100 οι ασθενείς με κορωνοϊό

Ασθενείς - κορωνοϊός

Το φράγμα των 100 άγγιξε ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Ένας αριθμός που δίνει και το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στο νησί αναφορικά με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (2/3) νοσηλεύονταν 94 ασθενείς στα νοσοκομεία.

Από τους 100 ασθενείς, οι 16 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕθ ενώ οι υπόλοιποι 84 στις κλινικές κόβιντ.

Το μεγαλύτερο "βάρος" σηκώνουν τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου καθώς στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο σήμερα, νοσηλεύονται 36 ασθενείς εκ των οι 30 στην κλινική κόβιντ και οι έξι στη ΜΕΘ.

Ακολουθεί το ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλεύονται 33 ασθενείς. Από αυτούς, οι 28 είναι στην κλινική κόβιντ και οι άλλοι πέντε, δίνουν μάχη στην Εντατική.

Τρίτο κατά σειρά νοσοκομείο με τους περισσότερους ασθενείς είναι εκείνο των Χανίων όπου σήμερα νοσηλεύονται 14 ασθενείς με τους 4 να βρίσκονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 13 ασθενείς, όλοι στην κλινική κόβιντ ενώ στον Άγιο Νικόλαο, ένας ασθενής νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ και δύο στην κλινική κόβιντ.

Στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας νοσηλεύεται ένας ασθενής στην κλινική κόβιντ ενώ "καθαρά" από κορωνοϊό παραμένουν τα νοσοκομεία Σητείας και Νεάπολης.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ενετικά Τείχη Ηρακλείου: Πράσινο από το Μηχανολογικό έως τη Βίγλα

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα κρούσματα σε ορεινή περιοχή

Κρήτη - κορωνοϊός: Αύξηση 337% στο ιικό φορτίο σε νομό του νησιού!