Κρήτη

Ηράκλειο

ΕΑΣ Ηρακλείου: Το νέο ψηφιδωτό προκλήσεων για τους αγρότες

ΕΑΣΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στις αρχαιρεσίες για τη συγκρότηση του 9 μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και σε μακρύτερο ορίζοντα στα επείγοντα θέματα βιωσιμότητας και ανάπτυξης της ΕΑΣΗ βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος του Ηρακλείου και οι νεοεκλεγέντες εκπρόσωποί του.

Οι προκλήσεις με τις οποίες θα αναμετρηθεί η νέα διοίκηση κατανέμονται σε πολλές βαθμίδες. 

Ξεκινώντας από τα πιεστικά εσωτερικά ζητήματα, η νέα ηγεσία της ΕΑΣΗ θα πρέπει να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες για την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας και την εισροή 3 εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο της.

Με φόντο το νέο νομοσχέδιο για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Ενώσεις που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, το οποίο θα δίνει το στίγμα των συνεταιρισμών νέα γενιάς και θα ρυθμίζει ζητήματα όπως αυτό της λογοδοσίας των συνεταιριστών στη Δικαιοσύνη, το νέο ΔΣ της ΕΑΣΗ έχει πολλή…δουλειά μπροστά του.
Και αυτό διότι η νέα διοίκηση θα κληθεί να τοποθετηθεί με θέσεις και προτάσεις απέναντι στον πυρήνα της ύπαρξης και λειτουργίας εν γένει του συνεταιριστικού κινήματος, να απαντήσει σε υπαρξιακού τύπου ερωτήματα για τα νέα συνεταιριστικά σχήματα, για τον ίδιο της δηλαδή τον συνεταιριστικό εαυτό...

Οι υποψήφιοι διεκδικητές
Μέσα σε αυτό το ψηφιδωτό προκλήσεων, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ηρακλείου δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα το απόγευμα, μόλις μια ημέρα μετά τις εκλογές των αντιπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης, να συνεδριάσει για την εκλογή νέου προέδρου. Τις δυνάμεις τους για την κορυφή του συνεταιριστικού σχήματος Ηρακλείου θα δοκιμάσουν οι Ανδρέας Στρατάκης, απερχόμενος πρόεδρος, ο Σταύρος Γαβαλάς και ο Μύρωνας Χιλετζάκης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ήταν πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον στα ύψη. Τι περισσότερες ψήφους απέσπασε ο Ανδρέας Στρατάκης.  
Αναλυτικά εξελέγησαν:
Ανδρέας Στρατάκης          72 ψήφοι
Γιάννης Πυργιαννάκης      61
Μύρων Χιλετζάκης           58
Μιχάλης Καμπιτάκης       53 
Σταύρος Γαβαλάς           50 
Νίκος Μπορμπουδάκης  45 
Γιώργος Ταμιωλάκης      44 
Γιώργος Γωνιανάκης     38
Γιάννης Χατζάσκος        38
Γιώργος Περογιαννάκης 38
Γιάννης Φανδινάκης

Εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ. ο  Γιώργος Γωνιανάκης.

Αναφορικά με την εκπροσώπηση της ΕΑΣΗ στις Κεντρικές Οργανώσεις: ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης εξελέγη στην  Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων λαμβάνοντας 88 ψήφους Οι Ευστάθιος Φραγκιουδάκης και Γιάννης Χατζάσκος θα είναι οι αντιπρόσωποι στην Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων.

                                                                                          Μαρία Ζαννιά

Κρήτη

Οικονομικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης: Οι θέσεις των παρατάξεων για το νέο ΔΣ

ΟΙκονομικό Επιμελητήριο

Θέσεις των παρατάξεων Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων – Νέοι Οικονομολόγοι, Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων για τη συγκρότηση της Τ.Δ. του ΟΕΕ/ΤΑΚ:
Οι εκλογές της 15/12/2019 του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης διαμόρφωσαν αποτέλεσμα που επέβαλε ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στην Τοπική Διοίκηση, προς όφελος του Φορέα και των μελών του.
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώχθηκε ευρεία προγραμματική συμφωνία που να στηρίζεται σε κοινές αρχές και στόχους. Οι προτεραιότητες που τέθηκαν για την επομένη 4ετία στο Περιφερειακό Τμήμα είναι:
α) Ένα Επιμελητήριο που να εκφράζει αποτελεσματικά όλους τους κλάδους των οικονομολόγων, με έμφαση στους νέους συναδέλφους, 
β) Ανάδειξη του επιστημονικού ρόλου του Επιμελητηρίου, μέσω μελετών / παρεμβάσεων που αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία,
γ) Δημιουργία Παρατηρητήριου Κρητικής Οικονομίας
δ) Ενίσχυση της εξωστρέφειας και δικτύωσης με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Στις παραπάνω προτεραιότητες υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ των παρατάξεων Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων – Νέοι Οικονομολόγοι, Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων.
Οι τρεις παρατάξεις από κοινού αποφάσισαν να συμμετέχουν στη συγκρότηση του Προεδρείου της Τοπικής Διοίκησης του ΟΕΕ/ΤΑΚ. Προκειμένου να αποτυπωθεί ορθότερα το εκλογικό αποτέλεσμα οι θέσεις του Προεδρείου θα καλυφθούν αρχικά και έως τον Αύγουστο του 2022 ως έξης:
Πρόεδρος: Καρτέρης Σταύρος (Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων – Νέοι Οικονομολόγοι)
Αντιπρόεδρος: Αρακαδάκης Γεώργιος (Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων)
Γ. Γραμματέας: Οικονομάκης Μύρων (Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος)
Οικονομικός Επόπτης: Σαρρής Γεώργιος (Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων – Νέοι Οικονομολόγοι)
Στη συνέχεια και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 τη θέση του Προέδρου θα αναλάβει ο Οικονομάκης Μύρων εκπρόσωπος των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδος, τη θέση του Γενικού Γραμματέα εκπρόσωπος από την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα παραμείνουν ως έχουν.
Η παραπάνω συνεργασία κρίνουμε ότι θα είναι λειτουργική και αποτελεσματική, καθώς συνθέτει την εμπειρία, με νέες ιδέες στα πλαίσια ενός συγχρόνου μοντέλου διοίκησης, που θα συμβάλλει στη συνέχιση του έργου που έχει επιτευχθεί στο Περιφερειακό Τμήμα και στην ανάδειξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε ισχυρό θεσμό παρέμβασης στην τοπική κοινωνία.