Κρήτη

Ηράκλειο

Δύσκολη υπόθεση η αποκατάσταση της σκουριασμένης γέφυρας στο Παγκρήτιο (φωτο)

Εμφανής η φθορά στη γέφυρα

Απογοητευτική είναι η εικόνα από τη γέφυρα στο Παγκρήτιο Στάδιο, η οποία είναι παραδομένη στη φθορά.

Σκουριασμένη στο σύνολό της, η γέφυρα που κατασκευάστηκε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, εμφανίζει αδικαιολόγητα κακή εικόνα για τα μόλις 16 χρόνια "ζωής" της.

Η γέφυρα κανονικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, μάλιστα είχαν τοποθετηθεί πλέγματα για να εμποδίζουν τη διέλευση και στις δύο άκρες της, όμως το ένα αφαιρέθηκε, με αποτέλεσμα οι περιπατητές να μπαίνουν κανονικά, και να βγαίνουν από το πλάι, όπως βλέπετε στη φωτογραφία

Το πλέγμα αναγκάζει τους περιπατητές να βγαίνουν από το πλάι
Το πλέγμα αναγκάζει τους περιπατητές να βγαίνουν από το πλάι

Η αποκατάστασή της αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Όπως είπε στο ekriti ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η δημοτική αρχή και τη βούληση έχει και τα χρήματα διαθέτει για την αποκατάστασή της, όμως το θέμα "κολλάει" στη γραφειοκρατία, καθώς η γέφυρα κατασκευάστηκε επί ΟΑΝΑΚ χωρίς περιβαλλοντική έγκριση.

Πλέγμα ...μόνο στο ένα άκρο της γέρφυρας
Πλέγμα ...μόνο στο ένα άκρο της γέρφυρας

Όταν ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, η απάντηση ήταν αρνητική, εξαιτίας της απουσίας περιβαλλοντικής άδειας σε μία περιοχή "ευαίσθητη", καθώς η γέφυρα είναι στον αιγιαλό, συνδέοντας τις δύο όχθες του ρέματος.

Παραδομένος στο χρόνο ο εξοπλισμός
Παραδομένος στο χρόνο ο εξοπλισμός
Γέφυρα - κίνδυνος για τους περιπατητές
Γέφυρα - κίνδυνος για τους περιπατητές

"Εχουμε όλη την καλή διάθεση να αποκαταστήσουμε τη γέφυρα και να την παραδώσουμε ασφαλή στους πολίτες, αρκεί να μας το επιτρέψουν", δήλωσε ο κ. Αναστασάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε να επανατοποθετηθεί το πλέγμα στην είσοδο της γέφυρας αλλά και απαγορευτική πινακίδα ότι απαγορεύεται η διέλευση στους πεζούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

 

 

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Στα πορτοκαλί - μήνυμα για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Περιφέρεια Κρήτης.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη φωταγωγήθηκε απόψε με πορτοκαλί χρώμα το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του εορτασμού για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» και με κεντρικό σύνθημα «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί-Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία».

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης: «Για την Περιφέρεια Κρήτης, οι πολιτικές ισότητας των φύλων παραμένουν στους στρατηγικούς μας στόχους. Σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, με τη λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης, στηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η ενδυνάμωση, άλλωστε, της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία αποτελεί την αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας για τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας. Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι αφορμή για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα. Απαιτείται να διαχυθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας η αντίληψη της ισότητας και της μη διάκρισης λόγω φύλου. Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Πρέπει να το κάνουμε «κτήμα» μας και καθημερινή πρακτική «για να σπάσει η σιωπή».

Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής-Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες, ανεξαρτήτως επιπέδου οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης και πλήττει κατάφορα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, την αξιοπρέπεια, την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους. Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία δημιουργίας ενός κοινού μετώπου στον αδιάλειπτο αγώνα κατά της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Στέλνουμε ένα ηχηρό και διαχρονικά αδιαπραγμάτευτο μήνυμα: Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών. Σπάμε τη σιωπή-Ενώνουμε δυνάμεις-Τερματίζουμε τη βία».

Δράσεις

Να σημειωθεί πως στα πλαίσια της φετινής εκστρατείας, η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕΠΙΣ Κρήτης πρόκειται να υλοποιήσει σειρά δράσεων για την ενίσχυση της επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη βία κατά των γυναικών, την αναγκαιότητα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς και την ενθάρρυνση, κινητοποίηση των γυναικών να προχωρήσουν στην καταγγελία φαινομένων βίας αναζητώντας βοήθεια και στήριξη.

Στην αποψινή φωταγώγηση παραβρέθηκαν ο Βαμβακάς Λάμπρος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος Π.ΕΠ.ΙΣ., η Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ηρακλείου, η Ασπασία Λουπάκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ισότητας, και Τοπικής Επιχειρηματικότητας Δήμου Πλατανιά, Μέλος Π.ΕΠ.ΙΣ., Εκπρόσωπος των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Περιφέρειας Κρήτης

Η Βασιλική Πετούση, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθύντρια Εργαστηρίου Φύλου, Τακτικό Μέλος Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης ως Εκπρόσωπος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης

η Ελένη Μπρεδάκη - Μαρινέλλη, Πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου «Αρετούσα», η Μαίρη Παχιαδάκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου, ο Κωνσταντίνος Κουτρουμπής, Δικηγόρος, Μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μέλος Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης ως Εκπρόσωπος των Δικηγορικών Συλλόγων Κρήτης και η Μερόπη Απελίδου, Υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου, Γραμματεία Π.ΕΠ.ΙΣ.

Οι παραπάνω εκπρόσωποι παραβρέθηκαν και στη συνέχεια σητ φωταγώγηση του Δημαρχείου Ηρακλείου.