Κρήτη

Ηράκλειο

Δημόσια διαβούλευση για την μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στα Καμίνια

Λαϊκή αγορά

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου συνήλθε σε συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα Ηρακλείου την Τετάρτη 11/03/2020  και ώρα 13:00.

Το θέμα που απασχόλησε την επιτροπή ήταν: «Δημόσια Διαβούλευση για την μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Δευτέρα στην 3η Δημοτική Κοινότητα (περιοχή "Καμίνια")».

Ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη των μελών της επιτροπής την εισήγηση του Τμήματος Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων, για την μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Δευτέρα, στην 3η  Δημοτική Κοινότητα, περιοχή «Καμίνια», στις οδούς που περιγράφονται στην αρ.2/2020 σε ορθη επανάληψη  απόφαση της 3ης Δημοτικής Κοινότητας και συγκεκριμένα τις νέες προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης της λαϊκής αγοράς της Δευτέρας, κατά σειρά μετακίνησης κατά έτος, ξεκινώντας από την πιο βραχυχρόνια:

1.ΟΔΟΣ ΙΣΑΥΡΩΝ & ΠΕΤΛΕΜΠΟΥΡΗ

ΙΣΑΥΡΩΝ: από αρ. 64 έως αρ.08 και από συμβολή οδών Ισαύρων & Πετλέμπουρη έως αρ. 39, συμπεριλαμβανομένου και του πάρκου Ρασούλη

-εκτός  1). αρ.59 (θέση ΑΜΕΑ-Πάρκινγκ Ιατρείου) & 2).  αρ. 47 (κλειστό Πάρκινγκ)

ΠΕΤΛΕΜΠΟΥΡΗ: από αρ.50 έως αρ.43, αρ.71 έως αρ.87 και αρ.76 έως αρ.82

-εκτός 1). αρ.73 (θέση ΑΜΕΑ) 2). αρ.74 (κλειστό πάρκινγκ)

2.ΟΔΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΜΑΖΟΝΩΝ (μετά το σχολείο προς οδό Μ. Κρήτης)

ΗΦΑΙΣΤΟΥ: από αρ.32 έως αρ.10 & από αρ.37 έως αρ.9

ΑΜΑΖΟΝΩΝ: από αρ.02 έως αρ.52 & από αρ.01 έως αρ.41

3.ΟΔΟΣ ΣΜΥΡΙΛΙΟΥ – ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ – ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ & ΚΥΒΕΛΗΣ

ΣΜΥΡΙΛΙΟΥ: από αρ.02 έως αρ.36 & από αρ.17 έως αρ.49

-εκτός  1). αρ.33 (θέση ΑΜΕΑ-προτείνεται η μεταφορά θέσης ΑΜΕΑ στην οδό Απτέρων που εξυπηρετεί, επίσης) & 2).  αρ. 43, αρ.47 & αρ.50 (κλειστά Πάρκινγκ)

ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ: από αρ.74 έως τέλος της οδού προς οδό Πατρόκλου

ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ: όλη η οδός

ΚΥΒΕΛΗΣ: όλη η οδός

4.ΟΔΟΣ ΜΑΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΑ)

ΜΑΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: μονόπλευρα, από αρ.144 έως 50 μέτρα πριν το βενζινάδικο SHELL (συμπεριλαμβανομένου του γυμναστηρίου Escape)

-εκτός τριών (3) καταστημάτων (που βρίσκονται ανάμεσα)

5.ΟΔΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ & ΘΕΟΚΡΙΤΟΥ

ΚΑΝΤΑΝΟΥ: όλη η οδός από αρ.91 έως αρ.01- διπλή χρήση από αρ.02 έως αρ.40 - μονόπλευρα, από αρ.01 έως αρ.49

-εκτός 1). αρ.42 έως αρ.54 (θέση ΑΜΕΑ & Πάρκινγκ Ιατρείων) 2). αρ.89 (Πνευματικό κέντρο Αγ. Βαρβάρας)

ΘΕΟΚΡΙΤΟΥ:  από αρ.01 έως αρ.31 & από αρ.02 έως αρ.32

6.ΟΔΟΣ ΣΥΒΡΙΤΟΥ – ΓΟΡΤΥΝΗΣ & ΕΡΓΑΝΗΣ

Όπως λειτουργεί σήμερα.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου  να εκφράσουν τις απόψεις-παρατηρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και αρμόδιοι φορείς  και στη συνέχεια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να εισηγηθεί σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά την ανακοίνωση των παραπάνω ακολούθησε σχετική συζήτηση μεταξύ  των μελών της επιτροπής κατά την οποία o Πρόεδρος πρότεινε να τεθεί σε διαβούλευση για δέκα (10) ημέρες, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις-παρατηρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες  και αρμόδιοι φορείς. Η πρόταση του Προέδρου έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής και στη συνέχεια  παρακάλεσε για τη λήψη σχετικής αποφάσεως. Έτσι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφασίζει ομόφωνα και θέτει σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα, Πέμπτη 12 Μαρτίου και για δέκα (10) ημέρες με ενδιαφερόμενους πολίτες με θέμα την μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Δευτέρα, στην 3η  Δημοτική Κοινότητα, περιοχή «Καμίνια». Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης. Η κατάθεση τυχόν παρατηρήσεων και απόψεων θα κατατεθούν στο πρωτόκολλο του Δήμου Ηρακλείου.

Κρήτη

Κρήτη: Βεντέτα από τα παλιά... κλείνει με τρεις βαφτίσεις

βεντέτα

Κάθε λόγο να χαίρονται έχουν τα μέλη τριών πολύ γνωστών οικογενειών των Ζωνιανών, μετά τον σασμό που έγινε ανάμεσά τους το βράδυ της Δευτέρας, δίνοντας έτσι τέλος στη βεντέτα.

Ή αρχή της διαμάχης χάνεται στο χρόνο ανάμεσα στους “μπαρμπάδες” τους και η αιτία είναι όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, τα βοσκοτόπια και τα χωράφια. Τα χρόνια περνούν, η έχθρα υποβόσκει και ξαφνικά το περασμένο καλοκαίρι η φωτιά ανάβει. Δυο αδέλφια από τη μια, ένα άτομο από την άλλη, ξυλοδαρμός και πυροβολισμοί. Μέσα σε λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις “ζώνουν” το χωριό και όλοι κάνουν το σταυρό τους να μην ανοίξει νέος κύκλος αίματος.

Τότε αναλαμβάνουν οι μεσίτες.

Επτά άτομα συνολικά από τα Λιβάδια, τα Ανώγεια και τα Ζωνιανά που επί επτά μήνες προσπαθούσαν να συμφιλιώσουν τις τρεις οικογένειες.
Δουλειά δύσκολη, αμέτρητα βράδια συζητήσεων, πισωγυρίσματα και εντάσεις, όπως είπαν καλά πληροφορημένες πηγές στο zarpanews.gr.

Την Κυριακή μάλιστα τα αίματα άναψαν και πάλι, αστυνομία περικύκλωσε εκ νέου την περιοχή και πολλοί φοβήθηκαν πως “η δουλειά δεν θα κλείσει”.

Όμως οι μεσίτες είχαν κάνει δουλειά και το βράδυ της Δευτέρας δόθηκε και η τελευταία υπόσχεση από τους επί κεφαλής των οικογενειών που συμμετείχαν όλο αυτό το διάστημα στις διαπραγματεύσεις.

Ο σασμός μάλιστα που θα κλείσει όχι με μία ούτε με δύο, αλλά με τρεις βαπτίσεις, θα επισημοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο. Τότε δύο μέλη από κάθε οικογένεια θα επισκεφθούν τους συντέκνους τους για το γνωστό στο Μυλοπόταμο έθιμο, το κουτσανύχισμα.

Πρόκειται για μια τελετή όπου κόβονται τα νύχια του μωρού και αυτός που τα κόβει λογάται νονός. Μάλιστα είναι έθιμο αντίστοιχης βαρύτητας με το να χρυσώσει κάποιος ένα μωρό. Συνολικά θα κοπούν τα νύχια σε τρία μωρά, ένα από κάθε οικογένεια που είχαν τη διαμάχη και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνουν και τα μυστήρια.

Και από το Σάββατο και μετά οι άνθρωποι που μέχρι χθες ήταν εχθροί, όπου συναντιούνται θα χαιρετιούνται όπως κάνουν εδώ στην Κρήτη οι σύντεκνοι, άνθρωποι δηλαδή που τους ενώνει η βάπτιση ενός παιδιού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zarpanews.gr μόλις έγινε ο σασμός ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν από την Κυριακή σε επιφυλακή στην περιοχή απομακρύνθηκαν διακριτικά.

Όσο για τους μεσίτες, ίσως ήδη έχουν πιάσει δουλειά για τον επόμενο σασμό.

Άλλωστε σε ένα τόσο δύσκολο τόπο όπως ο Μυλοπόταμος, που οι κάτοικοι έχουν μάθει να λύνουν μόνοι τους τις διαφορές τους, οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τόσο δύσκολες υποθέσεις είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και οι υποθέσεις που έχουν να διαχειριστούν πολλές.

 

Διαβάστε επίσης:

Το "θαύμα" που έσωσε τη ζωή Κρητικού - Ταξίδευε στο εξωτερικό ανασφάλιστος

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο της Φρόσως

Ηράκλειο - ΒΙΠΕ: Στα σκαριά χώρος στάθμευσης για νταλίκες και φορτηγά

Κρήτη - κορωνοϊός: Στη "μάχη" του εμβολιασμού και 8 Κέντρα Υγείας