Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Δήμος Χερσονήσου - κακοκαιρία: Κάτοικοι πιέζουν για τις αποζημιώσεις

Image
Πλημμύρες και στις Γούβες (φωτό Νίκος Αρετάκης)
 clock 12:53 | 09/02/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Ζητήματα αποζημιώσεων αλλά και ανυπαρξίας μελέτης διευθέτησης του Γουρνιώτη ποταμού, βάζει η Επιτροπή Αγώνα Πληγέντων Γουρνών- Γουβών προς τη δημοτική αρχή Χερσονήσου. 

Ολόκληρη η επιστολή: 

Τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου παρακολούθησε την Παρασκευή 5/2/21, αντιπροσωπία της Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων Γουρνών- Γουβών, έπειτα από αίτημά της και παρά τα εμπόδια που μπήκαν από την Δημοτική Αρχή αφού ο πρόεδρος του ΔΣ ζητούσε από την Επιτροπή να καταθέσει τις υπογραφές των κατοίκων αλλά και πράξη ιδρύσεως της Επιτροπής. Η Επιτροπή ζητούσε από το ΔΣ να συζητηθεί το θέμα έργων διευθέτησης του Γουρνιώτη ποταμού αλλά και για το τι έργα πρόκειται να γίνουν συνολικά στο Δήμο ο οποίος έχει πληγεί τόσο σφόδρα από τις πλημμύρες.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 13/1/21 οι κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν ότι τεχνικά συνεργεία είχαν πρόθεση να εκτελέσουν έργα διευθέτησης της κοίτης του Γουρνιώτη ποταμού στην περιοχή, με σκοπό την διαπλάτυνση του με την αυθαίρετη καθαίρεση τμήματος του δρόμου μπροστά στα σπίτια τους και μάλιστα χωρίς ύπαρξη μελέτης διευθέτησης.

Στη συζήτηση που έγινε στο ΔΣ η Επιτροπή Αγώνα ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης μελετών διευθέτησης των ποταμών και αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν ξανά οι περιουσίες και οι ζωές των κατοίκων. Παράλληλα έβαλε και το ζήτημα των αποζημιώσεων και με ποια κριτήρια μένει κόσμος εκτός αφού μέχρι σήμερα από τις 700 αιτήσεις μόνο οι 300 έχουν πάρει την αποζημίωση των 600 ευρώ και οι αποζημιώσεις για οικοσκευή δεν έχουν δοθεί ακόμη. Τόνισε επίσης το ζήτημα της απαλλαγής από χρέη για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, από δημοτικά τέλη, που δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα. Η Επιτροπή Αγώνα επεσήμανε ότι όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία χρειάζεται να λυθούν άμεσα για να μπορέσουν οι κάτοικοι να ξαναστήσουν το νοικοκυριό τους, τα μαγαζιά τους, τις καλλιέργειές τους κοκ.

Από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής υπήρξε δέσμευση ότι δεν θα γίνει κανένα έργο χωρίς τις απαραίτητες μελέτες παρά μόνο καλός καθαρισμός των ποταμών και αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα ύδρευσης-άρδευσης και σε δρόμους που έχουν καταστραφεί. Σε σχέση με τις αποζημιώσεις ο Δήμαρχος Γ.Σέγκος είπε ότι πράγματι δεν θα δοθούν σε όλους, μένουν εκτός οι δεύτερες κατοικίες και κάποιοι που επλήγησαν τμήματα των σπιτιών όπως υπόγεια, περιβάλλοντες χώροι, κλπ. Για τα υπόλοιπα ζητήματα δεν δόθηκαν απαντήσεις.

Η Επιτροπή Αγώνα Πληγέντων και όλοι οι κάτοικοι που συσπειρώνονται γύρω από την Επιτροπή δεν εφησυχάζουμε μέχρι να δούμε να γίνονται στην πράξη όλα όσα δεσμεύτηκε η Δημοτική Αρχή. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας:

Να αποζημιωθούμε εδώ και τώρα στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να ξαναστήσουμε το σπιτικό μας και τις δουλειές μας.

Να παρθούν όλα τα μέτρα με ευθύνη Δήμου-Περιφέρειας-Κράτους στο να οριοθετηθούν τα ρέματα και οι ποταμοί.

Απαλλαγή από χρέη για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη.

Να ληφθεί απόφαση για προκήρυξη και ανάθεση μελέτης οριοθέτησης-διευθέτησης, μέσω κρατικής χρηματοδότησης, που θα καθορίζει το τι έργα είναι αυτά που θα πραγματοποιηθούν, με ποιου φορέα την ευθύνη θα πραγματοποιηθούν και από ποιον θα πραγματοποιηθούν.

Να γίνει δημόσια ανάρτηση των μελετών, ώστε να πειστούμε ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο οι περιουσίες μας και οι ζωές μας, αλλά και ότι τα έργα θα λύσουν το πρόβλημα και δεν θα πλημμυρίσουμε στην επόμενη νεροποντή.

Να μην ξεκινήσει κανένα έργο χωρίς την έγκριση των παραπάνω μελετών από τους αρμόδιους φορείς.

Καλούμε όλους τους πληγέντες, αλλά και συνολικά όλους τους κατοίκους του Δήμου Χερσονήσου να συσπειρωθούν γύρω από την Επιτροπή Αγώνα και από κοινού να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

Μόνο όπου τους πιέζουμε με τη συλλογική μας δύναμη, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - κορωνοϊός: "Ελάτε για rapid test στο Αρκαλοχώρι"

Τζανάκης - κορωνοϊός: Να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Κρήτη - Δασικοί χάρτες: Δήμοι χαρακτηρίζονται... δάση και ποτάμια... εξαφανίζονται!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis