Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Φαιστού: Συνεχίζονται οι καθαρισμοί και οι διανοίξεις ρεμάτων

Καθαρισμοί ρεμάτων

Συνεχίζονται οι καθαρισμοί και οι διανοίξεις ρεμάτων στο Δήμο Φαιστού, με στόχο την Πολιτική Προστασία σε όλα τα διοικητικά όρια του Δήμου, αλλά και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 
Με αφορμή μάλιστα το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει ολόκληρη τη χώρα της επόμενες ώρες, οι εργασίες έχουν εντατικοποιηθεί κι επικεντρωθεί κατά κανόνα σε σημεία κατοικημένων περιοχών, μέσα από τα οποία διέρχονται ρέματα.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αντώνης Κωνσταντουλάκης και ο Αντιδήμαρχος Υγείας Νίκος Καργάκης, βρέθηκαν στο ρέμα του ποταμού Κονιδολιού, το οποίο διέρχεται μέσα από κατοικίες στον οικισμό των Μοιρών. Το συγκεκριμένο ρέμα αποτελούσε για πολλές δεκαετίες «αγκάθι» για τον οικισμό των Μοιρών, αφού εκτός του ότι δημιουργούσε εστίες μόλυνσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, δεν είχε καθαριστεί για δεκαετίες, θέτοντας σοβαρά ζητήματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας. 

Σημειώνεται ότι, οι εργολαβίες συνεχίζονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Φαιστού, όπου υπάρχουν προβλήματα με ένα μεγάλο μέρος από τις κρισιμότερες να έχει ολοκληρωθεί. Τονίζεται επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έθεσε επί τάπητος το ζήτημα, με την Περιφέρεια Κρήτης να αναθέτει τις σχετικές εργολαβίες, έπειτα από τις σχετικές υποδείξεις της Δημοτικής Αρχής. 

καθαρισμοί ρεμάτων
καθαρισμοί ρεμάτων

«Σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιούνται μια σειρά από σημαντικά έργα Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Φαιστού» αναφέρει με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης για να προσθέσει: 
«Ευχαριστούμε τόσο τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Συριγωνάκη για την συνεργασία και το ενδιαφέρον τους, αφού θεωρούμε πως πλέον έχουμε φθάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Τα ακραία φαινόμενα έχουμε δει πως πλήττουν διαρκώς την Κρήτη. Όμως πιστεύουμε πως έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα κι έχουμε παρέμβει ήδη σε σημεία που χρειάζονταν άμεσες παρεμβάσεις». 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Σοκ: 16χρονος σκότωσε το νεογέννητο παιδί του και το έθαψε στο χιόνι

ΠΟΕΔΗΝ: Επικίνδυνη απόφαση τα παιδιατρικά νοσοκομεία να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα

ΔΕΥΑΗ: Στα ...ύψη τα χρέη των δημοτών προς τη δημοτική επιχείρηση

Κρήτη

Τις ακτές της Βόρειας Κρήτης «επιλέγουν» οι αγγελοκαρχαρίες

αγγελοκαρχαριας

Σημαντική για τους αγγελοκαρχαρίες είναι η περιοχή του νοτίου Αιγαίου που αποτελεί, ίσως, από τις τελευταίες σημαντικές περιοχές για τους πληθυσμούς τους στη Μεσόγειο.

Στην παραπάνω εκτίμηση κατέληξαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea με τη χρήση ενός μοντέλου κατανομής και ενός μοντέλου χωρικής προτεραιοποίησης για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας χωρικής ιεραρχίας περιοχών, σύμφωνα με την αξία διατήρησής τους.

Οι τρεις κρίσιμες περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, από τη διαδικασία προέκυψαν τρεις κρίσιμες περιοχές για τα είδη αγγελοκαρχαριών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, την Ακανθορίνα (Squatina aculeata), τη Ματορίνα (S. oculata) και τον Αγγελοκαρχαρία (S. Squatina), που έχουν αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR) στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

«Πρόκειται για την περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, το νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και, ειδικότερα, τη ζώνη μεταξύ των νησιών Σάμου και Ρόδου και τις ακτές της Βόρειας Κρήτης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την προστασία των αγγελοκαρχαριών προτείνονται ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την ελαχιστοποίηση της παράνομης αλιείας και πώλησής τους, κατάρτιση των ελεγκτικών αρχών για τη σωστή αναγνώριση των τριών ειδών, καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή των εκφορτώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ποιοτική αναβάθμιση και διαφάνεια δεδομένων για τους αγγελοκαρχαρίες από την αρμόδια εθνική αρχή και συζήτηση του ενδεχομένου επέκτασης του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών ώστε να συμπεριλάβει σημαντικές περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες.

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο» υλοποιείται από την iSea, με τη συνεργασία της Shark Trust, την υποστήριξη του Angel Shark Project και τη χρηματοδότηση του Shark Conservation Fund.

Ειδήσεις σήμερα 

Κρήτη... ψηφίζουν οι Αυστριακοί για το καλοκαίρι

Ηράκλειο: Παρανομία από την υπηρεσία που υπηρετεί το νόμο

Κρήτη - κορωνοϊός: Το μεζεδοπωλείο σέρβιρε πελάτες εν μέσω πανδημίας