Κρήτη

Ηράκλειο

Δίκαιες αποζημιώσεις για το Καστέλι ζητά ο Β. Κεγκέρογλου

κεγκέρογλου

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά δίκαιες αποζημιώσεις για όσους χάνουν τη γη υψηλής παραγωγικότητας

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

Το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου, όπως το εμπνευστήκαμε και υιοθετήθηκε από όλες τις Κυβερνήσεις είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα της χώρας, που θα εξυπηρετεί την οικονομία της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες αλλά θα αλλάξει και την φυσιογνωμία της περιοχής , το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ωστόσο, απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός και συνεχής εγρήγορση της πολιτείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατασκευή των αναγκαίων έργων οδικής διασύνδεσης αλλά και την άμεση καταβολή των απαλλοτριώσεων, καθώς πολλοί από τους ιδιοκτήτες είναι αγρότες, οι οποίοι χάνουν τη γη υψηλής παραγωγικότητας στις καλλιέργειες τους και είναι ήδη αντιμέτωποι με οικονομικά προβλήματα.

Επειδή απαιτούνται άμεσες αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία που θα λύνουν τα προβλήματα για τη δημιουργία του έργου διεθνούς εμβέλειας, χωρίς την οικονομική και κοινωνική εξόντωση των κατοίκων.

επειδή στόχος πρέπει να είναι δίκαιες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες και αγρότες που αναγκάζονται ουσιαστικά να αλλάξουν ζωή με προσαύξηση του ποσού αποζημίωσης για τον δικαιούχο, όπως θα αποφασιστεί από τη δικαιοσύνη, με βάση μια προοδευτική κλίμακα έως 50%, ανάλογα με το ποσοστό της αγροτικής περιουσίας του που απαλλοτριώνεται και

επειδή είναι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αγροτών γης αποξενώνεται από την παραγωγική του δύναμη.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

Ποιος ο γενικότερος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το Νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση καταβολή των απαλλοτριώσεων;

Προτίθεστε να εξετάσετε την πρόταση μας για την δίκαιη αποζημίωση των ιδιοκτητών που αποξενώνονται από την παραγωγή;

 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ξανθός από Ρέθυμνο: Να στηριχθεί έμπρακτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση

ανδρέας ξανθός

«Tην ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να επιτελέσει τον πολύ σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, ειδικά σήμερα που η οικονομική κρίση, η ανεργία και η φτωχοποίηση της κοινωνίας έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη χώρα», επεσήμανε από τον 'Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το Δήμο Αγίου Βασιλείου και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη όπου και ενημερώθηκε για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή την περίοδο, σχετικά με τη μείωση εσόδων -ειδικά στους τουριστικούς Δήμους- καθώς και για την ανάγκη συμπληρωματικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου η ανάγκη συμπληρωματικής χρηματοδότησης είναι επιτακτική προκειμένου να μην χρεοκοπήσουν οι Δήμοι και να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μέριμνας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός πρότεινε στον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου να επεξεργαστεί και να υποβάλλει για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, την ιδέα της στήριξης των κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου και της συνέργειας τους με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής (Κέντρο Υγείας Σπηλίου), με στόχο ένα δίκτυο ολοκληρωμένης υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, που θα απευθύνεται πρωτίστως σε ηλικιωμένους ανθρώπους που διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον και αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στη συνάντηση Α. Ξανθού και Ι. Ταταράκη παρουσιάστηκαν επίσης αναλυτικά τα έργα υποδομών που είναι σε εξέλιξη στο Δήμο.