Κρήτη

Ηράκλειο

Aστυνομικοί Ηρακλείου: Ζητούν ενίσχυση των τουριστικών περιοχών

αστυνομικός.jpg

Ενίσχυση των τουριστικών περιοχών με φόντο το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαίου, ζητά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων N. Ηρακλείου με επιστολή της προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Ολόκληρη η επιστολή:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

          Ο τουρισμός είναι το κύριο έσοδο και η ‘’ βαριά βιομηχανία’’  του τόπου μας, εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας για συντοπίτες μας και όχι μόνο και είναι ΧΡΕΟΣ όλων μας να προστατεύσουμε αυτό το αγαθό. Και φέτος λόγω της παγκόσμιας πανδημίας ο τουρισμός δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές απώλειες για τον τόπο και χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες. 

          Όπως εξήγγειλε η Κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογείται η άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και η άρση της απαγόρευσης πτήσεων από το εξωτερικό. Παράλληλα ταξιδιωτικά γραφεία ξένων χωρών διαφημίζουν την Κρήτη ως έναν από τους ασφαλέστερους υγειονομικά προορισμούς για τις διακοπές τους. 

          Χρέος μας είναι να την καταστήσουμε και έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς και από πλευράς αστυνόμευσης (κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια λόγω υπερπροσπάθειας των συναδέλφων μας) με έναν άμεσο σχεδιασμό ενίσχυσης των Υπηρεσιών που θα επιφορτιστούν με τον μεγαλύτερο όγκο διαχείρισης των τουριστών με αστυνομικούς εκτός Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.  Οι Υπηρεσίες αυτές είναι το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου , το πρώτο πανελλαδικά αεροδρόμιο σε αριθμό πτήσεων τσάρτερ, το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου Ηρακλείου που αστυνομεύει την περιοχή με την μεγαλύτερη συγκέντρωση τουριστών στην Ελλάδα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο φιλοξενούνται στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου Ηρακλείου το οποίο επίσης αστυνομεύει περιοχή με πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με μεγάλη συσσώρευση τουριστών.

         Μία αρνητική εικόνα όμως αποτρέπει του τουρίστες να επισκεφτούν ξανά την Χώρα μας και μεταφέρουν αρνητικές εμπειρίες στους υπολοίπους συμπατριώτες τους που είχαν πρόθεση να το πράξουν στρέφοντάς τους σε άλλους προορισμούς εκτός Ελλάδος και η ασφάλεια είναι ένα από τα κυριότερα κίνητρα επισκεψιμότητας για τους τουριστικούς προορισμούς.

         Για του ανωτέρω λόγους, ζητάμε την άμεση ενίσχυση των Υπηρεσιών αυτών με αστυνομικούς εκτός Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, καθώς η οικεία Αστυνομική Διεύθυνση είναι αδύνατο να επιφορτιστεί εξολοκλήρου με την υποχρέωση αυτή λόγω υποστελέχωσης, κάτι που άλλωστε έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια με θετικά αποτελέσματα.

          Υπάρχει και ο χρόνος αλλά και η εμπειρία από την τουριστική περίοδο 2020 όπου, πάλι εν μέσω πανδημίας, εντοπίστηκαν πλήθος παθογενειών οι οποίες χρίζουν διερεύνησης και άμεσης επίλυσης ώστε να μην επαναληφθούν και φέτος όπως:

  Η απασχόληση αδικαιολόγητα μεγάλου αριθμού Αστυνομικών για  τους ελέγχους των εισερχομένων επιβατών στο Α.Τ. Αερολιμένα Ηρακλείου. Κατά τη τουριστική σεζόν του έτους 2020 καθημερινά διατάσσονταν μεγάλος αριθμός Αστυνομικών καθώς και δόκιμων Αστυφυλάκων προκειμένου να πραγματοποιούν ελέγχους σε εισερχόμενους επιβάτες σχετικά με το αν διαθέτουν ή όχι τα κατάλληλα δικαιολογητικά για την είσοδο τους στην χώρα σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την πρόληψη διασποράς του COVID-19. Αντικείμενο καθαρά Υγειονομικών Υπηρεσιών και όχι της Ελληνικής Αστυνομίας με αποτέλεσμα να παραμεληθεί το κυρίως αντικείμενό μας που είναι η αστυνόμευση. Προτείνουμε την απαλλαγή της αστυνομίας από αυτή την υποχρέωση η οποία μπορεί να γίνει είτε από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες(όπως υποχρεούνται από τον Νόμο) είτε από υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης (security)  

Στα σημεία ελέγχου εισόδου επιβατών δεν υπήρξε σοβαρή πρόβλεψη ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των αστυνομικών ( ειδικά διαμορφωμένοι χώροι με plexiglass κλπ), σε αντίθεση με άλλους χώρους όπου υπάρχει αυτή η πρόβλεψη π.χ. σημεία διαβατηριακού ελέγχου ή check in, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας συνωστίζονταν με δεκάδες χιλιάδες τουριστών καθημερινά με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την δική τους ασφάλεια όσο και για την διασπορά του ιού. Προτείνουμε την δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων σε όλα τα σημεία στα οποία οι αστυνομικού έρχονται σε επαφή με τουρίστες.  

Οι δόκιμοι Αστυφύλακες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ενισχύουν τις Υπηρεσίες αυτές , προσφέροντας ομολογουμένως εξαιρετικές υπηρεσίες και βοήθεια στο μόνιμο προσωπικό, απαγορεύονταν να εργάζονται σαββατοκύριακα και νυχτερινά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις ώρες αυτές το μόνιμο προσωπικό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην πίεση αλλά και οι δόκιμοι αστυφύλακες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά χωρίς τα δύο αυτά επιδόματα. Προτείνουμε να επιτραπεί η εργασία των δοκίμων αστυφυλάκων  σαββατοκύριακα και νυχτερινά ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας. "

ειδησεις σημερα

Χιλή: Πάνω από 5.300 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Γυναίκα βρέθηκε νεκρή δίπλα στο μωρό της - Δεμένος ο σύζυγός της

Καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 472.899 δικαιούχους

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Έβαλαν στο "μάτι" αυτοκίνητο και μηχανάκι αλλά τα χάρηκαν λίγο

διαρρηξη αυτοκινητο

Ο ένας έκλεψε πορτοφόλι από αυτοκίνητο και ο άλλος ένα μηχανάκι αλλά δεν τα χάρηκαν για πολύ. Ο λόγος για έναν Βούλγαρο και έναν Έλληνα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στα Χανιά, που συνέλαβαν οι αστυνομικοί.

Στην πρώτη περίπτωση ένας 33χρονος Βούλγαρος παραβίασε το ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στον Καλαθά Ακρωτηρίου και πήρε πορτοφόλι, κάρτες και άλλα αντικείμενα.

Ο δράστης συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, καθώς σε έλεγχο στο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

Το χρηματικό ποσό των 50 δολαρίων Αμερικής,

Το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ,

20 λίρες Αγγλίας,

Χειρουργικά γάντια,

Δύο φακοί,

Πορτοφόλι,

Τραπεζικές κάρτες και

Προσωπικά έγγραφα

Στη δεύτερη περίπτωση οι αστυνομικοί συνέλαβαν 23χρονο Έλληνα, ο οποίος κυκλοφορούσε με κλεμμένο μηχανάκι, στο Ξαμουδοχώρι του Δήμου Πλατανιά.

Και οι δύο θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Χανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος σεισμός στο Ηράκλειο

Κρήτη: Τους συνέλαβαν μόλις αποβιβάστηκαν από το πλοίο