Κρήτη

Ηράκλειο

Άρωμα Κρήτης στην ομιλία του Χάρη Μαμουλάκη για το αγροτικό νομοσχέδιο

Χάρης Μαμουλάκης

Με την τοποθέτησή του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης μετέφερε την αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων του τόπου, αναδεικνύοντας παράλληλα το γεγονός ότι πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο ανεπίκαιρο, που δε δίνει καμία απάντηση για την κρίση που κυοφορείται στην ελληνική ύπαιθρο και καμία προοπτική για το ζήτημα της διατροφικής ασφάλειας που η πανδημία έχει αναδείξει ως το σημαντικότερο πρόβλημα διεθνώς».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, ο αρμόδιος Υπουργός «νομοθετεί σαν να μην γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική ύπαιθρο, αγνοώντας την κραυγή αγωνίας των ανθρώπων του μόχθου, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, για παράδειγμα από το Μαλεβίζι, τη Μεσαρά, τη Πεδιάδα, το Μονοφάτσι, τη Βιάννο, το Τέμενος…».

Ο Βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε αναλυτικά και στο θέμα των ελληνοποιήσεων προϊόντων, καθώς και στη διάταξη που εισάγεται για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης.

«Το βασικό πρόβλημα στο πεδίο των παράνομων ελληνοποιήσεων δεν είναι η απουσία βαρέων ποινών, που εσείς εισάγετε, αλλά η αναγκαιότητα συντονισμού και ο ενιαίος χαρακτήρας του συστήματος ελέγχων. Πεδίο ουσιαστικής πολιτικής συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων θα μπορούσε να ήταν η ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Η επιβολή αυστηρότερων ποινών όπως επιχειρείται, από μόνη της είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Περισσότερο προσπαθεί να κατασκευάσει επίπλαστα την εικόνα ενός αυστηρού κράτους που τιμωρεί τους παραβάτες, παρά συμβάλλει στη καταπολέμηση του φαινομένου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Ανέφερε επίσης ότι στο ίδιο πνεύμα της επίπλαστης σκλήρυνσης του κράτους που εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς, εντάσσεται και η διάταξη για τη βιομηχανική κάνναβη. «Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μεγάλη επισφάλεια σε σχέση με όσους έχουν ξεκινήσει να επενδύουν σε αυτή την ελπιδοφόρα καλλιέργεια. Το όφελος της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης για την εθνική οικονομία και την οικολογική ισορροπία της ελληνικής υπαίθρου είναι πολλαπλώς πιστοποιημένο από την επιστημονική κοινότητα. Θεωρείται προνομιακό πεδίο πειραματισμού για τις ιδέες της κυκλικής οικονομίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η βιομηχανική κάνναβη δημιουργεί ένα πεδίο οιονεί άνθισης της ελληνικής μεταποίησης, στο ένδυμα, στο φάρμακο και αλλού, καθιστώντας την  αποδοτικότερη  καλλιέργεια με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της εθνικής οικονομία».

Κρήτη

Πρόγραμμα αναμπέλωσης ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο Βορίδης

αναμπέλωση

Πρόγραμμα αναμπέλωσης, ανακοίνωσε από το Ηράκλειο που βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου και του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι ως πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ζήτημα της αναμπέλωσης που αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι και τη σταφίδα θα αποτελέσει αντικείμενο προγράμματος που ήδη επεξεργάζονται στο υπουργείο και μετά βεβαιότητας, όπως τόνισε, θεωρεί ότι θα ενταχθεί στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Πιστεύουμε πολύ και στα δύο προϊόντα που έχουν εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα και πρέπει να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και παραγωγικότητά τους. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναμπέλωσης. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και μελετάμε το θέμα αυτό. Μετά βεβαιότητας θεωρώ ότι θα το εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού εξετάσουμε κάποια επιμέρους νομικού περιεχομένου ζητήματα, θα δούμε αν μπορούμε να το ξεκινήσουμε τώρα και να το συνεχίσουμε σαν γέφυρα στο επόμενο πρόγραμμα», είπε ο κ. Βορίδης που ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα νομικού περιεχομένου που τίθενται, αφορούν τη δυνατότητα εκκίνησης του προγράμματος χωρίς να προκύψουν θέματα παρανόμων ενισχύσεων τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους ανακτήσεων.

«Από την στιγμή που θα είμαστε εντάξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα αυτό, είπα ότι είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα ποσά, προκειμένου να οργανώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας αυτής της καλλιέργειας και των προϊόντων της, που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και θα ενισχύσουν την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.