Κρήτη

Ηράκλειο

Αρναουτάκης στο Περιφερειακό: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

περιφερειακό

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ». Αυτό τόνισε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Στέλιου Ορφανού για τις φυσικές καταστροφές.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και συναρμόδιους καθηγητές προχωρούν σε μια Μελέτη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, υποστηρίζοντας πως υλοποιούνται ήδη όλες οι δράσεις για να θωρακιστεί η Κρήτη.

Παρ’ όλα αυτά ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι απαιτείται ένας συνολικός εθνικός σχεδιασμός με κατάλληλες μελέτες που γίνονται από το Υπουργείο. Όπως ανέφερε επίσης, το Υπουργείο από την πλευρά του έχει συστήσει επιτροπή 60 ατόμων για την αποκατάσταση των πληγέντων ενώ ήδη έχει αναλάβει και την εκπόνηση των μελετών για όλες τις κατολισθήσεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα.
 

Το θέμα των καταστροφών από τα καιρικά φαινόμενα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Στέλιος Ορφανός. Στην εισήγηση της ερώτησης του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφερε πως τα προβλεπόμενα χρήματα από τις καταστροφές δεν καλύπτουν πλήρως τις καταστροφές, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος για νέες καταστροφές και πρόληψη παραμένουν. Όπως ανέφερε επίσης, το μέγεθος των καταστροφών εσκεμμένα γιγαντώθηκε προκειμένου να καταργηθούν οι πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν.

Ο κ. Ορφανός υποστήριξε επίσης πως αν αντίστοιχες βροχοπτώσεις πραγματοποιούνταν στην περιοχή της Πρώην Αμερικανικής Βάσης ή των Γουβών, θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν θύματα λόγω της ένδειας υποδομών, κατά την άποψη του.

Απαντώντας στον Στέλιο Ορφανό ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην άποψη των επιστημόνων, κάνοντας σαφές πως η Περιφέρεια υπερέβαλε εαυτόν.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε επίσης στον τεράστιο όγκο μπαζώσεων των ρεμάτων που έχουν υλοποιηθεί ειδικότερα στη δυτική Κρήτη. Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ενδεχομένως διαχρονικά και απ’ όλες τις κυβερνήσεις θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί μέτρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάνεις δεν μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της καταστροφής. Αναφορές έκανε επίσης στην επόμενη ημέρα των καταστροφών, τονίζοντας πως όλος ο κρατικός οργανισμός λειτούργησε μαζικά και συντονισμένα για άμεσες αποκαταστάσεις.

Όπως εκτίμησε, οι συνολικές ζημιές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια, αναφέροντας πως ήδη η Πολιτεία έχει στείλει τις πρώτες χρηματοδοτήσεις, κάνοντας σαφές πως αναζητούνται πόροι και από το ταμείο αλληλοβοήθειας.

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε επίσης την παράταση που δόθηκε για τις εκρεμμείς εισφορές των πληγέντων, ενώ διευκρίνισε πως ειδικά για τα ρέμματα, η Περιφέρεια έλαβε αρμοδιότητα μόλις τον Σεπτέμβριο, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα ολοκλήρωσης μελετών και έργων ως τον Φεβρουάριο, εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Τι γίνεται με τα στερεά απόβλητα

Στη διαδικασία δημοπράτησης για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης αναφορικά με τις υποδομές σε Αμαρι και Χερσόνησο. Ο Περιφερειάρχης υποστήριξε πως άμεσα προχωρούν τα αντίστοιχα έργα στα Χανιά, ενώ εντάσσεται σύντομα και η Σητεία. 
Αναφερόμενος στα έργα ο Περιφερειάρχης υποστήριξε πως το έργο μετά από διεκδικήσεις της Περιφέρειας βγήκε ως δημόσιο έργο κι όχι ως έργο σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, χωρίς να ξεχάσει να αναφερθεί στις τεράστιες προσπάθειες της αείμνηστης Βιργινίας Μανασάκη.

Δρόμος Ηράκλειο - Μεσαρά

Δεν τίθεται κανένα θέμα απένταξης του έργου Ηράκλειο Μεσαρά, τόνισε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 
Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες ο Περιφερειάρχης υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει σοβαρά υπόψη της έκτακτες καιρικές συνθήκες και φυσικά φαινόμενα, όποτε και μπορεί να προχωρήσει σε νέες ημερομηνίες παράδοσης έργων ανάλογα με τις εκτιμήσεις για την πορεία εξέλιξης. Υπ’ αυτές τις συνθήκες υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, δεν τίθεται κανένα θέμα απένταξης, κάτι για το οποίο όπως τόνισε δεσμεύθηκε και ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.​

Γιάννης Ζωράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Και... προσλήψεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο
 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 37 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

κρούσματα κορωνοϊού

Συνολικά 37 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε για την Κρήτη ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 12/06, σε συνολικά 591 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την  ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου καταγράφηκαν 18 νέες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid19.

11 νέα κρούσματα  ανιχνεύθηκαν στα Χανιά, 8 στο Ρέθυμνο, ενώ δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα στο Λασίθι 

Ειδήσεις σήμερα 

Έρευνα - Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι νεφροπαθείς αναπτύσσουν αντισώματα

Κορωνοϊός και διαβήτης: Πώς συνδέονται

Σκέτσος: Τέλος το υποχρεωτικό self-test για τους εμβολιασμένους