Κρήτη

Ηράκλειο

Αριστομένης Συγγελάκης: Το γερμανικό "Όχι" στις αποζημιώσεις μπορεί να απαντηθεί

αριστομένης συγγελάκης

Υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης στο γερμανικό "όχι" για τις αποζημιώσεις, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάκτωρ Οδοντιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Η αρνητική απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, πριν από λίγες ημέρες, στη ρηματική διακοίνωση της 4ης Ιουνίου 2019, που είχε κοινοποιήσει το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την καταβολή από την Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, έγινε με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο, είπε ο κ. Συγγελάκης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία προβληματική, ηθικά, πολιτικά και νομικά, θέση που προσβάλει την Ελλάδα και εκθέτει την Γερμανία.

Ωστόσο τόνισε, ότι μπορεί να προκύψει ένα θετικό στοιχείο από την διαδικασία αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μία σθεναρή απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση που δεν θα επιτρέψει τον ενταφιασμό του θέματος, αλλά, αντίθετα, θα προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον  απέναντι σε μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και την ηθική, που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Παράλληλα ο κ. Συγγελάκης αναφέρθηκε στην εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 25/10, στις 7 το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο Αστόρια.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Συγγελάκη στο Ράδιο Κρήτη
 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δύο στους δέκα εργαζόμενους κάτω από το όριο της φτώχειας

εργαζόμενοι

Μονάχα απογοητευτικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ που αποτυπώνουν μια τραγική κατάσταση για την Ελλάδα αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι μισθοί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν πέσει κάτω ακόμα και από τα επίπεδα χωρών που εισέρχονται τώρα στην Ευρωζώνη, ενώ το κόστος ζωής παραμένει υψηλότατο και σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερο από το κόστος προ κρίσης. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον ένα στα τρία νοικοκυριά να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τις ΔΕΚΟ, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά μονογονεϊκής οικογένειας αδυνατεί να εξοφλήσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. 

Τα δεδομένα είναι αντίστοιχα και για το Ηράκλειο, αφού όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, το 20% των εργαζόμενων με βάση τις αμοιβές τους, βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Βοργιάς, το συγκεκριμένο δεδομένο έχει καταγγελθεί αρκετές φορές προς όλους τους συναρμόδιους. Την ίδια στιγμή, καθημερινά είναι τα περιστατικά εργαζόμενων και απλών ανθρώπων που προσέρχονται στο Εργατικό Κέντρο είτε για αναζήτηση τροφίμων, είτε για αίτημα διακανονισμών προς εταιρίες κοινής ωφέλειας. 

Το χειρότερο στοιχείο όλων ωστόσο, σχετίζεται με το γεγονός πως το ποσοστό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς τις υποχρεώσεις του, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το ποσοστό στη χώρα όταν εκείνη εισέρχονταν στην κρίση.