Κρήτη

Ηράκλειο

Άρχισαν οι εξαγωγές σταφυλιών - 15.000 τόνοι η παραγωγή του νομού Ηρακλείου

Για μια καλή χρονιά καλύτερη από τη  περσινή κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις των επαγγελματιών για τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών κυρίως  της σουλτανίνας και τόμσον στις ξένες αγορές  όπως της Γερμανίας της Αγγλίας αλλά και της Αυστρίας.

Ήδη οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. Οι εξαγωγές πάνε καλά και  γίνεται προσπάθεια εκτός από την αγορά της Γερμανίας να μπούμε και στην αγορά της Αγγλίας επισημαίνει ο ίδιος.

Έχουμε πολύ καλής ποιότητας σουλτανί  (περίπου 20 χιλιοστών ρώγας) επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατάκης ο οποίος τόνισε ότι η παραγωγή θα φθάσει περίπου τους 14 με 15 χιλιάδες τόνους  στον Νομό Ηρακλείου .

Από την πλευρά του ο αμπελουργός και εξαγωγέας κ. Λάμπρος Περβολαράκης με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη επεσήμανε ότι ξεκίνησε την εξαγωγή με βιολογικά σταφύλια σουλτανί στις 21 Ιουλίου και στις 29 Ιουλίου με τόμσον έχοντας κάνει εξαγωγή 1.500 τόνων σε Αυστρία, Γερμανία Αγγλία και Τσεχία.

Μέχρι στιγμής η αγορά πάει καλά ωστόσο όπως αναφέρει αναμένεται να υπάρξει κάμψη τις επόμενες ημέρες λόγω των διακοπών που πραγματοποιούνται και από τους πολίτες των χωρών αυτών αλλά και με αφορμή ότι όλες οι χώρες που βγάζουν επιτραπέζια σταφύλια μπαίνουν στην αγορά πιο δυναμικά όπως η Ισπανία αλλά και η Ιταλία.

Σε ότι αφορά την τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 45-80 λεπτά το κιλό όπως τόνισε  ο ίδιος.

Ανέφερε επίσης  ότι η παραγωγή θα πήγαινε ακόμα καλύτερα αν δεν ήταν η  ‘έντονη βροχόπτωση της περασμένης εβδομάδας. Η  παραγωγή σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε και ο κ. Περβολαράκης αναμένεται περίπου στους 14 με 15 χιλιάδες τόνους από περίπου 12 χιλιάδες τόνους που ήταν την περυσινή χρονιά στον Νομό του Ηρακλείου.

Ε.Σ.

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Απειλές σε βάρος φαρμακοποιών από... οργισμένους γονείς για τα self test!

Φαρμακείο

Ανησυχητικά φαινόμενα με απειλές σε βάρος φαρμακοποιών καταγράφηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Ηράκλειο, από οργισμένους γονείς που έσπευσαν να προμηθευτούν τα self test για τα παιδιά τους, αργοπορημένα, αγνοώντας την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι δεν θα μπορεί κανείς να προμηθεύεται τα τεστ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Τα φαινόμενα κατήγγειλε με δηλώσεις του στο “Ράδιο Κρήτη” και στον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Όπως είπε, τόσο το περασμένο Σάββατο όσο και την Κυριακή, και στα 16 εφημερεύοντα φαρμακεία του Δήμου Ηρακλείου (8 τη μία μέρα και 8 την άλλη), υπήρξαν απειλές σε βάρος των φαρμακοποιών.

Ο κ. Σκουντάκης συνέστησε ψυχραιμία και επανέλαβε ότι η προμήθεια των self test πρέπει να γίνεται εγκαίρως από τους γονείς και όχι το Σαββατοκύριακο.

Ελένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Πρώτο κουδούνι για τους μαθητές και ταλαιπωρία για τους οδηγούς (φώτο)

Κρήτη: Αντίστροφη μέτρηση για τους νέους αντιπεριφερειάρχες

Χανιά: Τεράστιες ζημιές σε καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς από τη φωτιά (βίντεο)