Κρήτη

Ηράκλειο

Συλλαλητήριο την Πέμπτη στο Ηράκλειο

ΑΓΡΟΤΗΣ.jpg

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο αύριο Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

 

Το τελευταίο διάστημα φαίνονται έντονα οι δύο κόσμοι στον πρωτογενή τομέα. Από τη μια, οι βιοπαλαιστές παραγωγοί, που προσπαθούμε «να τα φέρουμε βόλτα» με το χαμένο εισόδημα από την περσινή καταστροφή λόγω δάκου, τις ληστρικές τιμές σε λάδι και σταφύλι, την πτώση κατανάλωσης, τους περιορισμούς στις λαϊκές αγορές, την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων, με αφορμή την πανδημία, που χτύπησε κηπευτικά, κρέας και γάλα. Από την άλλη, τα στελέχη της ΕΕ, η κυβέρνηση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες και οι άνθρωποι των εμποροβιομήχανων. Ολόχαροι, σε ραδιόφωνα και εφημερίδες, μας σερβίρουν τα μέτρα σωτηρίας μας! Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ζεστό χρήμα με μορφή έκτακτων επιδοτήσεων, και ακολουθούν κι άλλα. Βέβαια, το μεγάλο μέρος του θα πάει κατευθείαν στα ταμεία αυτών των ίδιων! Εξ ου και η χαρά τους, αλλά και η φαγωμάρα τους για τη μοιρασιά στα παρασκήνια. Η κυβέρνηση μας «στηρίζει» με τα εξής μέτρα:

«απόσταξη κρίσης», που δεν πρόκειται να ανακουφίσει τους βιοπαλαιστές αμπελουργούς, θα βγάλει κερδισμένους τους οινοβιομήχανους, τους εξαγωγείς και την ΕΑΣΗ, οι οποίοι θα πάρουν τα κρασιά με 50-60 λεπτά/κιλό, προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές τη νέα σεζόν,

επιδότηση κτηνοτρόφων αμνοεριφίων με 4 ευρώ/ζώο, πέρα από το εξευτελιστικό του ποσού, κανείς δε θα τα παραλάβει χωρίς τιμολόγια, ενώ αποκλείονται οι μικροί παραγωγοί,

μετονομασία της τσικουδιάς μας «ποτό απόσταξης», για χατίρι των ποτοβιομήχανων, για να ξεφτιλίσουν την παραγωγή μας και την κουλτούρα μας,

αποζημιώσεις για καταστροφές από χαλαζόπτωση σε θερμοκήπια, 1.500 ευρώ ανά μονάδα, όταν το κόστος επισκευής μικρών μονάδων μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ,

«πράσινος τρύγος», που προωθεί περιορισμένη συγκομιδή για να γίνει σχεδιασμός της παραγωγή κρασιού σε μικρότερη κλίμακα, έχει συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Το «κερασάκι» είναι η διάταξη στον νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προβλέπει επιστροφή στο κράτος 108 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις χρεών σε πρώην «Ενώσεις», που χαρακτηρίστηκαν «μη συμβατές με το δίκαιο της ΕΕ». Το υπενθυμίζουμε σε όσους «έσκιζαν τα ιμάτιά τους» όταν μιλάγαμε για το παραμύθι της πρώην «Ένωσης» Πεζών και τη σαπίλα της ΕΕ και της ΚΑΠ, όταν προειδοποιούσαμε ότι με εντολή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων θα έρθει ο λογαριασμός, μα θα τον στείλουν στους παραγωγούς, που τους έχουν βάλει φέσια για περασμένες και σημερινές σοδειές!

Η πανδημία δεν ήταν το ίδιο για όλους. Ούτε είχαν όλοι το ίδιο την υγειά τους, ούτε ένιωσαν όλοι το ίδιο τις άλλες επιπτώσεις της πανδημίας. Έτσι και με τη νέα οικονομική κρίση, που έφερε πιο γοργά η πανδημία. Οι κυβερνήσεις, που χάρισαν δεκάδες δισ. ευρώ σε μεγαλοξενοδόχους, ιδιοκτήτες κλινικών, βιομηχάνους κλπ. από το χαράτσωμά μας, μοιράζει πακέτα στους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες και εμάς μας οδηγεί στον αφανισμό!

Δε συμβιβαζόμαστε! Μαχητικά διεκδικούμε το δικαίωμα να μείνουμε στα χωράφια και τα κοπάδια μας, να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας. Οργανώνουμε την απάντησή!

Ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προχωράμε σε βδομάδα αγωνιστικής δράσης μεταξύ 28 Ιούνη και 5 Ιούλη. Μπροστά μας έχουμε το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων την Πέμπτη 11 Ιούνη στις 7 μμ στην πλατεία Ελευθερίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον εργάτη και τον επαγγελματία της πόλης, για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης για τα κέρδη των λίγων!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 7 μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!

Απαιτούμε:

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση των ασφαλίστρων.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Καμία απόσπαση υπαλλήλων των –ήδη υποστελεχωμένων– υπηρεσιών των Δήμων για να «ξελασπώσει» η κυβέρνηση! Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Πραγματοποίηση καταγραφής και οριζόντιας αποζημίωσης στο 100% της καταστροφής από δάκο από τον ΕΛΓΑ για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων. Απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.). Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση λόγω του πρώιμου καύσωνα στα μέσα Μάη.

Έχουμε πληρώσει πολλά, δε θα ανεχτούμε να πληρώσουμε ξανά!

Γιατί μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε!

 

 

Κρήτη

Δήμος Μαλεβιζίου: Επιθεώρηση εργασιών στο γήπεδο του Φόδελε

Γηπεδο Φοδελε

Την επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Φόδελε, εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται από τη σύμβαση, ζήτησε από τον ανάδοχο του έργου ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας. Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Πετούση και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γρηγόρη Φασουλάκη ο κ Μποκέας βρέθηκε στο υπό κατασκευή γήπεδο και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον πρόεδρο του συμβουλίου της Κοινότητας Φόδελε Χαράλαμπο Παντερή και τον ανάδοχο του έργου.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τη σύμβαση προβλέπεται η δημιουργία ενός γηπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα, χώρου προθέρμανσης, καθώς και ενός ισόγειου μεταλλικού κτιρίου 175 τετραγωνικών. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 915.000 ευρώ.

Αυτό που ζήτησε ο κ. Μενέλαος Μποκέας από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και τον Πρόεδρο του συμβουλίου της Κοινότητας Φόδελε, είναι να εξεταστεί η δυνατότητα, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου να κατασκευαστεί και ένα γήπεδο μπάσκετ. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο αθλητισμού στο Φόδελε. Έναν πόλο έλξης για τα παιδιά και τους νέους της περιοχής. Έχουμε σχεδιάσει ένα μοντέλο ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης στο δήμο Μαλεβιζίου και βήμα βήμα δημιουργούμε τις απαραίτητες υποδομές και αναβαθμίζουμε υφιστάμενες, για την υποστήριξη αυτού του σχεδιασμού.» δήλωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

ειδησεις σημερα

Ηράκλειο: Κινητοποίηση για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (φώτο)

Κορωνοϊός - Κρήτη: Νέα θρόμβωση παρουσίασε ο 35χρονος που εμβολιάστηκε με Astrazeneca

Χανιά: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης