Κρήτη

Ηράκλειο

Υγεία - Παιδεία

Καινοτόμο Σύστημα διαχείρισης Ποιότητας ISO σε υγειονομικές μονάδες της Κρήτης

Η ισότιμη , γρήγορη και σωστή εξυπηρέτηση του ασθενή στις υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης είναι ο στόχος του συστήματος Διαχείρισης της Ποιότητας κατά ISO 9001: 2008 και ISO 15189 - “Διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών” , που εγκαθίσταται πιλοτικά σε υγειονομικές μονάδες , και με πλάνο μέχρι τέλους του 2015 να εγκατασταθεί σε όλες τις μονάδες.

Το φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα παρουσιάστηκε σήμερα στο Βενιζέλειο στους Διοικητές των νοσοκομείων , Δ/ντές των Κέντρων Υγείας, Υπεύθυνους των Μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ, και εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στο πλαίσιο εκπαίδευσης και ενημέρωσης των συμμετεχόντων, κατόπιν της σχετικής σύμβασης που υπογράφτηκε από την 7η ΥΠΕ Κρήτης με την ένωση εταιρειών Q-PLAN και PRIORITY QUALITY CONSULTANTS για την υλοποίηση του έργου.

 

Η ανάπτυξη Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας αρχικά αφορά

1. Τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ)

2. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

3. Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ)

4. Τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ)

 

ενώ το πιλοτικό Σύστημα ποιότητας κατά ISO15189 - διασφάλισης πληροφοριών αφορά :

το τμήμα Βιοπαθολογικού του Εργαστηριακού Τομέα του Γ.Ν Λασιθίου (Γ.Ν Αγίου Νικολάου )

 

Πρακτικά σημαίνει ότι απο την στιγμή της πρώτης επαφής του ασθενή με την μονάδα υγείας θα καταγράφεται , θα μελετάται και θα αξιοποιείται όλη η διαδικασία, απο την ισότιμη πρόσβαση, την ικανοποίηση του απο την εξυπηρέτηση έως την εγκυρότητα των εργαστηρικών εξετάσεων.

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει προταθεί απο τη Κρήτη στο Υπουργείο Υγείας να εφαρμοστεί σε όλο το σύστημα υγείας της χώρας , όπου μέχρι τώρα προσμετρώνται όχι τα ποιοτικά, αλλά τα ποσοτικά χαραχτηριστικά μόνο.

Ωστόσο, βάσει αυτών των υπαρχόντων μετρήσεων , πριν τρεις ημέρες το Βενιζελειο ανανδέιχτηκε πρώτο ανάμεσα στα νσοκομεία της χώρας ς και το ΠΑΓΝΗ δευτερο στ Πανεπιστημικά, οσον αφορά στους λειτουργικούς και οικονομικούς δείκτες.

Η ποιότητα ωστοσο όπως είπε στην παρουσίαση η κα Άννα Τριχοπούλου, υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, δεν χρειάζεται απαραίτητα υψηλό κόστος για να ελέγχεται και να βελτιώνεται

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι όπως υπολογίζεται πολύ σύντομα καμιά υγειονομική μονάδα δεν θα μπορεί  να λειτουργήσει χωρίς πιστοποίηση.

Μανώλης Δερμιτζάκης

Κρήτη

Κρήτη: Σεισμικές δονήσεις στο Αρκαλοχώρι και ανοιχτά της Ζάκρου

Σεισμογράφος

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06.51 το πρωί της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου, στον θαλάσσιο χώρο, 29 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 20 χιλιόμετρα.

νέος σεισμός στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης
νέος σεισμός στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης

Λίγο αργότερα, στις 07.14 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση με επίκεντρο το πολύπαθο Αρκαλοχώρι, με ένταση, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, 3,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 2 χιλιόμετρα ν/δ του Αρκαλοχωρίου και το εστιακό βάθος στα 12,4 χιλιόμετρα.

νέα σεισμική δόνηση στο Αρκαλοχώρι
νέα σεισμική δόνηση στο Αρκαλοχώρι

Ο σεισμός, αν και μικρής έντασης, έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Συννεφιά και βροχές ανήμερα της εθνικής επετείου (βίντεο)

Ηράκλειο: Παράσυρση έξω από τον Άγιο Μηνά - Μποτιλιάρισμα σε όλο το κέντρο (βίντεο)

ESPA BANNER