Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Ανεπιθύμητος ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στο ΠΑΓΝΗ - Εργαζόμενοι και πολίτες τον έδιωξαν κακήν κακώς!
Ανεπιθύμητος ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στο ΠΑΓΝΗ - Εργαζόμενοι και πολίτες τον έδιωξαν κακήν κακώς!
 clock 13:26 | 06/08/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Persona non grata (ανεπιθύμητος) κηρύχθηκε στο ΠΑΓΝΗ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Λεωνίδας  Γρηγοράκος, που σχεδίαζε χτες να κάνει μία ... εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψη στο νοσοκομείο για να συναντήσει τη διοίκηση κι ακολούθως να περιηγηθεί στους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος. Όμως οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς είχαν... άλλη γνώμη. Εξαγριωμένοι από την υποβάθμιση των παροχών περίθαλψης και υγείας κι από τις ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υγειονομικά υλικά τον εμπόδισαν να πλησιάσει στο κατώφλι του Νοσοκομείου και του φώναξαν συνθήματα για τα προβλήματα και την παρακμή που αντιμετωπίζουν οι δομές της Υγείας στην Κρήτη.

Ο κ. Γρηγοράκος θορυβημένος από τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων... οπισθοχώρησε κι εγκατέλειψε το χώρο.

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με στελέχη της ΥΠΕ Κρήτης και με διοικητές των νοσοκομείων του νησιού, ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε ευρεία σύσκεψη για τις 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα – με παρόντα τον υπουργό Υγείας- προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κρήτης.

Το πρόγραμμα του κ. Γρηγοράκου στο Ηράκλειο περιελάμβανε επίσκεψη και στο Βενιζέλειο, ωστόσο όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΚΡΗΤΗ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου, Γιώργος Χονδροζουμάκης, ο αναπληρωτής υπουργός δεν πήγε ποτέ...

«Όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου τον περίμενε στην πύλη, αλλά αυτός δυστυχώς δεν ήρθε, πιθανώς επειδή φοβάται τις αντιδράσεις του κόσμου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χονδροζουμάκης.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, σήμερα το πρωί (6/8) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε συνάντηση στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ με στελέχη της αλλά και διοικητές των νοσοκομείων του νησιού.

Ο κ. Γρηγοράκος προανήγγειλε ευρεία σύσκεψη για τις 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα –με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ άλλων και του ίδιου του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη- προκειμένου να βρεθεί λύση στα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν συνολικά 2900 προσλήψεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 498 θα αφορούν σε επικουρικούς γιατρούς, χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστό τον ακριβή αριθμό των γιατρών οι οποίοι θα απασχολούνται στα νοσοκομεία του νησιού.

Τόνισε ακόμη ότι ξεκολλούν οι διαδικασίες κρίσεων των γιατρών οι οποίες είχαν παγώσει από το 2011, ώστε μέσα στον Αύγουστο να έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης όλοι οι γιατροί που έχουν προσληφθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΕ, Άννα Τριχοπούλου η οποία έδωσε το παρών στη συνάντηση ανέφερε ότι η η 7η ΥΠΕ διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από τον ετήσιο προϋπολογισμό για την Υγεία, ωστόσο τόνισε ότι είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον κ. Γρηγοράκο.

Τέλος, να πούμε ότι το πρωί ο κ. Γρηγοράκος είχε συνάντηση με φορείς της Ιεράπετρας, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ, Κωστής Δερμιτζάκης για το θέμα του νοσοκομείου της Ιεράπετρας, αλλά και γενικότερα για την υποστελέχωση των δομών της Υγείας στο νομό Λασιθίου, ενώ δεσμεύτηκε μάλιστα ότι μετά τη σύσκεψη του Σεπτέμβρη στην Αθήνα, θα επισκεφθεί ξανά το νησί μας.

Αναλυτικά το περιεχόμενο του υπομνήματος του Σωματείου Εργαζόμενων ΠΑΓΝΗ προς τον κ. Γρηγοράκο:

Η επίσκεψή σας στο Νοσοκομείο μας γίνεται σε μια περίοδο ολοκληρωτικής επίθεσης της Κυβέρνησης που υπηρετείτε στα όποια εργασιακά δικαιώματα μας έχουν απομείνει και λίγο πριν την ολοκληρωτική διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΠαΓΝΗ, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας.

Ξέρουμε και ξέρετε ότι δεν έρχεστε να δώσετε λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα των εργαζομένων και του νοσοκομείου μας. Δεν σας το επιτρέπει η πολιτική σας στην Υγεία όπως τη συναποφασίζετε με την Ε.Ε. και που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει κυρίως τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και όχι τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, το λαό.  Η πολιτική που υπηρετείτε και εφαρμόζετε μας βρίσκει καθολικά απέναντι.  Μαζί σας δε διαπραγματευόμαστε τη διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσής μας, τη συρρίκνωση και την εκχώρηση σταδιακά υπηρεσιών και τμημάτων του νοσοκομείου μας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την εμπορευματοποίηση της υγείας.  Αγωνιζόμαστε να την ανατρέψουμε και αυτή είναι η μόνη μας επιλογή για να έχουμε προοπτική ως εργαζόμενοι και ως δημόσιο νοσοκομείο. 

Δεν ήταν ανάγκη να έρθετε στο νοσοκομείο μας για να μάθετε για τις 500 και πλέον κενές θέσεις του οργανισμού του, ούτε για την αποχώρηση 300 και πλέον εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης τα τελευταία 3 χρόνια χωρίς καμιά αναπλήρωση, αφού έχετε απαγορέψει τις προσλήψεις.   Σας είναι γνωστοί οι  μειωμένοι   προϋπολογισμοί τα τελευταία χρόνια – και ειδικά φέτος – του νοσοκομείου μας, που το οδηγούν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών-μονάδων-τμημάτων και που σε λίγες μέρες θα αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες λειτουργίας του, μέχρι και την τροφή των ασθενών, αφού έτσι έχετε αποφασίσει. 

Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι κρατούμε όρθιο του νοσοκομείο μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας, με υποστελεχωμένα όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και ολοένα αυξανόμενη εντατικοποίηση, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς, χωρίς να επηρεαζόμαστε από την επιδείνωση της οικονομικής μας κατάστασης, ενώ εσείς με το νέο μισθολόγιο  που ετοιμάζετε μας οδηγείτε σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση.  Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς να υπολογίσουμε την παραβίαση του ωραρίου και της πενθήμερης εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ η ανταμοιβή που μας ετοιμάζετε είναι η κατάργηση του 8ωρου, η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση του τελευταίου αιώνα, επιβάλλοντας 9ωρο/45ωρο. 

Εργαζόμαστε σε χώρους κυρίως επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χωρίς μέτρα πρόληψης και προστασίας, χωρίς υγιεινή και ασφάλεια, χωρίς εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, χωρίς γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας, που οφείλετε να μας παρέχετε.  Απεναντίας, με το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζετε μας πάτε όλους πέρα από τα 67 χωρίς να μας εντάξετε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.  Επιπλέον των παραπάνω, μας «επιβραβεύετε» με την αξιολόγηση που τα φύλλα της έφτασαν μαζί σας σήμερα στο νοσοκομείο μας, χαρακτηρίζοντας ένα μεγάλο ποσοστό από εμάς ανεπαρκείς και ανίκανους με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.

Μπορούμε να σας περιγράφουμε για ώρες πράγματα και καταστάσεις, αλλά σίγουρα θα σας τα έχουν πει κι άλλοι, τα ακούτε πλέον καθημερινά.  Σας τα έγραψε πρόσφατα και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, που επειδή τόλμησε να σας πει δυο αλήθειες την εγκαλείτε στην τάξη της πολιτικής σας.  Όμως να το ξέρετε, οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ δεν έχουμε μόνο φιλότιμο και διάθεση προσφοράς, έχουμε και αγανάκτηση, έχουμε και τη διάθεση για αγώνα να υπερασπίσουμε και να αποκαταστήσουμε τη δημόσια λειτουργία του ΠαΓΝΗ, να αγωνιστούμε για τη δουλειά μας, την αξιοπρέπειά μας, τη ζωή μας, γιατί μας ανήκουν και δεν θα επιτρέψουμε να μας τα κλέψετε άλλο.

Ακούστε το λοιπόν καλά από εδώ από το Ηράκλειο, από το ΠαΓΝΗ: Εμείς το έχουμε αποφασίσει να αγωνιστούμε με στόχο και σκοπό να ανατρέψουμε την πολιτική σας, γιατί αυτό είναι η μόνη μας ελπίδα. 

Εργαζόμενοι, ασθενείς, λαός παλεύουμε για:

            

  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καμία διαθεσιμότητα και απόλυση εργαζόμενου 
  • Ακύρωση του ν. 4250/14 που αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
  • Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων (υπερωρίες, εφημερίες κλπ). 
  • Κανένα κλείσιμο ή συγχώνευση κλινικής, τμήματος ή μονάδος του νοσοκομείου μας.
  • Ανάπτυξη και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.
  • Όχι στην επιχειρούμενη αύξηση του ωραρίου εργασίας. Μείωση ωρών εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα για την πρόληψη και προστασία, μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια. 
  • Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά
  • Όχι στις νέες μειώσεις μισθών – αυξήσεις αποδοχών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για αξιοβίωτη ζωή. 
  • Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

  Ο Πρόεδρος                                                               Ο  Αν. Γραμματέας        

                                                   

           Φραγκιαδάκης Θέμης                                                Θεοδοσάκης Κυριάκος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis