Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Συνεχίζεται η σειρά ομιλιών «Ο Μίτος της Αριάδνης» από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία

kasotakis.jpg
 clock 18:35 | 13/03/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Mε τον κ. Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκη, διδάκτορα Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Σύμβουλο Καθηγητή Αρχαίου Θεάτρου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, συνεχίστηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 η σειρά ομιλιών: «Ο μίτος της Αριάδνης - Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου - είκοσι χρόνια μετά», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία.  Θέμα της ομιλίας ήταν: Το Μεγάλο Κάστρο στα έργα του Καζαντζάκη. Ήταν η συμβολή της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας στον φετινό εορτασμό των 60 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα.

Τον ομιλητή προλόγισε ο κ. Μανόλης Δρακάκης, διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις σπουδές, στο διδακτικό έργο και στα ερευνητικά  ενδιαφέροντα του κ. Ανδρουλιδάκη, που περιλαμβάνουν την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα και γραμματεία αλλά και τη λαογραφία.

Ο   κ. Ανδρουλιδάκης  στήριξε την ομιλία του σε στοιχεία από τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, ιδιαίτερα από τον Καπετάν Μιχάλη και την Αναφορά στον Γκρέκο, καθώς και από επιστολές και ραδιοφωνικές ομιλίες του συγγραφέα. Ο Καζαντζάκης, έζησε στο Μεγάλο Κάστρο ως παιδί την επανάσταση του 1889, από την οποία εμπνεύσθηκε τον Καπετάν Μιχάλη, και ως έφηβος την απελευθέρωση της πατρίδας το 1898. Στα έργα του περιλαμβάνονται ακριβείς περιγραφές της πόλης μας στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, αναφορές σε υπαρκτά πρόσωπα και πραγματικά γεγονότα, διανθισμένα με τη νόμιμη πρόσληψη του μυθικού στοιχείου, όπως παρατηρεί ο καθηγητής κ. Θεοχάρης Δετοράκης.   Ο Καζαντζάκης θέλησε, όπως ο ίδιος γράφει, να σώσει το όραμα της Κρήτης, «όταν οι Τούρκοι πατούσαν ακόμα τα χώματά της και συνάμα άρχισαν ν’ ακούγονται να ζυγώνουν τα ματωμένα φτερά της Ελευθερίας» .

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σχέση του Καζαντζάκη με την Κρήτη, με τη γλώσσα, με λογίους της εποχής του και παρουσίασε εικόνες από το Μεγάλο Κάστρο του τέλους του 19ου αιώνα από δρόμους, πλατείες και κτήρια και από τους Καστρινούς, όπως τις αποδίδει ο μεγάλος συγγραφέας στα έργα του.  

Η εκδήλωση έκλεισε με την ερμηνεία των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι από τον Καπετάν Μιχάλη, από τον Γιάννη Κασσωτάκη (τραγούδι) και τη Λίλυ Δάκα (πιάνο), που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του ενεργού πολίτη του Μεγάλου Κάστρου Κώστα Δάκα, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. 

Η επόμενη ομιλία θα γίνει το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, ώρα 11:00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Β΄ όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω. Ο κ. Γιάννης Ζαϊμάκης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας των Τοπικών Κοινωνιών και του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα μιλήσει με θέμα: Αστική κοινωνικότητα και Πολιτισμός της Καθημερινότητας στην Περίοδο της Αυτονομίας της Κρήτης.   Τον ομιλητή θα προλογίσει ο κ. Βαγγέλης Τζούκας, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης, γλύπτης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis