Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ανοικτή εκδήλωση αύριο της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου

Image
Ανοικτή εκδήλωση αύριο της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου
 clock 07:31 | 11/03/2014 writer icon newsroom ekriti.gr

Στις 12 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη , στη Βιβλιοθήκη του 3ου Λυκείου και ώρα 17:00, η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με ομιλήτρια  την Ειρήνη Γαβριλάκη* και θέμα:

Εκπαιδευτικά προγράμματα, μια πρόταση για εναλλακτική προσέγγιση της Ιστορίας: οι σχεδιαστικοί άξονές τους.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, στοίχημα του Υπουργείου Πολιτισμού και των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας κατά τα τελευταία 40 περίπου χρόνια, αποτελούν μια πρόταση εναλλακτικής προσέγγισης της Ιστορίας. Στοχεύουν στην αποκωδικοποίηση και ανασύνθεση του παρελθόντος, καθώς και στην ένταξη του ατόμου στο πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν οι Πολιτισμοί, μέσα από διαδραστικές και βιωματικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο της συνάντησής μας, θα προσπαθήσουμε, να φωτίσουμε το θέμα, αφενός μέσα από την παρουσίαση της εμπειρίας της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που δραστηριοποιείται συστηματικά στον χώρο της εναλλακτικής εκπαίδευσης και αφετέρου μέσα από παραδείγματα και ασκήσεις.

 

*Ειρήνη Γαβριλάκη

αρχαιολόγος, Τμηματάρχης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

 

 

 

Βιογραφικό Ειρήνης Γαβριλάκη

 

Γεννήθηκα στον Πειραιά και τελείωσα το ελληνογαλλικό σχολείο Jeanne d'Arc . Σπούδασα Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας (1978-1982) και του Montpellier (1983-1984). Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας επέστρεψα από το 2012, για το διδακτορικό μου, με θέμα τη χρήση των σπηλαίων της Δυτικής Κρήτης, βάσει των ανασκαφικών δεδομένων του σπηλαίου Μελιδονίου. Για ένα τρίμηνο, το 1996, ήμουν υπότροφος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Γαλλίας.
Από το 1986 εργάζομαι στην ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην αρχή ως συμβασιούχος και αργότερα ως μόνιμη αρχαιολόγος, και υπηρετώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Σήμερα είμαι Τμηματάρχης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Στην Κρήτη ερχόμουν ήδη ως φοιτήτρια, προκειμένου να λαμβάνω μέρος σε ανασκαφές ή ως μέλος μιας ομάδας Γάλλων αρχαιολόγων που ανέσκαπτε στο ανάκτορο των Μαλίων.
Ως αρχαιολόγος πεδίου έχω πραγματοποιήσει δεκάδες ανασκαφές σωστικού χαρακτήρα σε ολόκληρη την έκταση του Νομού Ρεθύμνου, οριοθετήσεις αρχαιολογικών χώρων και ορισμούς ζωνών προστασίας, ενώ έχω δημοσιεύσει το υλικό μου σε Διεθνή Συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους.
Παράλληλα έχω ασχοληθεί συστηματικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη μουσειακή αγωγή και έχω προσφέρει πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων, του Τμήματος Ψυχολογίας και του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος των Πανεπιστημίων Κρήτης και Ρόδου. Μάλιστα έχω διδάξει για δύο εξάμηνα στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Κρήτης Μουσειακή αγωγή.
Από το 2008, είμαι Τμηματάρχης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό συστηματοποιώ την επικοινωνία των Μουσείων αρμοδιότητας της Εφορείας με το ευρύτερο κοινό, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διάφορες ομάδες και ηλικίες κοινού και συμμετέχω στις ομάδες εργασίας για τη σύνταξη των μουσειολογικών μελετών του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και της μεταστέγασης του υφισταμένου.
Τα τελευταία χρόνια, εκτός από την εκπαίδευση και τη μουσειακή αγωγή, ασχολούμαι κυρίως με τις ανασκαφές στην αρχαία Λάππα και το σπήλαιο Μελιδονίου.
Κατά τα άλλα, κατά το διάστημα 2005-2010 ήμουν Διευθύνουσα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, ως Γραμματέας του Ιδρύματος οικ. Γ. Ψαροπούλου. Από εκείνη τη θέση, εκτός από την ενασχόλησή μου με την παραδοσιακή κεραμική, σχεδιάσα τα Μουσεία Νεώτερης Κεραμεικής της Τήνου και της Σίφνου, επιμελήθηκα βιβλία, ασχολήθηκα με αρχειακό υλικό προς αυτήν την κατεύθυνση, οργάνωσα συνέδρια και φεστιβάλ ελληνικά και διεθνή, αλλά κυρίως είχα την πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού
 Κέντρου της Αθήνας, στο οποίο σήμερα μετέχουν περισσότερα από 22 Μουσεία και Φορείς.
Είμαι μέλος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου, του Επιστημονικού Δικτύου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Χανίων και επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Επαγγελματικής Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων μου για τον Πολιτισμό και την Παιδεία και με γνώμονα την άποψη ότι οφείλουμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες, προσκλήθηκα να συμμετάσχω στις φετινές εκλογές ως περιφερειακή σύμβουλος.
Το βιβλίο "Από το υλικό που φτιάχνονται οι κούκλες" είναι το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο και γράφτηκε διότι θεωρώ ότι η λογοτεχνία μπορεί να είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στους δύσκολους καιρούς.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis