Έβαλαν μπροστά τις μηχανές τα ελαιοτριβεία στο Ηράκλειο με τους ελαιοπαραγωγούς να παραδίδουν τις ελιές τους για να μετατραπεί στο πιο υγιεινό λάδι του κόσμου, το ελαιόλαδο. Φέτος η χρονιά χαρακτηρίζεται από τους αγρότες, μέτρια σε παραγωγή λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το χειμώνα στο νησί αλλά και λόγω περιοδικότητας της παραγωγής, αφού η ελιά τον ένα χρόνο έχει «βεντέμα» και τον άλλο όχι.


Ωστόσο οι προβλέψεις για την ποιότητα είναι πολύ θετικές. Η τιμή του ελαιολάδου φέτος ξεκινά από τα 3,50 ευρώ και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 3,80 ευρώ.
Η παραγωγή, σε όλη την Κρήτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα κυμανθεί περίπου στους 60.000-65.000 τόνους από 55.000 πέρυσι.


Η ελιαοκομική περίοδος ξεκίνησε και ευχόμαστε σε όλους τους παραγωγούς καλή βεντέμα, με ένα χρυσό ελαιόλαδο στα χέρια τους.
Μάρα Μπέκα