Κρήτη

Αντί για βροχή ...ψιχάλα στο Ηράκλειο - Πόσο νερό έπεσε σε κάθε Νομό της Κρήτης 

ψιχαλα.jpg

Παρά την ελπίδα πως η αλλαγή των καιρικών συνθηκών θα έφερνε και βροχή στο Ηράκλειο και το Λασίθι (με εξαίρεση το Οροπέδιο και την περιοχή του Αγίου Νικολαου), τους νομούς δηλαδή του νησιού με το μεγαλυτερο πρόβλημα, δεν είχαμε χθες τις επιθυμητές βροχοπτώσεις.

«Περιμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά παρόλα αυτά είμαστε μέσα στις προβλέψεις μας», σημειώνει ο μετεωρολόγο κ Μανώλης Λέκκας, ο οποίος μίλησε στο ekriti.gr.

Στο Νομο Ηρακλείου λοιπόν, είχαμε βροχόπτωση η οποία δεν ξεπέρασε τα λίγα χιλιοστά κατά μέσο όρο, με τις νότιες περιοχές να είναι αυτές που δέχτηκαν το ελάχιστο δυνατό νερό. Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο είχαμε 2-5 χιλιοστά, στην Κνωσό 4 χιλιοστά, στο Μεταξοχώρι 8.2 χιλιοστά, στη Γέργερη 5 χιλιοστά, στο Μεσοχωριό 3.8 χιλιοστά, στο Τυμπάκι 2.2 χιλιοστά, στο Λέντα 1.6 χιλιοστά, στη Βαγιωνιά 1.4 χιλιοστά και το Πετροκεφάλι 1 χιλιοστό μόλις.

Ιδια περίπου εικόνα είχαμε σε πολλές περιοχές στο Λασίθι (στα νότια κυρίως), με εξαίρεση το Οροπέδιο και τον Αγιο Νικόλαο. Ενώ για παράδειγμα στην Ιεράπετρα είχαμε μόλις 2 χιλιοστά, στον Αγιο Νικόλαο είχαμε 17.5 χιλιοστά και στο Οροπέδιο η βροχή έφτασε και τα 37 χιλιοστά.

Στο Ρέθυμνο η βροχή κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα, αφού στο Φουρφουρά  είχαμε 22.4 χιλιοστά, στο Σπήλι 13.8 χιλιοστά, στα Ανώγεια 14.2 χιλιοστά, στο Φράγμα Ποταμών 12.8 χιλιοστά.

Ενώ και στα Χανιά η βροχόπτωση ηταν έντονη. Απόδειξη τα 19 χιλιοστά που καταγράφηκαν στην πολη, τα 21 χιλιοστά στη Σαμαριά και ττα 26 χιλιοστά στο Ασκύφου. Μικρες επιδόσεις είχαμε στα νότια του Νομού, όπου η βροχή ήταν μικρότερης έντασης. Για παράδειγμα στην Πααλαιόχωρα είχαμε 7 χιλιοστά.

Σε κάθε περίπτωση η βροχή που καταγράφηκε, είτε ήταν μικρής έντασης, είτε μεγαλης ηταν ευεργετική, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας: «ο καιρός έκανε τη δουλειά της Φύσης. Ξέπλυνε το περιβάλλον και πλέον η σκόνη δε θα αποτελεί πρόβλημα για τους πολίτες»

Συμφωνα τέλος με τον κ. Λέκκα σημερα στις ανατολικές περιοχές ίσως έχουμε κάποια τοπική ασθενή βροχόπτωση, όμως ουσιαστικά τα φαινόμενα έχουν εξασθενήσει και περνάμε σε περίοδο καλοκαιρίας. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε ηλιοφάνεια με ήπιους ανέμους και καλή θερμοκρασία (11 ως 20 βαθμούς). Ενώ την Κυριακή, λόγω νοτιά, θα έχουμε καλές συνθήκες και περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.

Ανδρεας Κριτσωτάκης

Κρήτη

Ρέθυμνο

Βιώσιμη αστική κινητικότητα: Ξεχώρισε το Ρέθυμνο - Βραβείο και στο Ηράκλειο

Ρέθυμνο

Ανάμεσα σε 3.136 ευρωπαϊκές πόλεις, «πρωταθλήτριες», όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, στην βιώσιμη αστική κινητικότητα απ΄ την Ελλάδα, αναδείχθηκαν η Καρδίτσα, η οποία κατέκτησε το βραβείο στην κατηγορία μικρών πόλεων και το Ρέθυμνο, που κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, ενώ δέκα ακόμα ελληνικές πόλεις βραβεύτηκαν.

«Αυτές οι πόλεις αποτελούν έμπνευση ενός όχι άπιαστου μέλλοντος για όλες τις ελληνικές πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης κατά την τελετή βράβευσης των ελληνικών συμμετοχών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Βραβεία βιώσιμης αστικής κινητικότητας απονεμήθηκαν επίσης στους δήμους Ηγουμενίτσας, Λάρισας, Ανατολικής Σάμου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Προποντίδας, Ηρακλείου, Αλίμου, Τρικκαίων, Γρεβενών, Νεάπολης - Συκεών. Ενώ, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και στους δήμους Παλλήνης και Φαρκαδόνας.

«Στην Ελλάδα έχουμε φωτεινά παραδείγματα που αντιβαίνουν την τάση να λέμε ότι είμαστε πάντα οι τελευταίοι στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, καθώς στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019 συμμετείχαν συνολικά 86 ελληνικές πόλεις.

Ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του, αναφέρθηκε αναλυτικά στους επτά άξονες του ΥΠΕΝ όσον αφορά την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στη χώρα. Όπως έκανε γνωστό, άμεσα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται επιδότηση έως και 40% για την απόκτηση ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Επιπλέον επεσήμανε, ότι στο ΥΠΕΝ, υπό επεξεργασία βρίσκεται το Εθνικό Σχέδιο για την Προσβασιμότητα και πρόσθεσε, ότι «μόλις προχθές ο υφυπουργός κ. Οικονόμου υπέγραψε την υπουργική απόφαση για την προσαρμογή κτιρίων στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, από το περασμένο φθινόπωρο εκπονείται η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, ενώ ολοκληρώνονται άμεσα δύο μεγάλοι ποδηλατόδρομοι στην Αττική. Ταυτόχρονα, προωθούνται προσωρινοί πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, αλλά και η μετατροπή οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, λόγω του κορωνοϊού.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση, ενώ όπως έκανε γνωστό, ετοιμάζεται ΚΥΑ μαζί με το συναρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών για το σχεδιασμό αστικών οδών και υπαίθριων δημόσιων δρόμων.

Τέλος, όπως τόνισε, εκπονούνται τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τα οποία εφαρμόζουν στην Ελλάδα τις ευρωπαϊκές Οδηγίες προς όφελος των οικολογικών μετακινήσεων, των ποδηλατών και των πεζών.

«Η περιφέρεια Αττικής έχει ήδη διαμορφώσει ικανές βάσεις προκειμένου να βρίσκεται ψηλά στους ευρωπαϊκούς στόχους για βιώσιμη κινητικότητα, ασφάλεια και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρότυπες διαβάσεις πεζών, στον εκσυγχρονισμό θαλάμων επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στη δημιουργία έξυπνων πόλεων, με σημαντική αύξηση των ποδηλατοδρόμων και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, με δημιουργία ενός σημαντικού δικτύου σταθμών φόρτισης, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηαίων.

Τις δύο «πρωταθλήτριες» πόλεις βράβευσαν ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμης Μπακογιάννης.

Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δ. Οικονόμου, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλ. Σδούκου και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.