Κρήτη

Ηράκλειο

Εκδηλώσεις

Μίλησαν για τους 62 Εθνομάρτυρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου

dvm1.jpg

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στην 74η επέτειο από την εκτέλεση των 62 Εθνομαρτύρων, που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου.
 
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας κ. Γεώργιος Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα και θέμα της ομιλίας του ήταν το: «Η εκτέλεση των 62 Μαρτύρων μέσα από το ημερολόγιο του Δημήτρη Ηγουμενάκη».

dvm3.jpg

dvm3.jpg, by chara

Ο Δημήτριος Ηγουμενάκης ήταν υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος και ήταν ένας από τους 16 συμπατριώτες μας που οι Ναζί είχαν πάρει μαζί τους για αγγαρεία και έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της εκτέλεσης των 62 Εθνομαρτύρων. Ο Δ. Ηγουμενάκης κατέγραψε σε ημερολόγιο το τι συνέβη εκείνη την ημέρα, το πώς έγινε η εκτέλεση και το σημαντικότερο, διέσωσε τους λόγους και τα σημειώματα των εκτελεσθέντων πατριωτών. Το ημερολόγιο αυτό που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, συμπεριλαμβάνεται αυτούσιο στο βιβλίο του Γ. Σκουλά «Τα Ανώγεια και η ιστορία τους».
 

dvm2.jpg

dvm2.jpg, by chara

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα, εδώ, στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, στο σημαντικό αυτό κύτταρο πολιτισμού και γνώσης του Δήμου Μαλεβιζίου, για να τιμήσουμε μια εξέχουσα για τον τόπο μας επέτειο.
Και αναφέρομαι στην 74η επέτειο από την εκτέλεση των 62 Μαρτύρων, που έλαβε χώρα εδώ στο Γάζι, και ως εκ τούτου αποτελεί γεγονός που συνδέθηκε με το Δήμο μας μας οριστικά και αμετάκλητα.  Ένα δραματικό γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα απεχθέστερα ανοσιουργήματα των Ναζί στην Κρήτη και στην Ελλάδα, αφού η διπλή αυτή εκτέλεση της 3ης και 14η Ιουνίου του 1942 στη θέση του μετέπειτα ιερού ναού και Ηρώου των 62 Μαρτύρων, περιελάμβανε ένα τμήμα από το απάνθισμα της κοινωνίας της πόλης του Ηρακλείου και ολόκληρου του Νομού. Και στόχευε ακριβώς στο να κάμψει το πατριωτικό και αντιστασιακό φρόνημα του λαού, εξουδετερώνοντας αυτούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ηγετική ομάδα της αντίστασης.
Δε χρειάζεται βέβαια, να θυμίσω εγώ, ότι παρά τη μαζική εκκαθάριση των 62, οι κρητικοί όχι μόνο δεν ανέστειλαν την αντιστασιακή δράση τους, αλλά αντίθετα την ενίσχυσαν περαιτέρω. Δε θα μιλήσω βέβαια εγώ ούτε για την εκτέλεση των 62 Ηρώων Εθνομαρτύρων, ούτε για τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτήν, ούτε για τις συνέπειες και τις άλλες προεκτάσεις της Αρμόδιος γι αυτό απόψε είναι ο εκλεκτός προσκεκλημένος του Δήμου και της Βιβλιοθήκης μας, κ. Γεώργιος Σκουλάς, διακεκριμένος ερευνητής και λάτρης της τοπικής ιστορίας.

Θα ήθελα μόνο να τονίσω, ότι ζητήματα πολιτισμού και ιστορίας αποτελούν προτεραιότητα για το Δήμο Μαλεβιζίου. Και θέλω να πιστεύω ότι αποδίδουμε τις δέουσες τιμές στο συνταρακτικό, καθεαυτό γεγονός της εκτέλεσης των 62 Ηρώων, όσο και στη μνήμη των θυμάτων, όχι μόνο με τον κατ' έτος εορτασμό της σχετικής Επετείου, αλλά και με την πρόσφατη απόφαση μας να ανακαινίσουμε το Ναό - Ηρώο στην μνήμη των 62 Μαρτύρων.
Μια πρωτοβουλία που θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί, χωρίς την ανιδιοτελή συνδρομή των φίλων του Δήμου μας, αφενός του Πολιτικού Μηχανικού κ. Μανόλη Βασιλάκη που προσέφερε δωρεά τη μελέτη αποκατάστασης, και αφετέρου του επιχειρηματία κ. Κώστα Μπαντουβά, που ανέλαβε το κόστος των εργασιών για την αποκατάσταση του επιβαρυμένου μνημείου. Και δράττομαι της ευκαιρίας να τους εκφράσω και από εδώ τις ευχαριστίες μου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον εκλεκτό μας ομιλητή κ. Γ. Σκουλά για την σημερινή του παρουσία, καθώς και τον εντεταλμένο σύμβουλο πολιτισμού του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Κώστα Τριγώνη, αλλά και όσους άλλους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης».
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 44χρονη μετά τον εμβολιασμό της με Astrazeneca

Βενιζέλειο

Στην Αιματολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου νοσηλεύεται μία 44χρονη γυναίκα, μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοίού, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που θορυβεί τις υγειονομικές αρχές του τόπου, μετά την περίπτωση του 35χρονου από την Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου, Χάρης Λυδάκης, "η γυναίκα εμβολιάστηκε πριν από περίπου 13 ημέρες και λίγο μετά άρχισε να εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Στο Βενιζέλειο νοσηλεύεται από την περασμένη Τετάρτη".
Όπως λέει ο κ. Λυδάκης, η γυναίκα εμφάνισε θρομβοπενία με μία πιθανότητα θρόμβωσης και διαταραχής στην πηκτικότητα του αίματος και συμπλήρωσε πως όλες οι εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κάποια άλλη νόσο που θα μπορούσε να εμφανίσει το πρόβλημα πηκτικότητας στο αίμα της. Ηπερίπτωση της 44χρονης, ελέγχεται και παρακολουθείται στενά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συνδέεται με το εμβόλιο της Astrazeneca" κατέληξε ο κ. Λυδάκης.

Λίγο αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση για το περιστατικό από τη Διοιίκηση του Βενιζελείου η οποία αναφέρει τα εξής:

"Στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας νοσηλεύεται γυναίκα 44 ετών η οποία προσήλθε με άτυπα ενοχλήματα και εργαστηριακές διαταραχές πηκτικότητας και θρομβοπενίας.

Είχε εμβολιασθεί με την πρώτη δόση εμβολίου Astra Zeneca, πρό 7ημέρου από την εισαγωγή της.

Γίνεται διερεύνηση για υποκείμενα νοσήματα, καθώς και πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό.

Λαμβάνει θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα."

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση από Κρητικό: Βοηθήστε να βρεθεί ο οδηγός που με χτύπησε (φωτο)

Κρήτη: Συναγερμός για 23χρονο που ήπιε ποντικοφάρμακο