Κρήτη

Ηράκλειο

Εκδηλώσεις

Το Ηράκλειο τίμησε το Σαμποτάζ στο αεροδρόμιο

σαμποταζ ηρακλειο

Με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στα μνημεία «SAS και Black Watch» στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στο μεγάλο σαμποτάζ κατά της γερμανικής κατοχής τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 1942.
Στην τιμητική εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στεφάνι κατέθεσαν ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.

Ομιλία-αναφορά για το ιστορικό του σαμποτάζ πραγματοποιήθηκε από την διευθύντρια του 5ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου κα. Φραγκούλα Κουσκουρίδα, ενώ το παρόν έδωσε και ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας.
Σε δηλώσεις τους για το ιστορικό γεγονός ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ανέφεραν:

- Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης: «Ο συμβολισμός έχει να κάνει με το μεγαλείο της λέξης «Αντίσταση», κάτι που είναι πάντα επίκαιρο και σήμερα με άλλες μορφές και είναι επίσης σημαντικό γιατί το τι συνέβη εκείνη την εποχή ουσιαστικά έχει οδηγήσει στο να είμαστε σήμερα πάρα τις δυσκολίες όρθιοι και να έρχονται καλύτερες ημέρες. Ελπίζουμε με την σταθεροποίηση της κατάστασης που έχει αρχίσει να εμφανίζεται παρά του ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και πάντα θα συνεχίζεται, πλέον θα περάσουμε σε καλύτερες ημέρες για την χώρα μας με την ανάπτυξη και την κοινωνία όρθια».

σαμποταζ ηρακλειο

σαμποταζ ηρακλειο, by chara

-Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης: «Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους αγωνιστές της Αντίστασης δεν είναι μόνο για να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε, αλλά πραγματική τιμή θα είναι όταν και εμείς αντισταθούμε, όχι ανατινάζοντας αεροδρόμια, αλλά αποτινάσσοντας τον οικονομικό ζυγό που έχουμε τα τελευταία χρόνια».
-Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: Η ανατίναξη γερμανικών αεροσκαφών και αποθηκών με εκρηκτικά, κατά τη νύχτα της 13ης Ιουνίου 1942, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, από μέλη του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής (τους: G. Bergé, J. Mouhot, P. Léostic, J. Sibard, G. Jellicoe και τον Κ. Πετράκη), μαζί με το σαμποτάζ που είχε προηγηθεί, στο αεροδρόμιο Καστελίου, στις 7 Ιουνίου 1942, ήταν καίρια πλήγματα για την δράση των γερμανικών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον βρετανικών νηοπομπών που είχαν κατεύθυνση προς τη Βόρεια Αφρική, εμποδίζοντας συνάμα το επόμενο διάστημα, την ενίσχυση των ναζιστικών δυνάμεων του στρατηγού Ρόμελ.
 

σαμποταζ ηρακλειο

264316.jpg, by chara

σαμποταζ ηρακλειο

264308.jpg, by chara

Η αντιστασιακή αυτή πράξη στην πόλη μας είχε άμεσα βαρύτατες συνέπειες, καθώς μια ημέρα αργότερα, στις 14 Ιουνίου, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 50 επιλεγμένα πρόσωπα του τόπου μας (που μαζί με άλλους 12 εκτελεσθέντες, αποτελούν τους 62 εθνομάρτυρες εκείνου του ζοφερού Κατοχικού μήνα για το Ηράκλειο).

Η πορεία προς την Απελευθέρωση από τους Γερμανούς κατακτητές υπήρξε μια μακρά διαδρομή, με γεγονότα ηρωισμού, αυταπάρνησης, και μεγάλων θυσιών. Η Μνήμη των αγώνων αυτών για την ανάκτηση της Ελευθερίας, πρέπει να παραμένει πάντα ζωντανή. Διαρκής παρακαταθήκη αξιών, φωτεινό παράδειγμα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές του τόπου μας.

 

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER