Κρήτη

Ηράκλειο

Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις για τα 72 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Δαμάστας

Δαμάστα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Μαλεβιζίου, το Τοπικό Συμβούλιο Δαμάστας και τον Αθλητικό Όμιλο Δαμάστας και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει και φέτος στη Δαμάστα κατά το διάστημα 08-21 Αυγούστου 2016 σειρά Πολιτιστικών εκδηλώσεων ως φόρο τιμής εις μνήμη των 30 Δαμαστιανών που εκτελέστηκαν την περίοδο της Ναζιστικής κατοχής

Στα πλαίσια της κοινωνικής και εθελοντικής δράσης του Συλλόγου μας θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:

  • Σε όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνεται συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης όπως συσκευασμένα τρόφιμα, είδη ατομικής και οικιακής καθαριότητας, είδη ένδυσης (ενηλίκων και παιδιών), φαρμάκων, βιβλίων, παιχνιδιών. Η συγκέντρωση θα γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο εσωτερικό του σχολείου Δαμάστας και τα συγκεντρωθέντα είδη θα διανεμηθούν σε συνανθρώπους μας που αποδεδειγμένα τα έχουν ανάγκη.
  • 5η εθελοντική αιμοδοσία το Σάββατο 20 Αυγούστου, στο κεντρικό δρόμο Δαμάστας μπροστά από το Ηρώο των Πεσόντων, στο σημείο θα βρίσκεται η κινητή μονάδα του Βενιζέλειου νοσοκομείου από τις 09:30 έως τις 13.30 το μεσημέρι, με το ειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει την αιμοδοσία.
  • Εθελοντικός καθαρισμός του μνημείου στο Κερατίδι στις 19/08/2016 ώρα 09:00

Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων:

Δευτέρα 08 Αυγούστου: Κατάθεση στεφάνου στο Δαμαστό στις 10:00

Παρασκευή 12 Αυγούστου:
Εσπερίδα Μνήμης, στο Πολιτιστικό κέντρο Δαμάστας, ώρα: 19:30, είσοδος ελεύθερη.
Θέμα εσπερίδας: Παρουσίαση, Η μετακατοχική «επιτροπή διαπιστώσεως ωμοτήτων εν Κρήτη» και η αποτύπωση των εργασιών της στο Φωτογραφικό Αρχείο Κ. Κουτουλάκη του Δήμου Μαλεβιζίου. Ομιλητές: Τζωράκης Γιώργος (Αρχαιολόγος) & Δρακάκης Μανώλης (Δρ. Ιστορίας).
Στην διάρκεια της εσπερίδας θα λάβει μέρος «Αδελφοποίηση» των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Κοινοτήτων των Μαρτυρικών Χωριών Σάρχου και Δαμάστας.

Σάββατο 13 Αυγούστου: Μαγειρέματα από τις γυναίκες της Δαμάστας…. μια γευστική διαδρομή με παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά με πρώτη ύλη τα προϊόντα του πλούσιου Δαμαστιανού κάμπου, μαγειρευμένα με μεράκι από τις γυναίκες της Δαμάστας. Ώρα έναρξης: 21:00 στο Σχολείο Δαμάστας. Είσοδος: Ελεύθερη

Κυριακή 14 Αυγούστου:
Θεατρική παράσταση με συμμετοχή των παιδιών της Δαμάστας. Ώρα: 21:00 στο προαύλιο του σχολείου Δαμάστας. Είσοδος: Eλεύθερη

Δευτέρα 15 Αυγούστου:
Πρωινός εκκλησιασμός στην εκκλησία της Παναγίας προστάτιδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας, Αρτοκλασία.
Επίσημη έναρξη των Εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Κέντρο Δαμάστας

Τρίτη 16 Αυγούστου:
Αθλοπαιδίες, Ώρα: 18:00 στο γήπεδο Δαμάστας
Βραδινή προβολή κινηματογράφου, στο σχολείο Δαμάστας με είσοδο ελεύθερη, ώρα 22:00.

Τετάρτη 17 Αυγούστου:
Χοροεσπερίδα με το συγκρότημα του Νίκου & Γιώργου Στρατάκη. Ώρα: 21:30 στο προαύλιο του σχολείου Δαμάστας. Είσοδος: Ελεύθερη

Παρασκευή 19 Αυγούστου:
Φιλικός αγώνας παλαιμάχων, Αθλητικού Ομίλου Δαμάστας. Ώρα 18:00 στο γήπεδο Δαμάστας
Συναυλία έντεχνης Κρητικής μουσικής από τον Αντώνη Φραγκιαδάκη και το Μουσικό Σύνολο «ΔΡΑΒΙΔΕΣ», στο προαύλιο του Σχολείου Δαμάστας. Ώρα: 21:30. Είσοδος ελεύθερη. «Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης»

Σάββατο 20 Αυγούστου:
Πορεία Δαμάστα – Κερατίδι με σύνθημα «ΠΟΤΕ ΠΙΑ». Ώρα:18:00. Εσπερινός.

Κυριακή 21 Αυγούστου:
Επίσημο Μνημόσυνο των εκτελεσθέντων, στο Κερατίδι.
Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου Δαμάστα – Κερατίδι - Δαμάστα.
Τελετή Λήξης Εκδηλώσεων και απονομές, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 21:00.

Η καθιερωμένη εκδρομή του Συλλόγου μας θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 01 -05 Σεπτεμβρίου 2016 με προορισμό τη «ΜΗΛΟ». Αναχώρηση από Λιμάνι Ηρακλείου την Πέμπτη 01/09/16 στις 21:30 με το πλοίο των Μινωικών Γραμμών και επιστροφή με το ίδιο πλοίο την Δευτέρα 05/09/16 στις 06:30. Τιμή εκδρομής κατ’ άτομο: Σε δίκλινο 185€/μέλη και 195€/μη μέλη, σε τρίκλινο 170€/ μέλη και 180€/μη μέλη, παιδιά 5-11 ετών (με 2 γονείς στο δωμάτιο) 120€/ μέλη και 125€/μη μέλη, παιδιά έως 5 ετών δωρεάν (με 2 γονείς στο δωμάτιο). Η τιμή περιλαμβάνει, 3 διαν/σεις σε δίκλινο/τρίκλινο με πρωινό, εισιτήριο Ηράκλειο/Μήλος/Ηράκλειο, εκδρομή μισής μέρας στο νησί μεταφορά από λιμάνι Μήλου προς ξενοδοχείο και επιστροφή. (Κρατήσεις θέσεων έως 19/08/16 με πλήρη εξόφληση).

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Προχωρά η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών

δήμος μινώα πεδιάδος

Από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας γίνεται γνωστό ότι εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υποδομών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών αναφορικά με την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών του Δήμου μας και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια από τις πλημμύρες της 6-7ης Νοεμβρίου 2020 στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Με την εν λόγω απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1763/28-4-2021/τχ Β’, οριοθετούνται ως πλημμυρόπληκτες περιοχές στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας: α) όλη η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και β) οι Κοινότητες Βόνης, Ζωφόρων και Θραψανού της Δημοτικής Ενότητας Θραψανού ενώ ορίζεται πως το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες του θέματος, που έπληξαν τις προαναφερόμενες περιοχές, αναλαμβάνει ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν. Χανίων).

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι ιδιοκτήτες (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή ο/η διαχειριστής/- στρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίων που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου, όπως καταθέσουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ως άνω αρμόδια Υπηρεσία εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών (από την 28/4/2021), εφόσον επιθυμούν τον έλεγχο και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας. Η αίτηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου.

Για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευή ή ανακατασκευή, οι πληγέντες θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αυτοψίας του κτιρίου. Για απευθείας έκδοση Άδειας Επισκευής η προθεσμία ορίζεται στο ένα (1) έτος (από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ) όπως επίσης σ’ ένα (1) έτος ορίζεται και η προθεσμία για κατάθεση αίτησης για έκδοση άδειας επισκευής χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.

Η χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής ανακατασκευής αφορά οικίες και βοηθητικούς χώρους αυτών, ιερούς ναούς και κωδωνοστάσια, κτίρια κοινωφελούς χρήσης, αποθήκες, στάβλους, αγροικίες εποχιακής χρήσης καθώς και κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικούς χώρους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, τους όρους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν. Χανίων), Δ/νση: Γολγοθά 2, Όαση Βαρυπέτρου Χανίων και στο Τηλέφωνο: 28210 29287.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν στην Κρήτη

Χωρίς σφαγεία Ηράκλειο και Λασίθι και μια εταιρεία ... "φάντασμα"

Στην Κρήτη ο Στέλιος Πέτσας - Επαφές με Αρναουτάκη, Κουράκη και Δημάρχους