Κρήτη

Ηράκλειο

Αφιερωματα

Καράβολας: Από το χθες στο σήμερα και πως πήρε το όνομά του (φωτο)

καραβολας

Η περιοχή του Καράβολα  άρχισε να κατοικείται για πρώτη φορά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Οι πρώτες κατοικίες κατασκευάστηκαν εκεί το 1927, όπου στεγάστηκαν πρόσφυγες. Απο τις πρώτες οικογένειες που φιλοξενήθηκαν εκεί ήταν αυτή του κ.Παύλου, πατέρα του ιδιοκτήτη της ταβέρνας που μέχρι πρίν απο λίγα χρόνια λειτουργούσε στην περιοχή έως και την κατεδάφιση του οικισμού. Ψευδόνυμο του κ.Παυλου ήταν ο «Καράβολας» που στην περιοχή της Μ.Ασίας σημαίνει σαλιγκάρι ή όπως εδώ στην Κρήτη λέμε χοχλιός. Όταν ήρθε στο Ηράκλειο ο κ.Παύλος «βάπτισε» και την περιοχή με το ψευδώνυμο του, με αποτέλεσμα αυτή να ονομαστεί «Καράβολας», κάτι το οποιο διατηρήθηκε ως τις μέρες μας.
Ο οικισμός άρχισε να επεκτείνεται το 1938-1939 όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και νέες οικογένειες επίσης προσφυγικής καταγωγής.

καραβολας

καραβολας, by gpapadakis

καραβολας

καραβολας, by gpapadakis

καραβολας

καραβολας, by gpapadakis

Η τελευταία γενιά οικιστών στην περιοχή έφτασε αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα το 1945 και 1946. Η τελευταία απογραφή των κατοίκων της περιοχής, έδειξε ότι στον Καράβολα κατοικούν 53 οικογένειες και στην περιοχή Μάχης Κρήτης 38. 

καραβολας

καραβολας, by gpapadakis

καραβολας

καραβολας, by gpapadakis

Μια νέα εποχή για το Ηράκλειο σηματοδότησε η κατεδάφιση των σπιτιών του Καράβολα, με την γενική ανάπλαση του παραλιακού μετω΄που του Ηρακλείου.

καραβολας

καραβολας, by gpapadakis

καραβολας

καραβολας, by gpapadakis

καραβολας

καραβολας, by gpapadakis

καραβολας

καραβολας, by gpapadakis

Κατά την κατεδάφιση λιγοστοί κάτοικοι οι οποίοι θέλησαν να δουν και να «αποχαιρετήσουν» για τελευταία φορά, τα σπίτια τα οποία έχτισαν οι πρόγονοι τους και οι ίδιοι μεγάλωσαν εκεί τις οικογένειες τους. Φανερά συγκινημένοι, δεν έκρυψαν την  θλίψη που δεν θα ξαναπεράσουν το κατώφλι των σπιτιών όπου μεγάλωσαν, αλλά και ανακούφιση καθώς τους δόθηκε μια μοναδική δυνατότητα, να αποκτήσουν πιο σύγχρονες κατοικίες και να στεγάσουν τις οικογένειές τους. 

Αντώνης Γενναράκης

Κρήτη

Κρήτη - κακοκαιρία Νοεμβρίου: Στα 21 εκατομμύρια οι ζημιές

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε ο Καρτερός

Κοντά στα 21 εκατ. ευρώ φθάνει το ύψος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις - πλημμύρες) που προκάλεσαν ζημιές στην Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μεταξύ των Εταιριών - μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών.

Σύμφωνα με την έρευνα δηλώθηκαν 293 ζημιές το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 20,8 εκατ. Από αυτές, 260 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 20,75 εκατ.) και 33 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων.

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Κρήτη το Νοέμβριο του 2020 ήταν το τρίτο γεγονός με ζημιές από πλημμύρες που καταγράψαμε εντός του έτους και το οποίο προκάλεσε καταστροφές σε περιουσίες και οχήματα. Υπενθυμίζω ότι μέσα στο έτος είχαμε καταγράψει αντίστοιχα τις ζημιές από τις κακοκαιρίες «Ιανό» τον Σεπτέμβριο και «Θάλεια» τον Αύγουστο, με την συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων και από τα 3 συμβάντα να ανέρχεται σε Euro57,1 εκατ.

Για ακόμη μία φορά γίνεται σαφές πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα. Παρόλα αυτά το ασφαλιστικό κενό σε ό,τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απασχολήσει έντονα τη νέα χρονιά τους πολίτες και την Πολιτεία.».

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Βρέθηκε η 17χρονη Μάγια!

Εκτός λειτουργίας η ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου! - Τι απαντά η Μπορμπουδάκη

Ηράκλειο: Κίνδυνος ανεργίας για 5.000 εργαζόμενους στην εστίαση