Κρήτη

Χανιά

"Ζωντανεύει" το Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας

final_2_1.jpg

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων «ζωντανεύει» το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί πιλοτικά σε συνεργασία με τη Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, το 7ο Γυμνάσιο και το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο. 

Η εκπαιδευτική αυτή δράση περιλαμβάνει δυο προγράμματα, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ομάδες μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και ενηλίκων, και αφορούν στο αρχαίο θέατρο με τίτλο «Ας γνωρίσουμε το αρχαίο θέατρο ανεβάζοντας μια παράσταση».

Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορούσε στην προσέγγιση της θεατρικής πράξης και της αρχιτεκτονικής εξέλιξης του αρχαίου θεάτρου με βασικά εργαλεία το διάλογο, τις ερωταποκρίσεις, την παρατηρητικότητα, την περιγραφή και το παιχνίδι. Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης καλούνται οι ομάδες που συμμετέχουν να δραματοποιήσουν μέσα στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας προσεγγίζοντας βιωματικά όλα όσα γνώρισαν.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 30 Απριλίου στις 11:00, η ομάδα της Μονάδας Συμβουλευτικής Χανίων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και οι εμψυχωτές του προγράμματος θα δραματοποιήσουν στην Απτέρα και θα αποδώσουν αποσπάσματα από αρχαία και σύγχρονα θεατρικά και λογοτεχνικά έργα με μια προσέγγιση που στηρίζεται στις οδηγίες της θεατρολόγου Στέλλας Σκορδαρά. Στη συνέχεια, στον κύκλο της ορχήστρας, όλοι οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για το πώς βίωσε ο καθένας τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Κρήτη

Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5

Το δάσος της Κέρης βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ., 9 χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τις πυρκαγιές που ήδη έχουν εκδηλωθεί, όλες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης  βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Σε επίπεδο πληροφόρησης, μπορείτε πλέον μέσω της υποδομής GIS Crete να ενημερώνεστε για τις ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλη την Κρήτη, σε δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 & 5 (υψηλός και πολύ υψηλός). Συγκεκριμένα η οδηγία αφορά 8 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 9 στην Π.Ε. Ρεθύμνης, 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου και μία περιοχή στην Π.Ε. Λασιθίου. 

Οι ευπαθείς περιοχές του Ηρακλείου είναι οι εξής: «Σύμης, Δήμου Βιάννου, Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτα, Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων».

Πρόκειται για σημεία ενδιαφέροντος του νησιού που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link και αφορούν τις 4 Περιφερειακές ενότητες (ανοίγει στο χάρτη της Κρήτης και επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα):

http://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab&loader=map6_loader_public&lon=2762281.3274306&lat=4192035.9414224&zoom=10

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και στοιχεία των υποδομών του νησιού, βρίσκονται διαθέσιμες στους χάρτες στην ιστοσελίδα www.gis.crete.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε