Κρήτη

Χανιά

Tο τελευταίο κηρυγμένο μνημείο της UNESCO στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Το καλοκαίρι του Κυρίου Le Corbusier

Το πιό πρόσφατα ενταγμένο μνημείο στην UNESCO έχουν την ευκαιρία να δούν οι επισκέπτες της έκθεσης "Το καλοκαίρι του Κυρίου Le Corbusier" στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
 Στην πρόσφατη Διεθνή Σύνοδο της UNESCO που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2016, ανάμεσα στα μνημεία τα οποία αποφασίστηκε να εγγραφούν στους καταλόγους μνημείων της UNESCO βρίσκονται και 17 έργα του αρχιτέκτονα Le Corbusier που συγκροτούν δίκτυο σε 7 χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Γερμανία, Ιαπωνία, Αργεντινή, Ινδία). Ενα από αυτά ειναι το περίφημο Cabanon στο ακρωτήριο Martin στην Κυανή Ακτή, τα ξύλινο καλύβι του  Le Corbusier για τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Μεσόγειο. Ένας ύμνος στην νεωτερικότητα, τη μεσόγειο και τον τρόπο ζωής της.

To Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου βρέθηκε στην αιχμή της επικαιρότητας καθότι αυτη την περίοδο το Cabanon εκτίθεται  στο ΚΑΜ στις πραγματικές του διαστάσεις, ανακατασκευασμένο μερικώς, μαζι με σχέδια, αλληλογραφία και φωτογραφίες από τον διάσημο γάλλο φωτογραφο Lucien Herve. H έκθεση με τίτλο "Το καλοκαίρι του Κυρίου Le Corbusier" και η ομότιτλη έκδοση που την συμπληρώνει και πωλείται στο ΚΑΜ, αποτελεί συνδιοργάνωση της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, του Μουσείου Μπενάκη, της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, του Ιδρύματος Le Corbusier στο Παρίσι, της Γαλλικής και Ελβετικής Πρεσβείας ,και λοιπών φορέων αποτελεί μέρος της δέσμης εκδηλώσεων "Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier - XANIA" σε σύλληψη, επιστημονική και οργανωτική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη, επίκουρης καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν την ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της επετείου για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του αρχιτέκτονα και μάλιστα η έκθεση κλείνει στις 27 Αυγούστου, ημέρα του θανάτου του.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εγγραφή του έργου του Le Corbusier στην UNESCO σε μορφή δικτύου 17 έργων σε 7 χώρες όπου περιλαμβάνεται και το cabanon, εκφράζει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την σύγχρονη αντίληψη της UNΕSCO για τη δημιουργία πολιτιστικών δικτύων, διαδρομών και συνεργειών. H KEΠΠΕΔΗΧ-  Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα δύο φορουμ ΚΡΗΤΗ & UNESCO, που είχε οργανώσει το 2015 και 2016 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης  σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των φορέων και του κοινού, είχε αναδείξει αυτή την νέα προσέγγιση περί πολιτιστικών δκτύων που ασφαλώς αφορά και τα υπό ένταξη μνημεία της Κρήτης. 

Παράλληλα, στον Β' όροφο του ΚΑΜ, στην έκθεση "Παρακαλώ καθίστε Κύριε Le Corbusier" σε επιστημονική επιμέλεια του Αλέξανδρου Βαζάκα, Λέκτορα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνειου Κρήτης, εκτίθεται το κάθισμα που σχεδίασε ο φοιτητης Δημήτρης Σεργεντάκης  και βραβεύθηκε  με Α' βραβείο (χρυσό) και έπαινο ανάμεσα σε 1000 συμμετοχές από 52 χώρες στον Διεθνή διαγωνισμό Design στο Los Angeles.

Δυο έργα στην κορωνίδα των διεθνών αρχιτεκτονικών διακρίσεων μέσα σε μια επίσκεψη στις εκθέσεις του ΚΑΜ έχουν οι επισκέπτες να δούν αλλά και να συμμετάσχουν σε ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά που περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα στην δέσμη εκδηλώσεων " Αναφορά στον Eλ/Le Corbusier- XANIA". 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Σήμερα οι ποινές στους μαθητές για το περιστατικό με το αντισηπτικό

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει ο Σύλλογος των Καθηγητών του Γυμνασίου στο Ηρακλείου, στο οποίο την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα ένα πρωτοφανές περιστατικό: με δύο μαθητές να ρίχνουν αντισηπτικό στα μπουκαλάκια με νερό δύο συμμαθητριών τους, οι οποίες τα κατανάλωσαν και μεταφέρθηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Το περιστατικό, το οποίο μετέδωσε πρώτο το ekriti.gr, έχει και συνέχεια καθώς πέραν της ποινής που αναμένεται να επιβληθεί στους πρωταγωνιστές του περιστατικού από τον Σύλλογο Καθηγητών σήμερα, οι οικογένειες των δύο μαθητριών έχουν ήδη υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, τόσο δηλαδή  κατά των μαθητών που έριξαν το αντισηπτικό στα μπουκάλια, όσο και κατά των υπευθύνων για την επίβλεψη των μαθητών του σχολείου, με τη μήνυση να έχει ήδη κοινοποιηθεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Εξαιτίας της τροπής που πήρε η υπόθεση και της νοσηλείας των μαθητριών σε νοσοκομειακό ίδρυμα, ήδη ο ένας εκ των πρωταγωνιστών της κακόγουστης φάρσας ζήτησε οικειοθελώς τη μεταγραφή του σε άλλο γυμνάσιο. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - κορωνοϊός: Κατέληξαν 5 ασθενείς!

Ηράκλειο: Άφησαν το παιδί τους σε μία χαρτόκουτα, στο πάρκο

Κρήτη: Κακοκαιρία «εξπρές» προ των πυλών - Πότε θα χτυπήσει

ESPA BANNER