Κρήτη

Χανιά

Συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία Ο.Α.Κ και Δήμος Χανίων

ΟΑΚ

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη είχε την Τρίτη 28/04/2020 ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε σε κλίμα συνεργασίας, οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο Ο.Α.Κ. για τους δήμους ολόκληρης της Κρήτης, αλλά και για την δυνατότητα περεταίρω συνεργασιών που μπορούν να υπάρξουν με δεδομένο την εξειδικευμένη  γνώση των θεμάτων του Δήμου Χανίων, που διαθέτει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ.

Η συνάντηση, στην οποίαν συμμετείχαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Γεώργιος Ξανθουδάκης (Τεχνικών Υπηρεσιών) και  Αναστάσιος Αλόγλου (Οικονομικών) δεν είχε απλά εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθώς έγινε εκτενής συζήτηση επί συγκεκριμένων τεχνικών θεμάτων, που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δυο φορέων.  

«Η παρουσία του Δημάρχου Χανίων κ. Σημανδηράκη στην έδρα του Ο.Α.Κ. δείχνει από μόνη της την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία του Δήμου Χανίων με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Ο Δήμος Χανίων, παρά το γεγονός ότι έχει οικονομική και τεχνική επάρκεια μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί με τον Ο.Α.Κ. ο οποίος από την πλευρά του έχει τη γνώση και την εμπειρία για την εκπόνηση πολύ σημαντικών Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών έργων. Κάναμε συζήτηση για τον κόμβο των Μουρνιών, που υπάρχουν σε εκκρεμότητα οι εγκρίσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να ξεκινήσει αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο και για τις δυο πλευρές αποτελεί θέμα «πρώτης προτεραιότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδογιάννης.  

Σε άλλο σημείο των αναφορών του, ο κ. Παπαδογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο και την λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. την οποίαν χαρακτήρισε «παραδειγματική».

«Ο Ο.Α.Κ. μπορεί να λειτουργήσει ως «μοχλός» ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσουν έργα και μελέτες μαζί με τον Δήμο Χανιών, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα» , ανέφερε ακόμη  ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ.

Ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ των δυο πλευρών έγινε και για το θέμα της διαχείρισης των Υδάτων, με τον κ. Παπαδογιάννη να καταλήγει ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Χανίων για «την έκδηλη προσπάθεια στήριξης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης» που καταβάλει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης αφού πρώτα χαρακτήρισε «ευτυχή συγκυρία» το γεγονός ότι ο κ. Άρης Παπαδογιάννης βρίσκεται στο τιμόνι του Ο.Α.Κ καθώς «έχει βαθιά γνώση των θεμάτων του Δήμου Χανίων»,  αναφέρθηκε σε θέματα συνεργασίας με τον Ο.Α.Κ. που «ανοίγονται» ως ευκαιρίες για το μέλλον, αλλά και σε μια σειρά  έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με την άρδευση αλλά και τις υποδομές του Δήμου Χανίων.

Κρήτη

Ηράκλειο

Πρώτη Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Καπετάν Σατανά στην Κρήτη

Αντωνης Γρηγορακης καπεταν σατανας

Η πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στην Κρήτη, μετά την φεστιβαλική πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Αυγούστου στις 21:00 στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ στο Ηράκλειο.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των θερινών κινηματογράφων,  παρακαλούμε τους κινηματογραφόφιλους για την έγκαιρη προσέλευσή τους, διότι θα τηρηθούν όλα τα επιβαλλόμενα για την προστασία της δημόσιας ζωής μέτρα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με απαραίτητη πρόσκληση εισόδου. Περιορισμένος αριθμός δωρεάν προσκλήσεων θα διατεθεί στην είσοδο του Κινηματογράφου Βηθλεέμ μια ώρα πριν από την προβολή.

Δεύτερη προβολή:

Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Hρακλείου,

η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου και η Cyclos Film.

Tο Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2021 – αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του αρχηγού της ανταρτικής ομάδας «Σατανά», Αντωνίου Γρηγοράκη. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ιστορία ενός λαού δεν είναι μόνο η επική. Η ιστορία που γεννιέται από τις μικροϊστορίες των ανθρώπων είναι εκείνη που τελικά δημιουργεί τα μεγάλα γεγονότα. Τα βουνά του Κρουσώνα, στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη, υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της Ομάδας Σατανά. Ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή τους. Ποιές ήταν αυτές οι πύρινες ψυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που επισφράγισαν με την δράση τους την παρουσία τους στον τόπο; Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς, και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη

Αρχισυνταξία - Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη - Νίκος Παρασκευάς - Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo

Μετάφραση - Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Παραγωγή | Cyclos Film

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ»: Το 4ο podcast της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» με τον Διονύση Σαββόπουλο

«Καθαρό Μαλεβίζι χωρίς εξαρτήσεις»: Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

«120 μέρες στα Σόδομα»: 4,55 εκατ. ευρώ για τον χειρόγραφο του Μαρκήσιου ντε Σαντ