Κρήτη

Χανιά

Παρουσία Μενδώνη και Αρναουτάκη η σύμβαση για την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Χανίων

 Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Χανίων

Προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων, υπογράφεται τη Δευτέρα 10.00 στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Χανίων μεταξύ του  Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, θα υπογράψουν εκ μέρους του Υπουργείου η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγ. Τριάδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Αντικείμενο της Σύμβασης, με διάρκεια είκοσι έξι (26) μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο:

«Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον Περιβάλλοντα χώρο τους».

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η ΔΕΥΑΗ απαντά για βλάβες, "φουσκωμένους" λογαριασμούς και νέα δίκτυα

νερο υδρευση

Υπεραμύνθηκε της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΗ ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Γιώργος Βουρεξάκης, με φόντο τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών για "φουσκωμένους" λογαριασμούς, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και απαντώντας στις παρεμβάσεις πολλών δημοτών.

"Τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ, είναι από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα. Μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου 2020 υπάρχουν και σημαντικές μειώσεις", ανέφερε ο κ. Βουρεξάκης, μετά το μπαράζ καταγγελιών από πολίτες που υποστηρίζουν πως οι λογαριασμοί του νερού είναι αυξημένοι σε πάρα πολλά νοικοκυριά του Ηρακλείου.

Βλάβες και προβλήματα

Για τα προβλήματα ύδρευσης που εμφανίζονται σε πολλές περιοχές, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τις αποδίδει σε βλάβες που προκύπτουν σε αγωγούς, όπου τα συνεργεία της δημοτικής επιχείρησης προσπαθούν στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα να τις αποκαταστήσουν (με τελευταίο παράδειγμα την περιοχή της Φοινικιάς) όπου δεν υπήρξε και έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων. Επίσης, ο κ. Βουρεξάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν με την ομαλή υδροδότηση στον Άη Γιάννη, ενώ με την μεταφορά νερού από τον Αποσελέμη θα βελτιωθεί η κατάσταση για μεγάλες περιοχές του Ηρακλείου όπως ο Ματσαμπάς και η Φορτέτσα.

Αντικατάσταση δικτύου

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που εκτελούνται στο Ηράκλειο είναι αυτό της αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης της πόλης και της βελτίωσης της ποιότητας του νερού που θα φτάνει στις βρύσες των καταναλωτών, τα νοικοκυριά των οποίων θα έχουν σταθερή ροή, χωρίς τα διαχρονικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δημότες. 

Μέσα από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός τεράστιου έργου, το οποίο προβλέπει την αντικατάσταση όλου του δικτύου στην εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου. Παράλληλα, με τα έργα που εκτελούνται ή που έχουν ολοκληρωθεί σε Νέα Αλικαρνασσό, Μεσαμπελιές, Μασταμπά, Δειλινά, Χρυσοπηγή και Ηλιούπολη, αντικαθίστανται σταδιακά τα δίκτυα σε ένα συνολικό μήκος 49 χιλιομέτρων.

Γιώργος Λαμπράκης