Κρήτη

Χανιά

Λέκκας: Φόβοι για νέες κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ - Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές (Βίντεο)

λεκκας.jpg

Το ενδεχόμενο νέων κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο του ΒΟΑΚ, επεσήμανε σε δηλώσεις του από τον Πλατανιά, ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, που το Σάββατο βρέθηκε στις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές της Κρήτης και πραγματοποίησε αυτοψία.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τα Χανιά ως πρωτοφανές φαινόμενο που σηματοδοτεί την αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα ο καθηγητής διατύπωσε προτάσεις σχεδιασμού για τη μείωση των επιπτώσεων των φαινομένων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο τονίζοντας πως θα πρέπει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της εμπλοκής υδρομετεωρολογικών και γεωλογικών κινδύνων.

Αναφερόμενος στο ΒΟΑΚ ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε τον οδικό άξονα ως «ένα βομβαρδισμένο τοπίο», τόνισε πως ο κίνδυνος των κατολισθήσεων δεν πέρασε, λόγω του μεγάλου μεγέθους των πρανών και της σαθρότητας του εδάφους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων κατολισθήσεων. 

Στις δηλώσεις του ο κ. Λέκκας, τονισε ότι στόχος της επίσκεψης του είναι να διερευνήσει τα ακριβή αίτια των καταστροφών.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή:Kriti24.gr

Κρήτη

Κρήτη - Αποκλειστικό: Κρούσμα κορωνοϊού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Πυροσβεστική

Νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κρήτης επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ekriti.gr, το κρούσμα αφορά συμβασιούχο πυροσβέστη που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Περάματος στο Ρέθυμνο.

Το περιστατικό έγινε γνωστό σήμερα. Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο θα πραγματοποιηθούν τεστ κορωνοϊού για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί και άλλοι πυροσβέστες, ενώ στο κτίριο έγινε ήδη απολύμανση. Στον πυροσβέστη που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ιχνηλατούνται ήδη οι επαφές του, όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Γαράζου θα καλύπτει επιχειρησιακά το Π.Κ. Περάματος, ενώ το αντίστοιχο του Γαράζου θα καλύπτεται επιχειρησιακά από το Κλιμάκιο των Ανωγείων.