Κρήτη

Χανιά

Η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών εναντίον του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης

πολυτεχνείο κρήτης 3

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διγαλάκη εξαπολύει η Ενωτική Πρωτοβουλί Φοιτητών, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων, ότι αρνείται να τους συναντήσει και να συζητήσει μαζί τους, καθώς και για ξεπούλημα της περιουσίας του Ιδρύματος.

Η ανακοίνωση των φοιτητών της Ενωτικής Πρωτοβουλίας:​

Κρυφτό με τους φοιτητές έχει αποφασίσει να παίξει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διγαλάκης, την ίδια στιγμή που κινεί τις διαδικασίες να ξεπουλήσει ότι δεν έχει μείνει να δοθεί σε κάποιον ιδιώτη στο ίδρυμα. Ένα μήνα τώρα, οι σύλλογοι φοιτητών κάνουμε προσπάθειες να βρούμε τον πρύτανη ώστε να πάρει θέση μπροστά σε όλους μας για τις επιλογές που κάνει, αλλά ο ίδιος βρίσκεται κλειδωμένος στα γραφεία της πρυτανείας χωρίς να επιτρέπει την πρόσβαση σε κανέναν άλλον, την ίδια στιγμή που κυκλοφορεί με μπράβους για να νιώθει ασφαλής. Γιατί φοβάται ο κ. Διγαλάκης να έρθει αντιμέτωπος με τους φοιτητές του ιδρύματος; Μήπως γιατί ξέρει ότι με τις επιλογές που έχει κάνει μέσα στη θητεία του έχει δημιουργήσει κλίμα αντίδρασης προς τον ίδιο και την πολιτική που εφαρμόζει μέσα στο ίδρυμα; Προτιμά να βγαίνει στα ΜΜΕ και να ρίχνει στάχτη στα μάτια των Χανιωτών, να παρουσιάζει το ίδρυμα ως το πρώτο και καλύτερο της Ελλάδας ενώ ταυτόχρονα επιλέγει να το παραχωρήσει σε ιδιώτες, όπως ακριβώς κάνουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια με το δημόσιο πλούτο και την οικονομία της χώρας μας;
Το τελευταίο του πεπραγμένο είναι ένα ακόμη τεράστιο σκάνδαλο με κυβερνητικό πολιτικό στίγμα και αφορά την “αξιοποίηση” (όπως λέει ο πρύτανης κ. Διγαλάκης) ή, για εμάς, το πραγματικό ξεπούλημα της περιουσίας του ιδρύματος! Τα δύο κτίρια στο παλιό λιμάνι, ένα που στεγαζόταν παλιά η πρυτανεία κι άλλο ένα που στεγάζεται 13 χρόνια η κατάληψη Rosa Nera, είναι αυτά που έχουν σειρά να δοθούν για επιχειρηματική αξιοποίηση, κάτι που αποτελεί και συνέχιση των επιλογών όλων των διοικήσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης να αδειάζουν τα κτίρια της πόλης και να τα παραχωρούν σε ιδιώτες, κομμάτι μιας πολιτικής συνολικής ιδιωτικοποίησης κι επιχειρηματικοποίησης του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου.
Μόνο τον αέρα του ιδρύματος δεν έχει τάξει σε ιδιώτη!
Το κτίριο που στεγάζονται τα Bodyline προσφέρει ήδη ψίχουλα στο Πολυτεχνείο. Το κτίριο Παπαδοπέτρου άδειασε τα Χριστούγεννα του 2009 μέσα σε μια βραδιά από τα ΜΑΤ μετά από εντολή του πρ. Πρύτανη κ. Γρυσπολάκη που εκδίωξε το σύλλογο των φοιτητών που το χρησιμοποιούσε από το 2006 ως κέντρο αγώνα και πολιτισμού μέσα στην πόλη. Η Αρχιτεκτονική Σχολή μεταφέρθηκε καλοκαιριάτικα από τη Γαλλική Σχολή της Χαλέπας στην Πανεπιστημιούλη, με εντολή του νυν πρύτανη κ. Διγαλάκη. Τα δύο αυτά κτίρια ήδη ανακατασκευάζονται για να παραχωρηθούν για χρήσεις πέρα των αναγκών της πολυτεχνικής κοινότητας. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε μετρήσει την εισβολή δεκάδων ιδιωτών στη διαχείριση του ιδρύματος, από τα γηπεδα, τα κυλικεία, τη λέσχη σίτισης, την καθαριότητα, μέχρι και τη διαχείριση της έρευνας που παράγει το ίδρυμα. Οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων εξαρτώνονται πλέον από τους εργοδότες, οι δημόσιοι χώροι αποκτούν είτε κανόνες με βάση τις επιθυμίες των ιδιωτών είτε αντίτιμο χρήσης, οι δωρεάν παροχές έχουν πλέον αποκτήσει τιμή ενώ οι τιμές σε παροχές που ήδη είχαν αντίτιμο έχουν εκτοξευθεί, προκαλώντας επιπλέον βάρη στους ήδη πληττόμενους από την κρίση φοιτητές. Η έρευνα στις σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα στις λαϊκές ανάγκες, παρά μόνο στην ανάγκη συνεργαζόμενων εταιριών να βγάλουν επιπλέον κέρδη και να πουλήσουν τα καινοτόμα προϊόντα τους ή για να ικανοποιήσει τη δίψα του ντόπιουκράτους και κεφαλαίου για την ανάδειξη του τουρισμού κι όλα αυτά μέσα από φτηνή ή και δωρεάν ευέλικτη εργασία φοιτητών κι εργαζομένων του ιδρύματος!
Η απάντηση στην υποχρηματοδότηση ΔΕΝ είναι το ξεπούλημα!
Ο κ. Διγαλάκης βγαίνει περιχαρής στα ΜΜΕ και δηλώνει ότι κέρδισε για το ίδρυμα χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή κτιρίων που έχουμε ανάγκες οι φοιτητές (Εστία, Κτίριο Αρχιτεκτονικής), χρήματα τα οποία προέρχονται από δάνειο του κράτους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δε μας λέει ο κ. Διγαλάκης πώς θα αποπληρωθεί αυτό το δάνειο; Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που η εκπαίδευσης έχει ιδιωτικοποιηθεί, αυτά τα δάνεια αποπληρώνονται με νοίκια στις εστίες και με δίδακτρα από τους ίδιους του φοιτητές. Αν δεν αποπληρωθεί με δίδακτρα, θα αποπληρωθεί από κόψιμο των εναπομείνοντων παροχών. Μία ή άλλη, τις επιλογές αυτές θα τις πληρώσουν οι φοιτητές που δεν έχουν χρήματα να σπουδάσουν, όταν ήδη πολλοί από αυτούς παρατούν τις σπουδές τους γιατί δεν αντέχουν τα οικονομικά βάρη!
Να σταματήσουν ο κ. Διγαλάκης, οι υπόλοιποι αντιπρυτάνεις, το συμβούλιο διοίκησης και όσοι ενστερνίζονται αυτές τις επιλογές την καραμέλα ότι είναι άμοιροι ευθυνών! Η υποχρηματοδότηση της παιδείας είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για να βρεί χρήματα για το “χρέος” προς τις τράπεζες. Ένα χρέος που δεν είναι του λαού, αλλά ο λαός το πληρώνει ξανά και ξανά! Την ίδια στιγμή, μεγάλο κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού δίνεται για πολεμικούς εξοπλισμούς ώστε να ενισχυθεί η πρόσδεση που έχουμε προς το ΝΑΤΟ. Συμφέρει την κυβέρνηση και την ΕΕ να ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ακριβώς για να μη σπαταλούν χρήματα αλλά και για να έχουν έτοιμη έρευνα που να αγοράζεται απευθείας από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή την πολιτική επιλέγει να εφαρμόσει και στο Πολυτεχνείο Κρήτης ο κ. Διγαλάκης όσο κι αν θέλει να αποδείξει ότι κινείται για το συμφέρον των φοιτητών και της Χανιώτικης κοινωνίας μέσα από δήθεν έργα βιτρίνας.
Γιατί δεν απαιτεί η διοίκηση του ιδρύματος να σταματήσει η κυβέρνηση να δίνει λεφτά για το “χρέος” και τους πολεμικούς εξοπλισμούς ώστε να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια; Ακριβώς επειδή συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πολιτική. Συμφωνεί ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι παραπάνω ξενοδοχεία και τουρισμός ώστε να πλουτίζει το ντόπιο κεφάλαιο, συμφωνεί ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος δεν είναι οι πραγματικά ελεύθεροι δημόσιοι χώροι αλλά χώροι που θα είναι έρμαια στα χέρια ιδιωτών, συμφωνεί ότι αυτό που χρειάζονται οι φοιτητές είναι ο εκδιωγμός των πιο φτωχών από αυτούς από τα Χανιά λόγω περισσότερων οικονομικών επιβαρύνσεων με δίδακτρα στις σχολές, νοίκια στις εστίες και αυξήσεις των τιμών. Συμφωνεί να μην υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο για ελεύθερη πολιτική δράση, για πολιτιστικές διοργανώσεις για ελεύθερο προς όλους αθλητισμό.
Αφού η πρυτανεία σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες!
Η πολιτική αυτή πρόκειται να καταστρέψει το Πολυτεχνείο Κρήτης όπως καταστρέφεται η ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων. Καλούμε κάθε Χανιώτη και Χανιώτισσα να αντιληφθεί τι θα επιφέρει κάτι τέτοιο στην πόλη, αλλά κυρίαρχα προς την νεολαία που ζει και σπουδάζει! Μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τις δυνάμεις μας, τόσο για να μη σπάσει η κατάληψη της Rosa Nera, όπως βιαίως έχουν σπάσει άλλες καταλήψεις στην υπόλοιπη Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και για να μπλοκάρουμε το ξεπούλημα του ιδρύματος, το ξεπούλημα της παιδείας, το ξεπούλημα του μέλλοντός μας. Τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι δημόσια και ανήκουν σε όλους! Υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν για να στεγάσουν τις δικές μας ανάγκες. Να αναπλαστούν έτσι ώστε να στεγάσουν τις ανάγκες μας σε σίτιση, στέγαση, αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, κέντρα πολιτισμού και αθλητισμού που θα είναι δημόσια και δωρεάν για όλους και θα φέρνουν τους φοιτητές, τους εργαζομένους, τους άνεργους της πόλης σε ουσιαστική διάδραση μεταξύ τους, μακριά από την εκμετάλλευση των μεγαλοπαραγόντων και των επιχειρηματικών ομίλων!
Καλούμε:
Συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία στις 17/5 στις 10.00 στην δημοτική αγορά.
Κινητοποίηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στο ξεπούλημα της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Τα σωματεία, οι φορείς και οι συλλογικότητες της πόλης να εναντιωθούν στο ξεπούλημα των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης
 
Υ.Γ.: Όσο για τον κ. Διγαλάκη, έχουμε να πούμε ότι ο τελευταίος πρύτανης που τόλμησε κι έφερε τα ΜΑΤ, τους ιδιώτες και αντι-εκπαιδευτικά νομοσχέδια με όρους επιβολής μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο άσυλο, βρήκε τους συλλόγους φοιτητών και την Χανιώτικη Κοινωνία συσπειρωμένους εναντίον του...
 

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ζητούν άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών

ακαλυπτες επιταγες

Άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης - ΟΕΣΚ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυκης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

H αποπληρωμή των επιταγών είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες καθώς οι αναστολές της ισχύος τους απλά μεταθέτουν ένα πρόβλημα που, όταν ωριμάσει, θα προστεθεί στις λοιπές σωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθιστάμενο στην ουσία άλυτο.

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ανέδειξε από την αρχή του έτους την ανάγκη έγκαιρης λύσης στο θέμα των επιταγών και το επανάφερε ακόμη δύο φορές με επιστολές της τον ίδιο μήνα στην κυβέρνηση.

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.

Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.

Ένα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.

Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.

Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.

Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 60%, της οικονομικής δραστηριότητας.

Επρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα όπως αναστολές εργασίας, ΤΕΠΙΧ, δάνεια με 80-20%, επιστρεπτέες επιστροφές που είχαν στόχο να πληρωθούν υποχρεώσεις, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Τα προβλήματα με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών είναι τεράστια και είναι λάθος και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η αγορά προσπαθεί και πάλι για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο να βρει τον βηματισμό της, μετά από δύο και πλέον μήνες με κλειστά τα καταστήματα.

Εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης, ζητούμε την παρέμβαση σας για ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα των επιταγών και οριστική επίλυση του θέματος με γενναία στήριξη από την Πολιτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Λάρισα! (Φώτο - Βίντεο)

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από σήμερα η υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης

Θεοχάρης προς Βρετανούς τουρίστες: Ευπρόσδεκτοι με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού