Κρήτη

Χανιά

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για την απαξίωση του Ιστορικού Αρχείο Κρήτης

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης φιλοξενείται σε νεοκλασικό κτίριο στα Χανιά

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα την απαξίωση του Ιστορικού Αρχείο Κρήτης (Ι.Α.Κ.) στα Χανιά, κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Ι.Α.Κ.) είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και θεωρείται το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τα περιφερειακά αρχεία της χώρας σε αριθμό και πλούτο εγγράφων και άλλων ντοκουμέντων. Βασικός σκοπός του Ι.Α.Κ. είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του νομού Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, με τελικό στόχο τη διάθεση και την -με ποικίλους τρόπους- αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου από το κοινό και τους ερευνητές. 

Ωστόσο, το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης, με τα 100 χρόνια ζωής και προσφοράς (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1920), αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στέγασης.  Συγκεκριμένα, έχει μετακινηθεί κατά καιρούς σε τρία διαφορετικά κτήρια, τα οποία κρίνονται ακατάλληλα. Σήμερα, στεγάζεται σε  νεοκλασικό κτήριο, που δεν  πληροί τις προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του Ι.Α.Κ,  με  σοβαρή έλλειψη υποδομών και συντήρησης, όπου οι συνθήκες φύλαξης του πολύτιμου αρχειακού υλικού απέχουν πολύ από το να είναι παραδεκτές.  Χαρακτηριστικό είναι πως τα προβλήματα υγρασίας του κτηρίου, όπου στεγάζεται σήμερα το αρχείο, έχουν ουσιαστικά ακυρώσει μια ολόκληρη αίθουσα και πολλά σπάνια και πολύτιμα ντοκουμέντα κινδυνεύουν, αφού βρίσκονται εκτεθειμένα στη μούχλα. Ενώ εδώ και καιρό έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Παιδείας και του ΤΕΕ-ΤΔΚ και έχει διαπιστωθεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, οι μελέτες που χρειάζονται δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες ενέργειες με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων παραμένουν μόνο ως αόριστες υποσχέσεις. 

Επιπλέον, το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης ταλανίζεται από την έλλειψη προσωπικού, αφού για τη συντήρηση του αρχείου υπάρχουν μόνο τρεις εργαζόμενοι. Το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το Ι.Α.Κ., και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις φαίνεται να αδιαφορούν για τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας και απρόσκοπτης λειτουργίας του και εξασφαλίζουν μόνο την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών εξόδων (πληρωμή των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος και νερού). 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει:

• Για την άμεση  συντήρηση του υπάρχοντος κτηρίου στέγασης του Ι.Α.Κ. και τη  διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς φύλαξης του αρχειακού υλικού.

• Για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου και ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του Ι.Α.Κ., ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του και απρόσκοπτης πρόσβασης του κρητικού λαού. 

• Για τη στήριξη της  επιβεβλημένης ψηφιοποίησης του αρχειακού του υλικού. 

• Για τη στελέχωσή του, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, με όλο το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό και την πλήρη κάλυψη όλων των λειτουργικών του αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Στη βουλή οι καταγγελίες των Πυροσβεστών του Αεροδρομίου Ηρακλείου

πυροσβεστική

Τις σοβαρές καταγγελίες των Πυροσβεστών του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου, σχετικά με την συμμετοχή τους, εκτός από τα καθήκοντα πυρόσβεσης και σε καθήκοντα υγειονομικών κλιμακίων ελέγχου για τον covid-19, θέτουν υπόψιν των αρμόδιων Υπουργών, οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.

Συγκεκριμένα, με κοινοβουλευτική αναφορά προς τους Υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Τουρισμού, οι τρεις βουλευτές ζητούν απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες των εργαζομένων – πυροσβεστών, καθώς παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις τους σε πυρόσβεση και διάσωση, η πολιτική ηγεσία τους υποχρεώνει να αναλάβουν και τον ρόλο του «νοσηλευτή», εκτελώντας και υγειονομικά καθήκοντα. Επιπλέον, η απαίτηση της πολιτικής ηγεσίας, επιβάλλει στους πυροσβέστες να επιτελούν τα «νέα» καθήκοντά τους, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εκθέτοντας τους ίδιους τους πυροσβέστες αλλά και το κοντινό οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον σε κίνδυνο, λόγω του υιού covid-19.

Ωστόσο, οι καταγγελίες των Πυροσβεστών, καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς, ότι τα παραπάνω συμβαίνουν υπό την εκβιαστική πίεση της Διοίκησης που τους υποχρεώνει να αποδεχτούν ότι έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, εξοπλισμό, κ.λ.π., όπως αναφέρουν σε άλλο σημείο της επιστολής τους.